Отидете към основна версия

3 160 97

"Русия я уби": защо загина Виктория Рошчина

  • виктория рошчина-
  • русия-
  • украйна-
  • затвор-
  • володимир зеленски

Тя плати за смелостта си с живота си: 27-годишната жена почина след 15 месеца в руски плен при прехвърлянето ѝ от затвор в Таганрог към Москва

Снимка: DW

Смелостта ѝ доведе до нейната гибел: след една година в руски плен украинската журналистка Виктория Рошчина почина. При това непосредствено преди освобождението си.

Нейна основна тема бе войната: украинската журналистка Виктория Рошчина от още от първия ден на руската пълномащабна инвазия в Украйна непрестанно рискуваше живота си, за да разказва на хората в окупираните територии за тяхната родина. И плати за смелостта си с живота си: 27-годишната жена почина след 15 месеца в руски плен при прехвърлянето ѝ от затвор в Таганрог към Москва. При това тя бе близо до освобождението си: очакваше се тя да стане част от размяна на военнопленници.

В Украйна за смъртта ѝ се разбра на десети октомври, като обстоятелствата остават неизвестни. Представител на украинското министерство на отбраната заяви, че "по последни данни тя е била докарана в затвора Лефортово в Москва, за да бъде подготвено връщането ѝ у дома."

Преди това семейството на Рошчина било получило писмо от руското военно министерство, с което ги уведомяват, че журналистката е починала на 19 септември. Само шест дни по-късно – на 6 октомври – тя щеше да навърши 28 години.

"В ада на земята"

Рошчина попада в плен не за първи път – още през март 2022 г. тя е била задържана от южноукраинския град Бердянск от руските сили. Обвинението е в шпионаж. Десет дни по-късно младата жена обаче е била разменена срещу руски войници и се върнала в Запорожие.

През август 2023 г. тя отново изчезва по време на обиколка из окупираните от Русия украински територии и вече никога не се връща. Семейството ѝ губи контакти си с нея на 3 август и в продължение на година Рошчина е смятана за изчезнала. Едва през май 2024 г. Русия официално потвърждава нейното задържане и пребиваването ѝ на територията на Руската федерация. Дотогава за съдбата ѝ не се знае нищо.

Затворът в Таганрог, където журналистката е била в последните си дни, е брутално място, казва Тетяна Катриченко от Медийната инициатива за човешки права. "Описват го като ад на земята. Там се намират предимно войниците, които защитаваха заводите "Азовстал" от Мариупол. Освободените говорят за ужасяващи мъчения." Рошчина е била там най-малкото от май до септември тази година в единична килия.

"Русия я уби"

Смъртта на Рошчина порази колегите ѝ и предизвика вълна от съчувствие. Според Тетяна Козак, главна редакторка на портала "Грати", Виктория е била смела и твърдо държала на убежденията си. Била талантлива журналистка с голямо професионално бъдеще. По време на войната обаче е игнорирала сигурността си, поради което е била пленена, разказва Козак.

"Вика бе една от журналистките, с които ми е било най-трудно да работя. Тя приемаше лично всяка корекция. Но каквото и да ставаше, тя оставаше вярна на журналистиката. Не бихме могли да я спрем, когато си наумеше нещо. Русия я уби, независимо какво казват оттам сега", написа Евхен Будерацки, заместник главен редактор на вестник "Украинска правда".

Десетки украински журналисти в руски плен

"Дълбоко сме шокирани от смъртта на Виктория Рошчина и скърбим с роднините ѝ", казва Аня Остерхаус от "Репортери без граници". "По време на всичките 15 месеца, в които журналистката е била в затвора, руските власти така и не обясняват какви са обвиненията към нея. Въпреки многократните опити на "Репортери без граници" и на роднините на Рошчина нямаше никакви признаци на живот", посочва Остерхаус. Организацията знае за 19 украински журналисти, които се намират в руски затвори.

Оксана Романюк, ръководителката на украинския Институт за масова информация, говори от своя страна за 30 украински журналисти в руски плен. "Къде остава размяната, международната общност", пита тя в своя публикация в социалните мрежи.

Рошчина е била в самото начало на своята кариера, работила е като журналистка шест години – за "Украинска правда" и сайтовете "Новости Донбаса" и "Censor.net", както и за Радио "Свободна Европа". Смятана е за критична и решителна журналистка, за статиите си за руската инвазия в Украйна през 2022 г. е получила наградата "Кураж в журналистиката", връчвана от Международната женска медийна фондация.

Украйна настоява за разследване на смъртта

Украинският президент Володимир Зеленски определи смъртта на Рошчина като "тежък удар". Освен това в пост в Телеграм той напомни за многото други журналисти, общественици и най-обикновени хора, които още са в руски плен.

Главният прокурор на Украйна започна наказателно дело по случая на Рошчина, а ЕС настоява незабавно и независимо разследване. Говорителят на Общността по външнополитическите въпроси и въпросите, свързани със сигурността, Петер Стано каза, че ЕС е дълбоко загрижен от тормоза, сплашването и насилието от страна на Русия, проявявани спрямо журналисти, отразяващи събитията във военните зони. "Осъждаме най-остро убийствата, физическите нападения, произволните арести, сплашванията, тормоза и следенето, на които понякога се подлагат журналистите при упражняване на професията си".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: