Отидете към основна версия

8 863 24

И Ердоган се стресна! Турция взима драстични мерки срещу разпространението на Covid-19

  • турция-
  • коронавирус-
  • реджеп ердоган-
  • карантина-
  • пандемия

Само за едно денонощие заразените скочиха двойно и вече са 98 души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Tурският президент Реджеп Ердоган се очаква да обяви днес нови мерки за борба с коронавируса в страната. Преди това държавният глава ще председателства заседание, посветено на проблема.

Заседанието се свиква на фона на усложнената от епидемията на коронавируса ситуация в страната. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи, че е починал първият заразен с коронавирус пациент. Само за едно денонощие заразените с Ковид-19 скочиха двойно и станаха 98 души, посочи още министърът.

Вниманието на здравните власти се насочи към завръщащите се хиляди турски граждани от религиозно поклонение в Мека.

Един от заразените с Ковид-19 се оказа завърнал се с първата група от поклонение. Той бе поставен под карантина още на летището при пристигането в Анкара. Позитивна се оказа и жена, в която бяха установени симптоми на корованирус след като се завърнала от Мека.

По данни на здравните власти около 10 хиляди поклонници са поставени под карантина в Анкара и в Кония.

Карантинираните се настаняват в студентски общежития в Анкара и в град Селчуклу, област Кония. Твърди се, че мнозинството от завърналите се до момента поклонници са от района на Кония. Самолетите директно кацали на летището в Кония и оттам с автобуси, за които се твърди, че са дезинфектирани, а шофьорите със защитно облекло, били откарвани в общежитията под карантина.

Съседната на Кония област Кайсери също бе поставена под карантина.

"Тези дни вероятно ще бъдат най-рисковите в борбата срещу новия коронавирус, тъй като около 21 хиляди души от т.нар. "група с повишен риск" се завръщат на групи в Турция от поклонение в Саудитска Арабия. Рияд преустанови всички международни полети, но кой знае защо разреши на 21 хиляди турски граждани да се се завърнат в страната, макар че в Саудитска Арабия има заразени с коронавирус", коментира колумнистът Фатих Алтайлъ от Хабертюрк.

Увеличени са центровете за тестване на Ковид-19 - след Анкара и Истанбул, центрове са разкрити в Измир, Адана, Бурса и Самсун. Към действащите шест центъра имаме готовност да разкрием нови във всичките 81 окръга на страната, посочи проф. д-р Азап от специализирания научен съвет за борба срещу Ковид-19.

Според здравните власти на изследване се подлагат само онези, които имат симптоми на коронавирус и които са потърсили медицинска помощ. На този етап в частните болници не се извършват тестове, също така не всеки може да се подложи на изследване. Само лекарят е този, който, след като установи симптоми на коронавируса у лицето, назначава изследване.

В същото време се смята, че има и такива, които от страх не отиват на лекар. Има и случаи на избягали от изследване лица.

От понеделник, 16 март, около 18 милиона ученици и близо 7,5 милиона студенти в Турция не посещават учебните занятия. Първите до 31 март, а вторите до 7 април. Според представител на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса вероятно ваканцията ще бъде удължена.

Турция затвори въздушното си пространство за 9 държави от Шенген - Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Гърция. А преди това с Китай, Иран, Ирак, Италия и Южна Корея, Азербайджан и Грузия.

Преди една седмица бе отменено движението на експресния влак Истанбул-София-Истанбул през ГКПП Капъкуле. На сухопътните ГКПП с България пътниците и шофьорите на тирове се контролират с термокамери.

На 16 март Турция прекъсна връзките с още шест държави - Великобритания, Швеция, Ирландия.

Затворени бяха барове, дискотеки, нощни клубове и увеселителни заведения във всичките 81 окръга.

Подобна мярка е била въвеждана само в периодите на военните преврати в Турция, твърдят наблюдатели.

Отначало препоръчителна, сега карантината стана задължителна за онези, които се завръщат от чужбина, независимо от коя държава, обявиха здравните власти.

Правителството разреши 12-седмичен служебен отпуск за майките заради принудителната ваканция. Редица големи фирми разрешиха на служителите си да работят от вкъщи.

Съдилищата отмениха насрочени съдебни заседания, с изключение на спешните случаи.

Общинският съвет в Одрин закри градския пазар на открито, който масово се посещаваше от българи и гърци в почивните дни.

Взетите досега мерки допринесоха в голяма степен за недопускане на паника. Усеща се обаче тревога и несигурност, както и очаквания, че ще има още случаи на заразени.

Магазините са заредени с хранителни стоки, не се наблюдава презапасяване, информираха от задругата на супермаркетите. Моловете работят нормално, някои на намалено работно време според посещаемостта.

Коронавирусът промени някои традиционни привички на турците. Една от тях е страстта да си правят барбекю на открито в парковете и градините.

Истанбулската община забрани барбекюто и пикниците на открито заради коронавируса.

Фактът, че коронавирусът се предава чрез допир, отказа турците от традиционния навик да се поздравяват, като допират бузите си, или младите да целуват ръка на възрастните.

Висшият съвет към Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/ обяви, че лицата, които са били в страни със случаи на Ковид-19, може да извършват петъчната молитва, която се извършва в джамиите и е задължителна за вярващите, в дома си, без да ходят за това в джамията.

По-късно Диянетът изцяло отмени колективните молитви в джамиите, включително традиционната петъчна молитва.

В мегаполиса Истанбул през последните дни се наблюдават повече хора с маски на лицата и с ръкавици., включително в кафенетата някои слагат маски и ръкавици.

Здравните власти предупредиха, че пушенето на наргиле, което е широко разпространено, също крие риск от заразяване с коронавирус. Последва затваряне на кафенетата, продажбите на наргиле, ресторантите и др.

В аптеките в мегаполиса може да се закупят предпазни маски, въпреки че цените се увеличиха няколко пъти.

Турското правителство започна да прилага карантинните мерки още в края на февруари. Информацията за заразата се подава само от оторизирани лица.

В същото време обаче не са малко онези, които смятат, че властите крият истинското положение.

"Не знаем какво ще стане, ако заразените се увеличат, а мисля,че има такава вероятност", казва Мехмет Т., продавач на джиесеми в Истанбул.

Други пък смятат, че опасността се преувеличава, че Турция не е застрашена от епидемия на коронавируса заради пословичната склонност на турците към чистота.

Смята се, че Ковид-19 ще удари сериозно турската икономика.

В социалните медии се разпространяват зловещи сценарии за коронавируса.

Турското здравно министерство например трябваше да опровергае официално пуснат в социалните медии документ и да заяви, че е фалшификат. Във фалшивия документ, написан на официална бланка с гриф тайно, се твърди,че ще бъдат затворени всички работни места.

Водещ от екрана на Фокс ТВ призова населението да не вярва на всичко, което се пише или проповядва от самозванци, а да чете повече и да се съобразява с напътствията на медицинските лица.

Медиите в заглавия призовават хората да си останат в къщи, да избягват контактите с много хора, да излизат навън само в краен случай.

Голяма група популярни певци и изпълнители излязоха с публичен призив "Остани си в къщи, Турция".

Редица специалисти смятат, че със затоплянето на времето през следващите седмици и месеци разпространението на коронавируса може да бъде ограничено.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини