Отидете към основна версия

3 600 10

Пушенето води до шизофрения

  • депресия-
  • шизофрения-
  • пушене-
  • пушачи-
  • генетици-
  • изследване-
  • психически разстройства-
  • проучване-
  • великобритания

Според британски учени, тютюнопушенето е сред водещите фактори за поява на депресия и други психически разстройства

Снимки: shutterstock

Значителна част от хората, страдащи от шизофрения са млади хора - на възраст от 15 до 35 години.

Това пишат генетици в статия, публикувана наскоро в списанието Psychological Medicine.

„Носителите на психични заболявания често игнорират борбата с тютюнопушенето и други лоши навици. Нашето проучване показва, че отказването от тютюн подобрява не само физическото, но и психичното здраве сред всички категории хора, включително тези с шизофрения и депресия“, отбелязва Робин Уотън от университета в Бристол (Великобритания).

Според настоящите оценки на учени, около 21 милиона души на планетата страдат от шизофрения, а половината от тях не получават подходяща помощ от държавата и медицинските служби. Значителна част от тези хора са млади хора - на възраст между 15 и 35 години.

Дълги години Уотън и нейните колеги се опитват, не само да открият корените на мутациите, свързани с различни заболявания, но и да разберат какви точно промени предизвикват във функционирането на мозъка и другите органи в човешкото тяло.

Например, наскоро екипът успява да покаже, че вариациите на гените, които допринасят за развитието на затлъстяването, също увеличават вероятността техният собственик да стане пушач и да пуши голям брой цигари на ден.

Анализирайки събраните данни, генетиците обръщат внимание на една интересна закономерност - шизофрениците и страдащите от депресия пушат много по-често от другите участници в изследванията. Това ги подтиква да направят подробен анализ на мутациите, свързани с развитието на този лош навик и шанса за поява на тези психични разстройства и обратно.

Как точно работи тази връзка, учените все още не могат да кажат. Те предполагат, че това може да се дължи на факта, че никотинът нарушава производството на серотонин и допамин, а ниските им нива в мозъка са пряко свързани с развитието на шизофрения и депресия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини