11 Октомври, 2024 11:31 436 7

Откриха над 160 000 вида вируси с помощта на изкуствен интелект

  • вируси-
  • изкуствен интелект-
  • изследване-
  • изследователи-
  • медицина-
  • болести

Новосъздаденият инструмент може да помогне за идентифицирането на още милиони вируси

Откриха над 160 000 вида вируси с помощта на изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски и австралийски изследователи са открили над 160 000 нови вида вируси с помощта на изкуствен интелект (ИИ), предаде Синхуа.

Екип от учени от Университета в Сидни и Университета "Сун Ятсен" в Китай разкриват в проучване, че са използвали нов инструмент за машинно обучение, за да открият 161 979 нови вида вируси на рибонуклеиновата киселина (РНК).

„Изследването е най-мащабното за откриване на вирусни видове, публикувано някога“, написаха изследователите в съобщение за медиите, цитирано от БТА.

Учените смятат, че инструментът за машинно обучение може значително да помогне за идентифицирането на още милиони вируси.

„Това е най-големият брой нови видове вируси, открити в рамките на едно проучване, което значително разширява познанията ни за вирусите, които живеят сред нас“, каза Едуард Холмс, старши автор на проучването от Факултета по медицински науки към Университета в Сидни.

За да направят това откритие, изследователите създават инструмент за машинно обучение, наречен LucaProt, който може да изчислява сложна геномна информация и огромни данни за генетични последователности.

Изследването е публикувано в Cell.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 0 Отговор
    Колкото повече вируси, толкова повече ваксини.
  • 2 Трол

    4 0 Отговор
    Значи да очакваме 160 000 пандемии.
  • 3 Сталин

    5 0 Отговор
    Как сме оцелели последните няколко хиляди години без изкуствен интелект,не знам,добре че е Кил Бил да ни направи изкуствен интелект и открие че има още вируси и вече има ваксини за всичките 160 000 вида

    Коментиран от #5

  • 4 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Има един вирус или микроб в ек ,казва се Урсула сигурен съм че и ваксините ги има а в Давос се събират най опасните микроби използващи СЗО за чипиране ,тези трябва всички да се изгорят
  • 5 строителят на пътища и суперкомпютри

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Сичкото вирус отдавна е открито от френският проф. Дидие Раул. Точно същият , който не спря да казва , че Кромид19 НЕ Е вирус. Това му коства работата и му докара много "демократични" проблеми , но той не се е отказал от думите си и досега.
  • 6 Нищо не се разбира

    1 0 Отговор
    Танасова, нищо не ти се разбира от статията! В какво са ги открили вирусите, или е само симулация? С такова ниско ниво на писане, си добре подготвена за таблоида Блиц.
  • 7 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Е и?