Отидете към основна версия

22 952 90

Как да имаме бързо и масово тестване за коронавирус? Отговорът на доц. Мангъров пред ФАКТИ

  • атанас мангъров-
  • доц. атанас мангъров

На пациентите трябва да се взимат по две проби

Снимка: БГНЕС

"Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да се купят по няколкостотин броя от няколко различни производителя и на всеки пациент, на когото се взема материал- назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв, която да се изследва успоредно", това каза пред ФАКТИ доц. Атанас Мангъров, един от най-изявените ни лекари в областта на инфекциозните болести.

Масовото тестване за коронавирус и карантинирането на хората с положителни проби е начин на действие, който дава резултати в страни като Германия и Южна Корея. Съответно статистиките в тези страни за смъртността от заболяването са по-реални в сравнение например с Италия, където се изследват и регистрират предимно тежките вече случаи и впоследствие смъртността се оказва голяма. Световната здравна организация призовава към масово тестване. "Не можете да гасите огън слепи. И не можем да се борим с тази пандемия, ако не знаем кой е заразен", заяви директорът на СЗО Тедрос Гейбрейесъс. У нас до този момент са направени около 5 хиляди теста по метод, който изисква повече време за резултат от пробата.

По думите на проф. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб за борба с вируса, бързите тестове не са достатъчно надеждни. Дава за пример проучване, направено у нас, според което от 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PSR-тестове, бързите тестове показват положителни резултати само при 4. Това означава, че 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби. "Затова трябва да се потърсим бързи тестове и от други производители", казва Мутафчийски.

С въпрос как да се изберат най-добрите възможни тестове, от ФАКТИ се свързахме с доц. Атанас Мангъров, нaчaлник нa Дeтcкaтa клиникa в Инфeкциoзнa бoлницa, Coфия и ръкoвoдитeл нa Кaтeдрaтa пo инфeкциoзни бoлecти, пaрaзитoлoгия и трoпичecкa мeдицинa нa МУ-Coфия

"Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да се купят по няколкостотин броя от няколко различни производителя и на всеки пациент, на когото се взема материал- назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв, която да се изследва успоредно. За това са нужни още един-двама лаборанти. След това да се сравнят резултатите и да се купят най-добрите тестове. Това може да се направи за няколко дни. Ще се получат много интересни неща. Нужни са 2-3 хиляди лева и двама опитни лаборанта и заповед, така че на всеки на когото се взема проба за COVID-19 да се вземат и 5 мл кръв, които да се изследват успоредно. Без бързо и масово тестуване ние просто не знаем какво се случва", обясни доц. Мангъров.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.

Свързани новини