Отидете към основна версия

1 508 36

Олаф Шолц е готов на диалог с Путин за постигане на мир в Украйна

  • украйна-
  • олаф шолц-
  • путин-
  • диалог-
  • постигане на мир

Германският канцлер подчертава ангажимента към Украйна и съюза със САЩ и НАТО

Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц днес отново подчерта готовността си да разговаря с руския президент Владимир Путин за справедлив мир в Украйна, предаде ДПА, цитирано от БТА.

По думите му, украинският президент Володимир Зеленски е призовал за нова мирна конференция с участието на Путин.

„Ето защо е редно, ако бъдем помолени, да разговаряме и с руския президент“, отбеляза Шолц пред германския парламент.

Той посочи, че следва ясни принципи, настоявайки за разговори с Русия. Шолц увери, че никога няма да се вземат решения "през главата на Украйна и никога без съгласуване с най-близките ни партньори".

Същевременно германският канцлер заяви, че безброй руски войници също стават всеки ден „жертва на империалистическата лудост на руския президент“. „Те също са жертви на неговата политика, насочена към разширяване на страната му. Нещо, което не бива да се случва повече в Европа по този начин“, подчерта Шолц.

Той защити близките отношения на страната си със САЩ и други съюзници от НАТО на фона на неотдавнашни критики, отправени от популистки партии.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и новосъздаденият алианс „Сара Вагенкнехт“ поставиха под въпрос дългогодишни опорни стълбове на германската политика, подчерта Шолц в изказване пред парламента.

„Казвам, че това е погрешно. Това е заплаха за нашата сигурност. Трябва да се придържаме към константите на нашата външна политика, към нашата международна ориентация“, добави канцлерът. Сред тези константи са членството на Германия в Европейския съюз и НАТО, както и тясното сътрудничество със САЩ, отбеляза Шолц.

„Те ще продължат да бъдат централни точки в международната ориентация на Германия“, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: