Last news in Fakti

13 Март, 2020 09:19 10 957 34

Три деца са дали положителна проба за коронавирус

  • коронавирус-
  • българия-
  • деца

Това заяви Венцислав Мутафчийски

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби.

2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница". Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи", заяви Мутафчийски.

"Няма кой да погребе починалата от коронавирус жена, защото всичките са под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат", съобщи още началникът на Националния оперативен щаб.

66-годишната жена, беше хоспитализирана в "Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19.

"Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина", каза още Мутафчийски.

"Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус", посочи той.

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница". Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души", съобщи Мутафчийски. И допълни: "Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст".

За едно денонощие България регистрира 16 случая, Словения-42, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Южна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция 2800, Германия 2700, САЩ 1700, Швейцария 868, Норвегия 800, Япония 691, Швеция 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

"Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай", каза Мутафчийски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ НЕЦИ

    34 9 Отговор
    РАБОТАТА ВЗЕ ДА СТАВА ДЕБЕЛА. ЩОМ СА ДЕЦА,НЯМА НАЧИН ДА НЕ СА БИЛИ КОНТАКТНИ С ДРУГИ ДЕЦА И Т. Н.МУТАФЧИЙСКИ,ЩО ВЗЕ ДА СЕ ПРИПОТЯВАШ РЯЗКО,А?

    Коментиран от #8

  • 2 Жестоката истина

    38 9 Отговор
    Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян направи предположение, че новият коронавирус е попаднал в китайския град Ухан в края на декември миналата година по вина на американските военни.

    Коментиран от #13, #15, #31

  • 3 ахоихо

    39 3 Отговор
    Пазете децата!Единственото богатство,което ни остана!
  • 4 hmhmhm

    37 2 Отговор
    иначе на детска градина няма проблем - програма свободен обмен , после вкъщи на баба цунка-мунка и после баба - как стана ...
    Изолация и дисциплина ! И миене на ръцете със сапун !
  • 5 ...

    10 25 Отговор
    Китайските мерки са ефективни, защото вместо да ги лекуват ги избиват! Половината население на Ухан са избити. Успоредно с болниците строяха като бесни крематориуми. Там е диктатура, а и 5-6 милиона колко са за тях...
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    о божичко
  • 7 Vankata

    33 2 Отговор
    Затварайте всичко освен магазини .банки и аптеки какво чакате ?.До Събота ще има 150 човека, а в Неделя може и 1000 .
  • 8 АНИЧКА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЕ НЕЦИ":

    неци ти колко деца имаш
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    герб мафия мутри
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ а и ХОРАТА ПО СВЕТА
  • 11 Ядеитн

    22 2 Отговор
    Тия, дека не спазват карантината требе да ги отстрелят кат заяци и да оставят леша им да са валя на улицата за да са види от сички, дека не си опичат акъля!
  • 12 STEFCO

    3 3 Отговор
    BG DİSTSİPLİNA HİGİENA MNOGO TRUDNO BAİCHOVOTO
  • 13 Алфа Вълкът

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Жестоката истина":

    А бе те хубаво си го измислиха сами, че САЩ пак са им виновни.

    Коментиран от #19

  • 14 мани мани

    10 2 Отговор
    Кое е очудващо, че има болни деца? Нима те не боледуваха преди от грип вируси бактерии и т.н.??? Не пускайте децата си вънка! Само на въздух вън за малко да са сами и с никой да не контактуват! По-добре да гл. тв и да си цъкат на компа. Не ги пускайте на училище! Да не ходят по заведенията! Инак гибел! Та нали като малко лапе бях 14 дни с бронхопневмонията в болница за деца... Та даже за посрещането на Нова година ме напрайха да съм Дядо Мраз :) така решиха лекарите и мед. сестритв :) Тря" ше да уча и стихче :) Влезнах в ролята, к" о да прая :) Биеха ни пеницилина в краката. Страшна болка е! Не може после 30-40мин. да ходиш. 4 в стая с едно джудженце до мен... То как плачкаше милото :) Т" ва бе втората ми роля. Първата играх морковче в 1 комунистическа пиеска :)

    Коментиран от #18

  • 15 Питам аз:

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Жестоката истина":

    кой ми сра в гащите?
  • 16 123

    3 6 Отговор
    щом Иранците ги мори лошо, от там идват и Прабългарите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "мани мани":

    Не са болни , а заразени . Има известна разлика

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русенец

    12 2 Отговор
    Да почива в мир жената! Нея я сложихте в камера, а ако недай си Боже станат 1000 смъртните случаи, къде ще ги слагате? Тях кой ще иска да ги погребе? Затваряйте границата докато е време! Стига си играхте на отбий номера. Няма да го овладеете, докато отвън ежедневно нахлуват заразени. Няма да стане, като разчитате на съвестта на гражданите. Контрол и чатал трябва. Осъзнайте се! Италия да беше затворила границите преди месец, сега нямаше да има и 1/10 от смъртните случаи там. Поучете се от грешките на другите!

    Коментиран от #34

  • 22 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "9922":

    Стига писа глупости бе!Как мислиш ,че лекуват туберкулоза в белодробните болници,по бански сигурно!
  • 23 Значи си много увреден

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "мани мани":

    Пиши си завещанието, нас не ни мисли!

    Коментиран от #25, #30

  • 24 мани мани

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    На време хванати... Това е хубаво. Може и да не слезе на пневмония, но бая ще полежат в болницата. Там е лесно да се разболееш. И те така :)
  • 25 мани мани

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Значи си много увреден":

    Моят завет е в нета с хиляди редове код отворен :) аз съм там в нета обезсмъртен :) ти се пази! Аз си се пазя, но тия до мен не. Ще избутам и пета пневмония :)
  • 26 мани мани

    3 1 Отговор
    Дори и да преодолеете сега тая, то ше сте живи трупове. Ще правитв няколко крачки и ще си почивате. Трудно ще дишате и сърцето ще се товари и уголемява с времето. Плеврите ще се възпаляват. Ще сте без сумати алвеолки :) с увредена щитовидна жлеза ... Готино, а? И това само "щото не си седяхте мирни у вас :) умиргате си да се социализирате, но асоц ще ви спаси в тоя маментоз :)
  • 27 Последния софиянец

    5 1 Отговор
    В началото казаха че удря децата и старците, после удобно почнаха да изпускат децата, понеже за старците никой не му пука.
  • 28 мани мани

    3 3 Отговор
    Ще сте все съд задух и повече течност в сърдечната област. Сърцето ще излиза от ритъм. Ще хукнете по доктори. Оправия няма да има. А повечето от вас и пушат :) к"о ли ви плямпам... Вий сти дибиели тикви :) хуб"у ва, утьоайти вънка и съ социализирайти! И нека пневмонията бъде с вас... ХххХххХхх, май сан :) лет дъ форс пневмонион би уйт ю :) джедаи мои :)

    Коментиран от #33

  • 29 Шекспир

    6 0 Отговор
    Къде са достъпните маски.Защо никой не казва какви дезифенктанти да ползваме.Защо няма контейнери за използвани маски.Защо няма адекватна информация а само се броят заразените
  • 30 мани мани

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Значи си много увреден":

    Но съм от тия типажи, които мислят за хората. Освен кодер съм и спасител на морето, но от краткото ти изречение умозаключих, че ти си от типажа- не ме интересуват другите, не шервам нищо нито знания ни" ресурси ... бе нищо мое не споделям с вас ве, само за мен всичко, другите ми са конкуренция, аз съм най-важен и най-можещ..... Познах ли ва? Познах ми! Колко такива като теб съм срещал охооооо :)

    Коментиран от #32

  • 31 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жестоката истина":

    Да и това е самата истина колкото и да се отрича !!!
  • 32 ХЯ ХЯ ХЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "мани мани":

    Няма лек за тебе. Наиснина си увреден. Дано да не си оставил поколение, че и тях ще трябва да ги мислим.
  • 33 Дичето

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "мани мани":

    Ко речи, онко?
  • 34 така така

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Русенец":

    скъс*няк, италианците за върха на умствените заложби ли ги имаш?
    Щото италианците им забранили да напускат домовете си, та дай и в България да вземем италиански акъл, щото българите са неграмотни пещерняци, а?