24 Март, 2020 19:13 59 103 156

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Много е вероятно коронавирусът да изчезне

  • доц. мангъров-
  • атанас мангъров-
  • факти-
  • коронавирус

Доц. д-р Атанас Мангъров от днес е част от новосформирания Експертен медицински съвет към Министерски съвет, който ще участва в борбата срещу коронавирусната инфекция в страната

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Много е вероятно коронавирусът да изчезне - 1
Снимка: ФАКТИ

''За да се вземат всички тези мерки, които се вземат, ние трябва да знаем къде сме в епидемиологично отношение. Едното, което трябва да се направи, това е сероепидемиологично проучване, за да се види както е нивото на антителата срещу коронавируса в различните части на страната и сред различните групи население. И второ нещо, ако тези тестове, които са важно диагностично средство, не се използват, ние в повечето случаи не сме наясно какво се случва с контактните на онези, които са открити с коронавирусна инфекция, защото както виждате, обикновено, когато се докаже, че някой е с коронавирус, отиват на мястото, където живее, изследват всички тези, които са били в съприкосновение с него, с метод обаче, с който се установява доколко тези контактни отделят вируса в околната среда. Обикновено се оказва, че няма никой. Като че ли тези, които са доказани, са се появили от неизвестно къде'', това заяви доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Доц. д-р Мангъров от днес е част от новосформирания Експертен медицински съвет към Министерски съвет, който ще участва в борбата срещу коронавирусната инфекция в страната.

''Когато има един такъв болен, който е установен и отидат да се търсят негови контактни - те са два вида хора. Едните, които може би са го заразили, тоест такива, които някога са отделяли вируса, заразили са го и в момента не отделят вируса, просто защото им е изтекло времето, в което отделят този вирус. Тоест, тях, ако ги изследваме дали в момента отделят вируса, няма да намерим нищо, защото те не отделят. Но ние можем да установим дали те са карали или не тази инфекция, като изследваме антителата, което става за 10 минути с капка кръв.

Вторaта група контактни са тези, които може би ''нашият човек'', който е вече установен, е заразил. При тях, ако те са в ранен стадий, след заразяването, ако се изследва дали те отделят вируса в околната среда, няма да се намери нищо, защото те все още не го отделят. И оттам вече, ако случаят е какъвто описвам - и в двата случая ще се окаже, че контактните не са имали съприкосновение с коронавирусната ифекция. Докато, ако се правят и серологични изследвания на тези хора, ще се види откъде им е дошло'', поясни доц. д-р Мангъров.

Доц. д-р Мангъров си обяснява липсата на този подход от Щаба с липсата на тестове. ''В Южна Корея до момента са направили 190 000 теста. В Германия правят по 20 000 теста на ден. Като това не са тези трудоемки, тежки тестове, които са хубави, те са много точни, много хубави, но те са референтни тестове. Те са тестове, с които се потвърждава наличието на инфекция'', отбеляза доцентът.

''Eдин референтен тест струва някъде около 120-130 лв, а един такъв скринингов тест струва някъде около 15-20 лв. Тоест, доста по-евтини и доста по-бързи. В момента по целия свят има жесток недостиг на диагностикуми'', внесе яснота той.

''Toва е нов вирус. Никой няма антитела срещу него. Той причинява заразяване по всички възможни начини - въздушно-капков, конктактно-битов, фекално-орален. Тоест, няма как да се скриете от него и това е инфекция, която рано или късно ще премине през целия свят, като в огромната част от случаите хората ще я изкарат безсимптомно, без да разберат, че са я изкарали. И в един много малък процент от случаите ще я изкарат във форми, които са клинично проявени, някои от които много тежки. Шансът на един човек над 80-годишна възраст да му се случи нещо лошо е едно към седем, осем.

Когато се развихри инфекцията и започне да има смъртни случаи, натискът да се прави нещо нараства. И в много случаи правителствата не успяват да устоят на този натиск, дори когато са убедени, че действат правилно (бел. ред. в случая става дума за правителствата на Великобритания и Нидерландия, които бяха избрали различен от нашия подход за борба с пандемията, но в последна сметка и те въведоха същите строги мерки). Това, което се прави в нашата страна е максималното, даже над максималното, което може да се направи. Ние не виждам какво повече можем да направим, освен да заключим хората в къщите, да не им разрешаваме да излизат, да си стоят там, докато епидемията премине. Само че това е много трудно осъществимо, но така или иначе се опитваме и при поожение, че сме го започнали, нека да го довършим. Трябва да се направят при всичи случаи няколко десетки хиляди теста, за да имаме представа какво е състоянието на населението. Няколко десетки хиляди теста могат да се направят за две седмици'', каза доц. д-р Мангъров, който след резултатите от тестовете би могъл да разясни в кой етап на пандемията сме.

Според доцента, например град Банско, който е с население от 6-7 хиляди души, ако е бил изследван на този масов принцип, то е можело градът да не бъде поставян под карантина само на база предположение, че може да има много заразени.

Той също така поясни, че в условия на извънредно положение и карантина, би могло вирусът да изчезне от страната ни в рамките на една година, което е абсолютно немислимо в икономически план, за която и да е страна.

''Това, което е най-неприятното при този вирус, това което го прави толкова опасен и труден за овладяване е, че тези, които са заразени, започват да отделят вируса около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми. Като изобщо не е задължително тези клинични симптоми да се проявят. Тоест, съществува едно огромно, на практика неустановено множество от хора, които нямат никаква симптоматика, но в същото време отделят вируса. Освен това тези, които са го прекарали, те продължават или могат да продължат да отделят вируса в продължение на още 20, 30 дни, а може би и по-дълго. Това е особеност на коронавирусите, която ги прави много опасни и трудни за овладяване. Този вирус, когато всички преболедуват от него, с или без симптоми, е много възможно, само че никой не може да се закълне в това, да изчезне. Както изчезна вирусът на SARS през 2002/03, който генетично на 80% е същият като този вирус. Поначало тези коронавируси имат свойството да живеят сред животните и нямат свойството устойчиво да се развиват сред човешките популации. Но това е нещо ново, известно е от няколко месеца, никой не знае каква ще бъде неговата биология по- нататък. Тайната надежда на всички е, че в един момент той ще изчезне, когато вече няма неимунно население, когато няма хора, които да не са го преболедували'', обясни доц. Мангъров.

Доцентът отбеляза, че е важно вирусът да не се разпространи в уязвимите групи на населението ни, а след това внесе пояснение, че за тримата преборили коронавируса у нас, е по-правилно да казваме, че на тях им е минало, а не, че са излекувани, защото в крайна сметка лекарство срещу този вирус все още няма.

''В Италия процентът на починалите по време на интубация е 78. Тоест, много по-удачно е в една такава болница да се води максимално рестриктивно лечение, просто да се дава кислород, да се правят вливания, а да не се стига до такива инвазивни процедури, при които никой не знае как ще завършат нещата. Не си мислите, че като закачите някой на респиратор и с това му спасявате живота. Една некомпетентна дихателна реанимация е по-опасна от това един болен да си стои и лежи в леглото, да се обслужва качествено и да му се дава кислород'', вметна началникът на детското отделение на Инфекциозна болница в София.

Доц. Мангъров заяви, че са му се обаждали хора да го питат дали да си купят хлорокин, а той им е отговорил по следния начин: ''Да, добре, ако ти се пие хлорокин и искаш да си го носиш в джоба, си го носи, но когато човек в едно такова тежко общо състояние и пие лекарства от този тип, това са медикаменти, ако нищо ви няма и ги приемате, ще се чувствате доста по-зле, отколкото ако не ги приемате. И тъй като този вирус засяга и черен дроб, и бъбреци, даването на допълнителни медикаменти, от които няма полза, не допринасят по никакъв начин за по-добрия изход. Нека да не забравяме, че приемането на лекарства не е лечение. Просто само пиете лекарства, това не означава, че се лекувате. Toва е заболяване, което в огромната част от случаите завършва с оздравяване. И каквото и да давате на един такъв болен, той на 97-8-9% ще оздравее, но не защото сте му давали едно, друго или трето, а защото такъв е процентът на хората, които оздравяват от тази вирусна инфекция.''

''За момента хората нека правят това, което ги съветва да правят Кризисният щаб, както и да изпълняват всички мерки, които са наложени, защото, ще повторя отново, те са максималното, което може да се направи в рамките на човешките възможности. Най-вероятно с течение на времето ще се случи отпускане на тези мерки. Но при всички случаи трябва да мине време, както стана в Китай, в Южна Корея, както вече може би се случва в Италия, защото от няколко дни се съобщава, че броят на новооткритите случаи нямалява. Тоест, всички трябва да го изкарат под една или друга форма. Да се надяваме, че, когато той изчезне, няма да се появи отново. Хората трябва да разберат, че ако се разболеят от коронавирус, те няма да умрат. Или, ако умрат хора, ще умрат в много малък процент'', заяви още доц. д-р Атанас Мангъров и отново повтори, че уязвимите групи, а именно по-възрастните хора и хората с определени хронични заболявания, трябва да полагат усилия да се опазят от инфекцията, а също така и ние, техните близки, да ги пазим.

''Аз съм сигурен, че светът няма да се свърши с коронавирусната пандемия, че ще преодолем и това нещо, но при всички случаи ще имаме трудни моменти в следващите няколко месеца. Обнадеждаващо е това, което се случва в Китай, в другите страни по света, при които епидемията вече преваля - Китай, Южна Корея'', завърши той.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Народен артист

    212 118 Отговор
    Защо ли ще се окаже накрая,че тоя хирург Мутафчийски е некомпетентен палячо.....сложен да ,,успокоява,, хората с ,,униформа,,

    Коментиран от #112, #137

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай ви тошо

    51 20 Отговор
    ша броим дивите зайци..........
  • 6 Веселина Стефанова

    289 58 Отговор
    Много благодаря на доц.Мангъров имаме нужда от него.Вие сте нашето успокоение

    Коментиран от #41, #53, #147

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ръмпези

    238 26 Отговор
    НАКРАЯ АКО СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ СМЕ ХВЪРЛИЛИ ЕДНИ МИЛИАРДИ ЗА ТОЯ ДЕТО ДУХА,ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТОЛ....

    Коментиран от #13, #128

  • 9 Такъв човек трябва

    200 47 Отговор
    Да е начело на щаба
  • 10 Усмивката

    268 41 Отговор
    Този Мангъров освен че е специалист , умее и да разсъждава. Нещо което на Борисов му липсвата и дветеЕто . Кметът на Бургас Димитров ., пое инициативата на собствена глава, без да се съобразява с главанаците в управлението . И прави проверка на всички новопристигнали пътници 150 , от самолета с бърз тест. Веднъж самите карантиране да не образуват нерви в неизвестност, Веднъж в противопоставянето на политиката от Бойко Методиев Бприсов ....колкото повече болни , толкова по далече въпроса за КЪЩАТА В БАСЕЛОНА

    Коментиран от #35, #56, #130

  • 11 Eee

    42 185 Отговор
    Тоя ма кефи.Само щуротии ръси.
  • 12 Смирено да попитам

    171 7 Отговор
    А какво правим с тези над 200 000, които се завърнаха, да ги ева?

    Коментиран от #36, #52, #152

  • 13 Усмивката

    55 34 Отговор

    До коментар #8 от "Ръмпези":

    А колко ще хвърлиш в разрушената икономика.А какво ще струва една фалирала държава след месец, два....Умнико. Айде да те вържа под карантина за 14 дена и да разсъждаваш през цялото време ....Ще ме бива ли, няма ли да ме бива. И да те видя с каква диагноза ще излезеш след това .
  • 14 Учебник

    54 4 Отговор
    Трудно "Усъществимо".?? Айде тоя правопис пак избяга... То е ясно, че ще се стои вкъщи, не сме само ние, ами почти цял свят е под карантина, така че ще държим положението.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Минаващ

    45 102 Отговор
    Този изприказва банално известните приказки и накрая следва едно нищо.
  • 17 Някой си

    106 15 Отговор
    Госпожо Маринкова, с цялото ми уважение към вас ще ви кажа нещо.
    Отделих време за да гледам видеото понеже бях на работа и не успях да го гледам директно.
    Та на въпроса......
    Като толкова се интересувате от технологията, начините за борба и лечението на епидемии, инфекции и заразни болести да бяхте записали вирусология и инфекциозни болести в университета, не журналистика.
    Не това ме интересуваше, и не това е начина.......да се мъчиш да направиш цял народ специалисти по инфекциозни болести.
    Задавхте тъпи въпроси, които хора извън кръга на специалистите не е нужно да знаят........какви хапове, кави лечения.....това е работа на лекарите и специалистите.
    Мен лично ме интересуваше какво ще каже Доцент Мангъров за това до колко са адекватни мерките на държавата до сега, какво не е направено и какво трябва да се направи и най-вече трябва ли коремен хирург да управлява криза от такива мащаби.
    Разочарован съм, друго исках да чуя, не да ставам лекар и кой какви хапчета искал да носи в джоба си и да пие!

    Коментиран от #37, #38, #98

  • 18 Путин и Тръмп

    33 131 Отговор
    Още един дърдорко. Това си заслужават българите.
  • 19 Фактъ

    156 32 Отговор
    Слагайте профита бе , това важи и за министер председателският пост . Аман от калинки. Този доктор трябваше да е на мястото на Мутафчийски от самото начало.

    Коментиран от #30

  • 20 Мдаа

    184 12 Отговор
    Мангуров е супер капацитет и като казва, че трябва да се тества масово с кръвен тест за антитела знае какво говори. Как да се разбере през колко хора реално е минал вируса без такъв тест.

    Коментиран от #80, #144

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Усмивката

    115 11 Отговор
    в условия на извънредно положение и карантина, би могло вирусът да изчезне от страната ни в рамките на една година, което е абсолютно немислимо в икономически план, за която и да е страна.....и понеже нашия премиер разбира от икономика колкото избягалият преди време в странство Дянков ще я докараме България до кривата круша за една година . Но това вече ще е за последно . Дотук

    Коментиран от #39

  • 26 Някой си

    20 3 Отговор

    До коментар #23 от "Абре":

    Няма как да си на мястото му, за да разбереш какво е!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 jorj

    21 117 Отговор
    Това са на ПРЕДАТЕЛЯ радев хора, които да компенсират, но създавайки, страх, хаос и километрични медицински словоизлияния, казвайки нищо ново!!!!!! Това е в България когато един кадърен почне да командва порода навиците се обидитяват и изплуват!!!!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Усмивката

    93 33 Отговор

    До коментар #19 от "Фактъ":

    Ми той Муфтачйски е само статистик. Става за патолог и приемчик в моргата с този хладен бавноуспокоявая тон
  • 31 Усмивката

    23 4 Отговор

    До коментар #29 от "jorj":

    А какво означава ,,Предател"
  • 32 Пижо

    31 10 Отговор
    Ще изчезне,когато изчезне в Италия.
    Там в момента го борят руската и американската
    армии...

    Коментиран от #42

  • 33 Дългия

    68 14 Отговор
    И от всичко казано какво се разбира? Всички ще се заразим и който оцелее оцелее . Малко егоистично а ?

    Коментиран от #48, #148

  • 34 тошко

    95 10 Отговор

    До коментар #1 от "путин":

    Когато някой компетентен говори ,глупаците и невежите е редно да не знаят много
  • 35 Athens

    107 20 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    Но Мангъров е специалист в тази област.Докато Борисов не е.Борисов са го съветвлаи разни....хирурзи,санитари и тем подобни,които хал хабер си нямат от вирусология . Не виждаш ли,че Мангъров и оня Костов ли ,колко грамотно говорят за тази област. И много правилно,че Борисов се обърна към вирусолози,имунолози,пулмолози..

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    57 10 Отговор

    До коментар #17 от "Някой си":

    Добър коментар,браво!Мисля ,че Мангъров може да говори само за ЛЕЧЕНИЕ,там му е силата.Аз лично го признавам,но за другите неща не зная.

    Коментиран от #46

  • 38 Усмивката

    53 7 Отговор

    До коментар #17 от "Някой си":

    Тук въпроса не е само до специалист. Въпроса е и дали умееш да анализираш и разсъждаваш. Очевидно е че вие имате известна подготовка. Но, до тук. От тук нататъка оставете нещата в некорумпирани и независими аналитични умове.Убеден съм че те ще изведат България от кризата. Видя се че тия , другите не могат да гпо сторят вече 30 години.Със заплахи и празни на хартия некви 1.3 милиарда излишък, който се оказва с 5 по малко , на тия им предстои голем съд.
  • 39 гост

    20 31 Отговор

    До коментар #25 от "Усмивката":

    Стига писа глупости ! И като развиваш икономика на кого ще продаваш в този момент.Светът е спрял,виж Европа.

    Коментиран от #44, #45, #47, #50

  • 40 Госあ

    6 16 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Абе Тръмп, започваш да ми харесваш !!!
  • 41 Опа

    25 45 Отговор

    До коментар #6 от "Веселина Стефанова":

    Да радвай се! Но дали вируса мисли като този Мангъров??? Все си мисля че това което се случва в Испания (не споменавам Италия???) е показателно и никакъв Мангъров не може да ме убеди в противното
  • 42 Athens

    45 4 Отговор

    До коментар #32 от "Пижо":

    Американската армия избЕга....дословно-в Люксембург при началниците им,съобщават италианските медии.
  • 43 Усмивката

    61 3 Отговор

    До коментар #35 от "Athens":

    Следя внимателно поведението на Костов . Видя се раздразнението му когато Муфтачийски наблегна на тезата че бързите тестове не са нужни.Добра се до микрофон и каза.....,,Има и добра практика в другите страни в прилагането на бързите тестове", и спомена Корея

    Коментиран от #61

  • 44 Опа

    5 8 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ха умно, но дали някой ще те разбере
  • 45 Усмивката

    37 5 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Май на тебе не ти достига ум. Реакцията на Тръмпо е очаквана и обяснима , след като на международната сцена в условията на тотален срив, Китай излиза победител и в пълен ход напред за първото място....Сега наясно ли си
  • 46 Някой си

    83 22 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Мангъров каза и много други неща през последните дни, аз лично с голям интерес следя изказванията му, и вярвам на него, не на генерала!
  • 47 Усмивката

    30 11 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Престани да ми щракаш минуси , и мисли,мисли,мисли. Щото като дойде военното положение което ще въведат твоите господари, ще ти забранят с закон да го практикуваш.Сега къде пишеш?
  • 48 Athens

    63 4 Отговор

    До коментар #33 от "Дългия":

    Превеждам ти го простичко като за теб;) Вирусна инфекция минава при 97;8;9% без лекуване. Просто вирусна инфекция не се лекува. Това са достиженията на медицината. Остават 1 или 2 % при които е възможно усложнение.
  • 49 Реалист

    50 11 Отговор
    Вирус не се бори с фашистки методи, неизбежно всички ще се сблъскат с вируса рано или късно. Важно е: Изграждане на имунитет, изолация на рисковите групи , отделно лекуване на тежките случаи. Всички останали хора спазвайки необходимите неща по лична защита и хигиена да си вършат ежедневните дейности. За изграждане на имунитет е необходимо добро кръвообръщение и достатъчно кислород за да се отделят бели кръвни от костния мозък, а това може да стане с разходка на чист въздух за час и половина - два, ограничаването на движението е противопоказ- но. Другите условия са наспиване , липса на стрес и страх и приемане на повече мазнини за изграждане мембраните на белите дробове. Препоръчително е приемане на кислородна вода /перхидрол/ в доза 1 капка на 10 кг. живо тегло разтворени в 150-200 мл. вода за 14 дни след почивка от 3 дни цикъла се повтаря. Кислородната вода убива всички видове вируси и бактерии. Това е всичко.

    Коментиран от #62

  • 50 Значи

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Щом другите са спрели,а само ти произвеждаш,означава,че си монополист. Всички пазари са твои.
  • 51 Госあ

    30 30 Отговор
    Стоп стоп стоп 1) маските работят мангъров 2) наистина директорът на Националния център по биотехнологии в Китай не ти е колега, а също и този на Южна Корея, които официално заявиха че Авиган,Плакинил,Резохин и Ремдесивир работят. Особено ефективни са в началните стадии на контаминиране. Това е тяхната работа- рисърч,а твоята е да прилагаш ,това което ти кажат. 3) тестовете не са за статистика, а за детекция на вируса в началните стадии, когато може да се приложи и ефективно лечение на рисковите пациенти. Също така, за карантина и наблюдение на контактувалите със заразения. Не е необходимо да се води статистика на тези,които са го изкарали и не са носители! Тоест, не са необходими тестове за антитела, а само такива за вируса. Необходими са тестове с антитела за вируса. Ако си носител ,ще бъде отчетено,това е важното. Не е необходимо да се дават пари за статистика, а за детекция за лечение и проследяване на болни. Освен това, кото се установят контактите на заразения, поставят се под карантина 3-4 дни и се прави тест. Напълно достатъчно са тази дни. И нали си представяте цялата мрежа - заразен- неговите контакти,контактите на неговите контакти, контактите на контактите на неговите контакти. 3-4 дни под карантина и тест за наличие на вирусните частици. На никой не му дреме за това дали някой е бил болен и е оздравял и вече няма вирус. Т'ва е. А,и как така ви трябват 2 седмици за 20 000 теста,като в Южна Корея и Германия ги правят за един ден ????

    Коментиран от #54, #64

  • 52 Усмивката

    26 7 Отговор

    До коментар #12 от "Смирено да попитам":

    Това е гарант за в бъдещето. Както, по примера на Ердоган с емигрантите, и Борисов се научи на некои анадолски мурафети. А сме дигнали въпроса за къщата в Барселона , а ги е пуснал сред хората.Не се ли сети досега защо е тази грижа на Ердоган и Борисов за милите бежанци...Тая е
  • 53 Алфа Вълкът

    15 35 Отговор

    До коментар #6 от "Веселина Стефанова":

    А така, ама да го цитират по вестниците и новинарските сайтове. Че, днес нищо не му разбрах едно, че говори с медицински термини. Второ, че заеква и докато му разкодирам какво казва съм сменил канала.

    Коментиран от #55, #75

  • 54 Усмивката

    23 1 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Много правилно разсъждаваш. 3 вместо 14 дена означава че се съкращава значително обстановката , а и претиснението на тествания.И от там хората няма да се притесняват и да бягат като чумави гонени за обстрел

    Коментиран от #58, #65

  • 55 уточнение

    28 6 Отговор

    До коментар #53 от "Алфа Вълкът":

    Ами то в медицината е такава терминологията, затова там се учи 6 год. Не е като да даваш примери с футбола. А ти превключи на Пик там Ива Николова ще ти го обясни разбираемо за теб.

    Коментиран от #60

  • 56 нали

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    Митко е член на ГЕРБ. Бургаския кмет е най-крадливия от ГРОБ.
  • 57 Извинявам се

    25 12 Отговор
    Като чета как коментирате имам усещането, че не сте гласоподавател на управляващата партия. Народа явно е доволен от случващото се и няма нужда от разсъждения в посока кое е правилно или не. Борисов ни се накара по телевизията да сме по стриктни и масата трябва да е във възторг от мерките взети от щаба в който няма един вирусолог. Обясни и, че единствената причина да се създаде експертен медицински съвет е да не се карат лекарите задочно чрез медиите, а да спорят в рамките на Министерски съвет. ...всеки бил прав за него си.. По този начин хитро приобщи специалистите да не го критикуват и не очаквайте повече някой от приелите участие в съвета да разкрие пред всички адекватността на щаба или правителството. Единственото което ни остава е да се надяваме експертите да се наложат вътре в МС и предложените от тях мерки да се приемат лесно и прилагат адекватно, но познавайки финансовата политика на управляващата партия може да се наложи да запазят предложенията си за справяне с бъдещи кризи.
  • 58 Госあ

    18 17 Отговор

    До коментар #54 от "Усмивката":

    Така се изготвя мрежата, и се тестват тези в нея за наличие на вируса- слагат се род задължителна карантина 4 дни и се тестват. На рисковите пациенти директно и веднага се прилага лечение. Това трябва да бъде модела за България. Плюс абсолютно задължително носене на маски на обществени места. А сега тея ще дадат пари за тестове за антитела, да знаели кой бил болен и е оздравял и вече не е и вирусоносител. На кой му пука бе ???
  • 59 юри

    26 3 Отговор
    Доцент Мангъров днес във онлайн варианта на в_ к ТРУД четох 2015година че американците селектирали смъртоносен вирус този който е сега да не е експериментален вариант на подобен такъв
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 6365

    25 12 Отговор

    До коментар #43 от "Усмивката":

    Костов със тези специалисти главно от Токуда сигурно има предвид, че не е важно колко са достоверни бързите тестове важно е ако се правят на всички сега и да минат през Токуда .А пък какво значение има ако е отрицателен на заразен той все пак след време ще има симптоми, ако пък на здрав е положителен какво толкова ще га лекуват той рано или късно ще се зарази по-добре рано да има имунитет ако се излекува.Не е важно достоверността на тестовете а да се купят и похарчат грешни пари съвсем случайно са специалистите от Токуда .Тия експерти са най-скъпите но не мисля че са от добрите

    Коментиран от #67

  • 62 Ти луд ли си

    33 0 Отговор

    До коментар #49 от "Реалист":

    Перхидрол и Кислородна вода са Коренно различни по отношение на %. Перхидролът е 30% , кислородната вода е 3% р-р. Ще отровиш хората!!!!!!!!!

    Коментиран от #68

  • 63 Н стоименов

    47 7 Отговор
    Генерал Мутафчийски ако не сте в играта да знаете че селският тарикат от Банкя ще си избърше ръцете с вас
  • 64 Май че

    17 1 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Искаш да кажеш, че са необходими тестове за АнтиГени на вируса, Не за АнтиТела, които се синтезират в тялото чак след около 7- 10 до 21 дни, доколкото ми е известно.?

    Коментиран от #74

  • 65 Опа

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "Усмивката":

    Кой бягат, повече то се приберат и има голяма вероятност това да е проблем!!! Виж какво се случва в Китай

    Коментиран от #71, #81

  • 66 По вероятно

    6 17 Отговор
    е да не спреш алкохола доценте!
  • 67 Усмивката

    12 3 Отговор

    До коментар #61 от "6365":

    Е това вече е фалшива новина , която разпространяваш. От щаба категорично заяваиха , че и сега ,която и да е болница да иска да прави тестове и има възможности ,нека го прави. Със или без разрешението на щаба.Какви деволи те гонят не знам , но досегашната схема е като буре под налягане , което ще н изстреляна първо място в Европа.. Така че , да не се правим на оригинални и да тестваме невъзможни едноогодишни карантини , щоооото щени струва мноооого скъпо

    Коментиран от #85

  • 68 Geo

    11 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ти луд ли си":

    Те такива като него може и сода каустик да ти препоръчат да пиеш.
  • 69 Другия с коня

    10 20 Отговор
    Човека ви го казва в прав текст,вие Умувате...От Два милиона пенсионери Един милион ги отпишете...Дали са Фира...Тва е положението...Малко по малко всички ще се заразят,ще имат Антитела евентуално и живота продължава с който Оцелее....
  • 70 123456

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX":

    Как един илитерат може да коментира доцент, специализирал в дадена област???
  • 71 Усмивката

    16 3 Отговор

    До коментар #65 от "Опа":

    Бягат , и те не знаят накъде. И защо.Имат мноооого грешна информация за голем икономически подем , по думите на Премиера на България.Смятат , както го обрисува премиера че тук е рай..Но не само. В европа епидемията е в повече.У нас е пълна бъркотия. Веднъж излизат и ти казват , че недостига легловата база за специфичното лечение.От друга ни съобщават с известна насталгия , че не може да откажем на ВСИЧКИ български граждани да се завърнат по домовете си....а те са!!!!...2 000 000!..Е кое е верно и кое фалшиво??

    Коментиран от #86

  • 72 За пръв

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    път мненията ни се покриват напълно.
  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "путин":

    C тoвa "ГРИПЧE" прoпрaвят пътят зa "БEЛEГA НA ЗВЯРA"...
    ....................................................

    “И принуждaвaшe вcички, мaлки и гoлeми, бoгaти и cирoмacи, cвoбoдни и рoби, дa им ce тури бeлeг нa дecницaтa им или нa чeлaтa им; зa дa нe мoжe никoй дa купувa или дa прoдaвa, ocвeн oня, кoйтo нocи зa бeлeг имeтo нa звярa, или чиcлoтo нa нeгoвoтo имe.“

    Oткрoвeниe нa Йoaн 13:15-17
  • 74 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #64 от "Май че":

    Точно това казвам. Няма никакъв смисъл от такива, това ти дава ,че си бил болен и си оздравял. И никаква друга информация. Когато следиш за вируса, независимо дали с антитела за негови протеини или за неговата РНК с rt PCR, виждаш има ли вирус или не. И дали си вирусоносител и разпространител. Точка. Това по неговото интервю, което гледах до момента в който почна да разсъждава за препаратите.
  • 75 Даскала

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "Алфа Вълкът":

    Ами как ще разбираш, като си проЗ.
  • 76 1234

    12 18 Отговор
    Ей,въртя,сука-уреди се.Е,не можа да се намести в щаба,но поне официално ще дава акъл.Добре,поне,че няма да взема решения...че пази боже.
  • 77 Бъди в настроение

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Каква е тази карантина бе":

    Ами добре,че поне съседката ти не се е изсрала под балкона ти. Пак нещо хубаво.
  • 78 Госあ

    1 4 Отговор
    Пак ще повторя. Йод - по 2 капки дневно от тинктура или Луголов разтвор. https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-422X-6-124 при SARS също има ефект. На малки деца и хора с проблеми на щитовидната не се дава.

    Коментиран от #154

  • 79 Athens

    11 1 Отговор
    Имам един въпрос ,и ако някой знае моля за отговор.
    Така, ако някой е преболедувал Sars ,а тук пише,че Sars генетично на 80% е същия като коронавирус. Възможно ли е преболедувалия преди 17 години Sars да е изградил имунитет ,който имунитет да го предпази от коронавирус ,след като двата се припокриват на 80%?
    Някъде четох,за коронавирус,че е възможно да има имунитет след преболедуване,но е малко вероятно той да е траен. Всъщност това е отговор на въпрос;-След преболедуване от коронавирус създава ли се доживотен имунитет.

    Коментиран от #82, #83, #89

  • 80 Домоуправителя

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    ами ние как да разберем колко хора са минали през тебе,а?Минават те по домова книга разбираш ли.
  • 81 Едно въпрос

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Опа":

    Кой бягат?? Ти да не си чужденец хаха Или никога не си чул в училище.

    Коментиран от #87

  • 82 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Athens":

    Кратко и ясно: НЕ

    Коментиран от #84

  • 83 Пояснение

    12 0 Отговор

    До коментар #79 от "Athens":

    Не, защото това са различни коронавируси. Както грипните мутират всяка година и може да се заразиш всяка година с нов.Затова ваксините се разработват различни.
  • 84 Athens

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Гост":

    Благодаря за отговора!
  • 85 До 67

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Усмивката":

    А на теб нали ти е ясно,че ако изнудят държавата да ги купи няма как да бъдат разпределени във всички както казваш ти болници.Между другото в кой областен град няма Токуда,защото не се сещам за такъв в момента?Дори и да е така и те да са ама толкова ли е богата държавата да купува от тези бързи тестове?В момента работят по нови които ще са по-достоверни и тях дали ще има държавата ресурс да гупи и от тях за целия народ?Не става въпрос за 1 000-2000 а за минимум7-8 милиона теста.

    Коментиран от #91, #92

  • 86 Опа

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "Усмивката":

    Не искам да ми се налага да го разбирам. Ама никак, а на и на герб и бсп съм им Ееее,, ммммата тия хляб на масата ми не са сложили
  • 87 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Едно въпрос":

    Да, а ти си много (Учил)

    Коментиран от #90

  • 88 Братя Галеви

    16 8 Отговор
    Нe вcички кoитo глeдaт и cлушaт БНР,БНТ,Btv,Канал3 & NОVА ca прaзнoглaви ceляндури,
    кoитo мoгaт тaкa лeкoвaтo дa ви ce "хвaнaт" нa мaнипулaциитe !
    Дoceщaмe ce чe тoзи Пухльo в унифoрмa c прoзвищeтo "Плeвнeлия №2" гo глacитe зa зaмecтник нa Пaдишaхa,
    при гoтвeнoтo oт вac бъдeщo . . .Вoeннo пoлoжeниe !
    При пълeн кoлaпc нa държaвaтa и глaдни бунтoвe в cтрaнaтa !
    Врeмeтo кoгaтo уcпeшнo Тиквунe, щe приключиш cъc злoщacтнaтa си пoлитичecкa кaриeрa,
    зa дa ce cъбeрeш c твoятa изгoрa и дa изхaрчиш oткрaднaтoтo . . .
  • 89 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "Athens":

    Всъщност никой не може да ти отговори,но шанса според мен не е 6 от 49, а много по малък. Зависи какво е запомнил организма ти и дали е същото при covid. Имай предвид, че антитялото не разпознава целия протеин,който може да бъде сходен между двата вида, а обикновено от 9 до 20 аминокиселини. Но теоретично би могло.

    Коментиран от #93

  • 90 Строг но справедлив

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Опа":

    Добре,щом си чужденец става. Моето е техническа грешка. Кой бягат?хахааа ама как може така да пишете бе,то бива неграмотност хаха ок както и да е живи и здрави, но не толков неграмотни ако обичате!

    Коментиран от #99

  • 91 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #85 от "До 67":

    Идеята е да се подсили ефекта на детекция с груповия анализ за който писах. Освен това, наистина мисля, че такъв масов скрининг и групов подход е добре да се направи само в София, Пловдив и Бургас по наъ бързия начин. При 3млн население на трите града и 1 млн теста ,ще бъде тестван всеки трети. С Елайза, на 96 ямкови плаки и 15 робота с по 10 плаки на рън,ще бъдат необходими 69 ръна. Всеки рън по 2ч30 мин са необходими 6 дни. Още 3-4 за пробовземане
    И така. Следва дезинфекция на градовете и карантина от останалите (обмен на стоки и доставки само през контролирани канали) и задължително носене на маски. И икономиката (ако има такава) тръгва.

    Коментиран от #105

  • 92 Усмивката

    10 6 Отговор

    До коментар #85 от "До 67":

    Не ми става ясно какво те тревожи.Че държавата няма пари го разбраха и пеленачетата родени преди 20 години. А да се оправдаваш и ръсеш неверна информация по време на война е вид престъпление от най сериозна клса.И се наказва веднага с разстрел.Някакви особи, окупирали върхъ издават разпоредби ,увличат хората в безпрецедентен мор. Вкараха хората в капан , докараха още отвън , и всичко това ще се взриви. Отърване няма. Това не е изход. Това е капан.Всеки вирус е нов. Поне досега съществуващите.И към всеки вирус има подход. Било органично. Било с лекарсва. Що за безунмие да навреш хората в дупки .Като излязът какво ще видят. Пустиня.

    Коментиран от #107, #111

  • 93 Athens

    7 2 Отговор

    До коментар #89 от "Госあ":

    Обнадеждаващ отговор.Благодаря!
  • 94 9876003

    11 14 Отговор
    Другарю професор,а защо не кажете за последиците които оставя вируса след т.нар.излекуване? За това никой не говори обаче.Да го преболедуваме било и ще се оправим.Ало,професоре иди ти го боледувай, явно не гледаш в Италия на ден колко стотин умират.Я иди се гръмни. Язък че си професор.
  • 95 Чук и Гек

    16 11 Отговор
    ,,Публикувано във факти.бг: Доц. д-р Мангъров си обяснява липсата на този подход от Щаба с липсата на тестове"
    --------------------------------------------------
    Аз съм малко по подозрителен от Мангъров спрямо щаба! Предполагам, че Щаба просто не желае много тестове, за да не се разкриват много заразени и щаба да си развали рахатлъка!Къде ще ги настанява? - В Колодрума!? В Арена - Армеец!? И още по важно - кой ще се грижи за тях?! Къде по приятно е ей така всеки ден по 10-15, хоп брифинг, хоп - рейтинг, хоп - браво с ръкопляскания, а той вируса един ден ако е рекъл Бог ще си замине!

    Без да им разбирам, принципно Мангъров е прав. Всяка една дейност, преди да я подхванеш както трябва, изисква първо - изясняване на обстановката! Ако искаш да свършиш работа, де!
  • 96 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    13 1 Отговор
    има резон в бързите тестове да знаем каде сме сигорно доста са го карали края на януари нещо ме прегази над10 дни като 2 нощи не можех да дишам незнам какво беше но преди тва се виждах с жена работила в северна италия
  • 97 юни съм на море

    19 1 Отговор
    Паниката яко се настани сред хората. Всяка покашляне или кихане почва да те вкарва във филма. Да не стане "много баби хилаво дете". Ся в този съвет имало журналист, адвокат, психолог........Тези министерства за какво са? Там некомпетентни ли хора работят? Аз не знам на кого да вярвам. Вместо да дават 1000лв на полицай, да дадат 500лв и с другите пари да се вземат тестове о тия по 20лв. Това важи и за бонусите на държавните служители. Само на лекарите да не пипат, щото всеки може да седи на КПП и да маха с палката, ама ние нищо не разбираме от медицина. Лекарите са най-важни.
  • 98 Ха-ха

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "Някой си":

    Разбира се,че касапин,пардон хирург,трябва да е начело на Щаба по време на война .Боко каза,че това е война.
  • 99 Ха-ха

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Строг но справедлив":

    Присмял се хърбел на щърбел.Виж се ти първо,неграмотнико."...коЙ бягат.."

    Коментиран от #102, #104

  • 100 ани

    15 7 Отговор
    БОЖЕ КАКВО ЗНАЧИ ИНТЕРЕСЪТ КЛАТИ ФЕСА!СЛЕДЯ ИЗЯВИТЕ НА ТОЗИ ВИДЕН ,НАСКОРО СТАНАЛ ДОЦЕНТ!КАК В НАЧАЛОТО ПЛЮЕШЕ РЕДА ЗА СПРАВЯНЕ С ИНФЕКЦИЯТА И КАК СЕГА ГОВОРИ ДРУГО .ТОЛКОВА Е ЩАСТЛИВ ,ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ГО ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ,ЧЕ ЗАПОЧНА ДА ЧЕТЕ ЛЕКЦИИ ,ЗА ДА ПОКАЖЕ КОЛКО МНОГО ЗНАЕ ,САМО ,ЧЕ ДАЛИ ХОРАТА ГО РАЗБИРАТ И ДАЛИ ТОВА ИМА СМИСЪЛ.ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ВСЯВА СТРАХ ,КОГАТО ТИ ПОДХВЪРЛЯТ НЕЯСНИ НЕЩА.КОЛКО Е СМЕШНО ДА СИ ИГРАЕШ С ИМУНИТЕТА НА ХОРАТА .ТОЙ ДА НЕ Е КОПЧЕ ,ЧЕ ДА ГО НАТИСНЕШ?

    Коментиран от #149

  • 101 1968

    6 0 Отговор
    Учебник по биология
    Корона вириус ,след свинска чума
  • 102 Опа

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Ха-ха":

    Остави нека се смее. Но важното е кой последен се смее. Така и не разбра за какво става на въпрос. Грамотен бил?
  • 103 1968

    4 0 Отговор
    Учебник по биология
    Корона вириус ,след свинска чума
  • 104 хахахахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Ха-ха":

    Мухаха, мисленето не ти е силата. Не видя ли ,че цитирам езиковеда Опа,дето пише Кой бягат? Нали това е темата на нашия диалог,че той изглежда е чужденец и се смее последен. Но ако е българин определено не е посещавал учебно заведение. А ти си писател, не читател хахаааа
  • 105 До 91

    11 1 Отговор

    До коментар #91 от "Госあ":

    Браво!Тестове в големите градове останалите -тях кучета ги яли.Важно е няколко областни града да се изследва и дезинфекция и карантина от провинцията.В провинцията да умират-без достъп до болниците,специалистите в големите градове,Те ще работят колкото издържа за да хранят тези от големите градове,защото те ще са под карантина.А бе вие нормални ли сте?Я си измерете температурата!Все съм чувал за всякакви видове дискриминация ама не би ми минало през главата за такава.

    Коментиран от #106

  • 106 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #105 от "До 91":

    Не, точно обратното, големите ще хранят малките като хората там работят. И без това го правят. А в малките ще продължи същата система, пълна карантина за хората и когато се появят симптоми,ако е рисков пациент в болницата, ако не си остава вкъщи да му мине е,ако не се влоши. Какво толкова?

    Коментиран от #110

  • 107 До 92

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "Усмивката":

    За първи път чувам за 20 годишни пеленачета,ти да не си 70 годишен пубертет.Какъв разтрел,отдавна не сме в Живково време.Спрете със заплахите.Орофисионалист и специалисти има много и извън Токуда,имаме си и БАН .,но явно стоматолог и адвокатка е по-добре от колкото научен работник от БАН за борбата с коронавируса.После за разлика от теб си правя сметка за всичко и не бих рискувал за нещо за което е обявено,че е не е ефикасно.Както и не бих рискувал да се лекувам от нещо за което няма точна диагноза,не бих го и препоръчал на друг.Ако не си болен, а този тест ти покаже положителна проба,ти може да го понесеш,но има много хора с ред заболявания и по-слаба психика,които може да починат от друго докато чакат повторния тест,които става по-бавно.Излишното напрежение от тест,които не дава точни резултати е напълно безсмислен както и безсмислен харч.И все пак само вие ли имате свобода на слово и мнение,а аз-на разтрел?
  • 108 hmhmhm

    8 2 Отговор
    tozi predi kaza `e nqmala stra[no sega v komisiqta. За какво ни е като няма страшно. Докторе заразата дойде от вън България няма как серологично изследване на близките да докаже че те са го карали като те трябва да са били в чужбина и там да са го карали заболяването. Докторе кажете го на починалите в италия 7000 души че ще се оправят. И те са починали щото то не е от заболяването а защото така са решили?! Между тях има и доктори
  • 109 хаа ха

    10 2 Отговор
    Е като нема страшно, що умират по 800 човека на ден само в Италия.. и Испания ги гони и пр.
  • 110 До 106

    10 0 Отговор

    До коментар #106 от "Госあ":

    Какво работят в големите градове?Работят за по-големи заплати.И защо си мислите,че в провинцията не работят?Хранителните продукти произведени в България може би ги произвеждат в големите градове?Складовите бази на големите хр.вериги са в провинцията,брашното за хляба от къде,месото от къде е,българските плодове и зеленчуци не мисля,че са от Илиянци?Нужно ли е да изброявам?Хората прибрали се от чужбина са придимно така,че заразата там и тестове ще е много по-полезна от колкото в 3 големи града,но не мисля че е справедливо да се делят на София и Пловдив срещу останалите.Всички или на случаен принцип по симптоми без значение град или провинция.В такъв случай всяко едно делене и разделяне не е на добре.Народа е достатъчно разделен от партии и политики за да се дели на градове и провинция.
  • 111 До 92

    13 0 Отговор

    До коментар #92 от "Усмивката":

    Какво ми пука,че държавата няма пари ли?Ами пука ми,защото съм живял във времето,когато нямаше брашно по магазините и чакаш на опашка от тъмно и си пак по средата за да вземеш един хляб които е за още 6 човека.Когато детето ти иска просто намазана филия,а няма хляб,а имаш пари.Защото съм бил и при обратната ситуация да имаш пари за месец,а на другия ден да можеш да си купиш един хляб с тях.Парите на държавата всеки трябва да ги има като свои пари,както и да пази всичко държавни-парите на държавата са от всички нас,а направеното от държавата е направено с нашите пари за всички нас-то не е чуждо.Докато всички не осъзнаят,че държавата е обществото в нея,то няма как да имаме богата и подредена държава.Кога ще ме видите на разтрел?
  • 112 Не ми пука какъв е

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Народен артист":

    Но този доктор дали не си е купил дипломата
  • 113 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 10 Отговор
    браво доцента разсъждава правилно докато нискочели мутри като бойко не разсъждават
  • 114 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 10 Отговор
    браво доцента разсъждава правилно докато нискочели мутри като бойко не разсъждават

    Коментиран от #115

  • 115 Това е

    5 3 Отговор

    До коментар #114 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ГРАД КОЗЛОДУЙ мутира бързо под радиоционно облъчване. Вече пише грамотно и против ББ. Може и да се е клонирал. Едни клонинги пишат неграмотно и влюбено в ББ, другите грамотно и против. И Мангъров мутира - първо беше опозиция, сега Бойко си го купи в едно корпоративно щабче.

    Коментиран от #116

  • 116 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #115 от "Това е":

    човече където БОГ пипне ДОКТОРА не лекува
  • 117 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    герб са мафия мутри
  • 118 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    герб са мафия мутри
  • 119 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е първия БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР употребил сълзотворен газ тумени куршуми ел шокови палки срещу хора
  • 120 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    мутра кръв повръща пари не връща
  • 121 Знаещ

    18 6 Отговор
    Бързите тестове са неточни. Няма тест,за който СЗО да е издала Протокол и да казва правете по него. Мангъров и компания ще правят бизнес, на гърба на бедният Народ, повече от ясно е това.
  • 122 Reptile

    14 5 Отговор
    Ха, г-н Доцента обърна палачинката !!! До вчера беше против мерките и искаше всички да изболедуваме грипа, днес е на висок пост в ЩАБА и пее друга песен!
    Г-н Доцент, колко пъти писах, че само създавате паника и плачкате за топла супа, сега потвърдихте всичките ми коментари!
    Благодаря Ви!

    Коментиран от #150

  • 123 То се знае че както

    3 0 Отговор
    се появи , така и ще изчезне ... но ще ни остане рецесията :)
  • 124 rthfg

    11 3 Отговор
    Като лекар съм съгласен с повечето от умозаключенията на Мангъров. Особено в частта им за нуждата от масови серологични тестове. Другото е хвърляне на боб и плашене на населението.
  • 125 на киро съченик

    8 1 Отговор
    питайте Киро как бързо го излекуваха
    и му сложиха гела на косата
    Италианските доктори да питат нашите светила

    Коментиран от #126

  • 126 жфшиоф

    3 0 Отговор

    До коментар #125 от "на киро съченик":

    Второто плашило е разпада на икономиката. В събота и неделя милиони стават безработните в България и в понеделник отново работят. Тук периода ще е по-дълъг , но не безкраен. Който му се работи ще работи.
  • 127 Ууууууууу

    14 7 Отговор
    При тоя измислен професор водих детето 4 пъти и нищо не можа да помогне.само си давахме парите.една фелдшерка ми помогна,и се изсмя като видя тоя некадърник какви лекарства ми е изписал.стига е давал акъл по телевизиите.
  • 128 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ръмпези":

    Ами то така ще излезе! Трябва да се пазят само рисковите групи иначе ще има карантина докато по-голямата част от Българите преболедуват - към една година можеби.
  • 129 Впичкурутикуруаре

    1 2 Отговор
    Много е вероятно да си дърт масон и да не си в час
  • 130 Койчо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    Мангъров да не е дистрибутор на неточните и ненадеждни масови тестове. Ало, как плащат за тая дейност и откъде. Апропо, както и на жалките коментари в този сайт?

    Коментиран от #134

  • 131 гост

    10 1 Отговор
    Много е вероятно мънгъров да изчезне! Твърде много се изявява напоследък.
  • 132 Златките

    17 4 Отговор
    Oпaaa, Мaнгърчo нaй-нaкрaя гo зaбeлязaхa и гo взeхa в бeзмиcлeния Eкcпeртeн мeдицинcки cъвeт. Инaчe кaзaнo, дaдoхa му близaлкa, зa дa му зaтвoрят уcтaтa. И уcпeшнo, eй гo нa - oт oпoзиция, вeднaгa пoчнa дa лъcкa нa упрaвлявaщитe, типичнo бългaрcкa рaбoтa.

    Също като оная дърта и тъпа грозотия Патрашкова, първо мразеше Златките, чалгата и булгаристанските ВИП-чета, вижте я сега - на първа линия във всяко едно тъпанарски и просташко предаване по ТВ. Така се правят нещата, като не можеш с приказки, купуваш човека и всичко става на 6 !
  • 133 знайко

    11 3 Отговор
    До преди да влезе в щаба, пееше друга песен, сега обърна палачинката.А иди му вярвай, още повече възнасяй, както някои правят. Така се оплете в обяснението за многото тестове, кога се визуализира с тестовете и кога не, че въобще не обоснова логично правенето им
  • 134 До 130

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "Койчо":

    Тихо,че мен ме заплашиха със съд и разстрел за подобно изказване.
  • 135 според мен

    10 7 Отговор
    На мен тоя доцент като го слушам въобще не ми вдъхва доверие. Времето ще покаже колко е 'компетентен'. Факт- повечето мерки от щаба на Мутафчийски чак сега се сетиха и ги прилагат уж много по-напреднали страни от нас. Респект!
  • 136 Биг Брадър по Оруел

    7 1 Отговор
    Имам чувството, че този "нов" вирус успешно решава проблемите на Пенсионната система и Бюджетните дефицити и дългове на голяма част от Света, освен това лесно и за кратко време без съпротива народа е в нов затвор" без основни права !
  • 137 Как реши,че ще се окаже некомпетентен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Народен артист":

    Да не си ясновидец?
  • 138 Активист на БКП

    0 1 Отговор
    Само дюнерите на Бойчето ще ни спасят !!!
  • 139 вуйна

    4 3 Отговор
    Tangur mangur edin den govori edno na sledvashtija drugo.TOTALEN NEKADARNIK
  • 140 1112

    1 1 Отговор
    Корона вируса го пусна Теменужка Маркова от Габрово.
  • 141 В е л и к и я

    5 1 Отговор
    Този вирус е много заразен и все още не се знае дали няма някъкви разновидности които са още по опасни за живота дори на здрави и млади хора , така че този доцент бръщолеви врели- некипели .Ако пламне масова епидемия дори докторите ще се изпокрият защото няма как да лекуват десетки или стотици хиляди .А на нас никой няма да помогне .
  • 142 Сульо

    3 4 Отговор
    Този да вземе да изчезне от медиите, че става много досаден...С лалджийството и некадърността си.
  • 143 Сульо

    4 4 Отговор
    Този "доцент: е като всички други титуловани личности в съвременна България въздуь под високо налагане ама с гръмки титли. И толкова му разбира главата. Но такива изкукали :доценти: най-много обичат да дават акъли, които никой не им иска.
  • 144 Чернобил

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    Те тяхните бащи и майки скриха за Чернобил,кой знай какво е учил Тато ученика Боко за справяне с кризи,от първият ден се усъмних в Щаба там не присъстваха Костов,Мангъров и други светила.
  • 145 незнайко

    2 2 Отговор
    Умрeли прeз 2018 гoдинa oбщo зa cтрaнaтa 108 526, мъжe 56 367, жeни 52 159 !!! 108 526 / 12 = 9044 нa мeceц ! 9044/30 = 301 чoвeкa нa дeн ca умирaли бeз "кoрoнaвируc" в БЪЛГAРИЯ прeз 2018 гoдинa !!! ЗAЩO ТOГAВA НE CE ГOВOРEШE И НE CE ВCЯВAШE ПAНИКA ??? Кoлкo e cмъртнocттa ceгa ??? Зaщo мълчaт кaтo ДУПEТA ???
  • 146 КРАДЦИ В ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ

    1 2 Отговор
    Бeзoбрaзиe! Брoeни дни прeди у нac дa бъдe рeгиcтрирaн първият зaрaзeн c СОVID-19 и прeди дa бъдe oбявeнa извънрeднa cитуaция, зaрaди рaзрacтвaщaтa ce cмъртoнocнa пaндeмия, oт държaвния рeзeрв, прeз cтoкoвaтa бoрca, ca прoдaдeни жизнeнo вaжнитe aпaрaти, нужни в мoмeнтa зa cпacявaнeтo нa чoвeшки живoти. Нaй-cкaндaлнoтo e, чe държaвaтa ги e прoдaлa нa бeзцeницa, a в мoмeнтa ce oбcъждa oт къдe и кaк дa ce купят.

    Cъщитe aпaрaти, cрeд кoитo имa и тaкивa зa oбдишвaнe, ca ocoбeнo нужни към днeшнa дaтa, зa рeaнимaциoннитe eкипи, кoитo ce гoтвят дa пocрeщнaт вълнaтa oт зaрaзeни c oпacния вируc хoрa. Вижтe cкaндaлнитe рaзкрития и aнaлизът, кoйтo нaпрaви Румянa Чeнaлoвa зa Фрoг нюз, дoпълнeни c инфoрмaция oт други нaши изтoчници и прoвeркa нa публичнa инфoрмaция.

    Коментиран от #153

  • 147 Ънжу

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Веселина Стефанова":

    Веске, като ти свършат храната и продоволствията и от глад изядеш мъжа си и децата си ще размислиш. Този вирус е толкова агресивен и инвазивен и няма как да изчезне в близките десет години. По-скоро ще върне хората в първобитнообщинния строй отколкото ей така да се изпари. Толкова ли си наивна Веске? Според експертите ще се разболеят 80% от човечеството. По каква рецепта Веске ще сготвиш съпруга си?
  • 148 някаква си там

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Дългия":

    Не.Просто със заразяване на повече хора,намалява силата на вируса и отслабва. Просто и ясно.
  • 149 някаква си там

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "ани":

    А ти на щаба ли вярваш?Кога такива са правели нещо за доброто на народа,че ми е къса паметта?Стой си у вас,без пари,с отслабен имунитет и при първото излизане след карантитана познай какво става с теб!Ще се разболееш набързо не само от корона,а от всяквка смрад,полепнала по въздух и повърхности.Не слушай Мангъров. Но прочети нешо повече за имунитета при човека!Всички страхливи овце ще пеете друго след карантината-бледи,по-зле от всяка пролетна умора досега.Спокойно,жалкия ви животец ще е запазен,но на каква цена?
  • 150 някаква си там

    4 1 Отговор

    До коментар #122 от "Reptile":

    Всъщност той никга не си е променял мнението,за разлика от измисленото генералче.Вижте което и да е негово интервю,вникнете в това,което казва. Не е нужно да ви е обзела паниката всички.
  • 151 2211

    1 1 Отговор
    Теменужка МАркова пусна вируса както и спина също от Габрово.
  • 152 Хекмет

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смирено да попитам":

    Да те пусни при тях да те еват
  • 153 Джафер

    1 1 Отговор

    До коментар #146 от "КРАДЦИ В ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ":

    Разстрел за такива като теб
  • 154 хмм

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    да се пие ли тия 2 капки?
  • 155 Вейдър

    0 1 Отговор
    Мангъров, я дай малко оптимизъм! ПАК изоставаме от света! Срамота - с толкова малко болни и починали! Кога,ще ги стигнем Хамериканците !😁😀😉
  • 156 реалист

    1 0 Отговор
    Жалко ,че хората като доц.Мангъров останаха малко в България.Той е ,,ВЕЛИК"!