Отидете към основна версия

640 11

Хамас планирал да атакува Израел още през есента на 2022 г.

  • хамас-
  • израел-
  • иран-
  • хисбула

Планът бил отложен, защото организацията искала да привлече подкрепата на Иран и Хизбула, пише The New York Times

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинското движение Хамас искало да атакува Израел през есента на 2022 г., но отложило плановете си, защото искаше да привлече подкрепата на Иран и шиитското движение Хизбула. Това съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на протоколи от срещи на ръководството на Хамас, заловени от израелските военни.

Според публикацията документите са открити през януари в подземния команден център на движението в Хан Юнис и съдържат протоколи от 10 срещи на ръководството на Хамас, които освен всичко друго показват, че движението умишлено не влизало в големи конфронтации с Израел от 2021 г., за да приспи бдителността на израелските власти и впоследствие да се възползва от ефекта на изненадата.

В допълнение, твърди вестникът, Хамас поискал от иранските власти, както и от Хизбула, да ударят израелски цели по време на атакатаз. New York Times посочва, че иранските власти и Хизбула са подкрепили принципно плана на Хамас, но са поискали повече време за подготовка.

Решението на Хамас да атакува, посочва изданието, е повлияно от желанието да се предотврати нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини