Отидете към основна версия

23 863 146

Бойко Борисов: Това е бактериологична война

  • коронавирус

Това каза премиерът от трибуната на Народното събрание

Стоп кадър: Фейсбук

"Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние". Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на предложението за въвеждане на извънредно положение.

Той подчерта, че тази мярка е нужна главно заради "недисциплинирани хора, които разнасят заразата". Рестриктивната мярка ще бъде в сила от 13 март до 13 април, подчерта премиерът.

"Медицинският персонал трябва да бъде стимулиран с актуализация на бюджета", категоричен бе министър-председателят.

Бойко Борисов обоснова от трибуната на Народното събрание искането на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение в България заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

Премиерът подчерта, че искат въвеждането на извънредно положение за срок от един месец.

Малко по-късно стана ясно, че идеята за краен срок на извънредното положение е била на БСП, която опозицията е представила по време на председателския съвет, проведен преди началото на заседанието в пленарна зала.

„Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме”, обърна се той към парламента. „Искаме това извънредно положение за един месец, главно заради недисциплинирани хора, които разнасят заразата”, обясни Борисов.

Той призова да не се затварят институциите, за да не се парализира икономиката.

Премиерът подчерта, че следобед ще издаде заповед за дистанционна работа, където е възможно.

„Благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, сестри, санитари, за това което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Ако се приеме нашето предложение, ще има актуализация, с която да бъдат стимулирани. Предложението е като се актуализира бюджета да бъде само там, където се води битката на първа линия”, каза министър-председателят.

„Ситуацията преди два дни в света беше различна, днес е друга. Мерките, които въведохме от 28 февруари във Франция ще въведат от понеделник, в Германия от днес. Това е единственото срещу това чудо, наречено коронавирус, което съсипва света”, обясни Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 49 гласа.

Свързани новини