Отидете към основна версия

1 243 22

Франция намалява военната помощ за Украйна под първоначално обещаните 3 милиарда евро

  • украйна-
  • франция-
  • военна помощ-
  • намалява

Финансови ограничения и бюджетни приоритети променят мащаба на френската подкрепа за Украйна

Снимкa: БГНЕС

Франция няма да изпълни обещанието си да предостави до 3 милиарда евро военна помощ на Украйна през тази година и е напът да предостави само „повече от 2 милиарда евро“. Това заяви министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню пред депутатите в понеделник, съобщава Политико, цитирано от БТА.

„В началото на 2024 г. беше взето политическо решение, че тази помощ може да възлезе на 3 милиарда евро. Всъщност ще надхвърлим 2 милиарда евро, но не и 3 милиарда“, отбеляза той.

Френският президент Еманюел Макрон беше обещал по-рано през годината да изпрати до 3 милиарда евро, като част от усилията за увеличаване на помощта за Украйна, след като Франция беше критикувана, че допринася по-малко в сравнение с други държави като Германия.

Сега обаче Франция е под натиск да намали своя бюджетен дефицит, който може да достигне 6% от БВП през 2024 г.

Бюджетът за отбрана на Франция се очаква да достигне 50,5 милиарда евро през следващата година, като това е една от малкото бюджетни позиции с планирано увеличение. Лекорню обясни на депутатите, че Министерството на въоръжените сили ще спре да иска допълнителни средства в края на годината за непредвидени обстоятелства, свързани с разполагането на НАТО в Естония и Румъния или помощта за Украйна.

Помощта от 300 милиона евро за Украйна идва от лихви върху замразени руски активи и ще бъде използвана за закупуване на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, самоходни гаубици Caesar и гориво. Между 400 и 600 милиона евро ще бъдат генерирани от по-ниски нива на инфлация и ще бъдат използвани за ремонт на ракети SCALP и Aster за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: