Last news in Fakti

14 Април, 2020 18:49 39 059 249

Доц. Мангъров пред ФАКТИ - как да излезем от ситуацията с коронавируса

  • доц. атанас мангъров

На етапи държавата трябва да се върне към нормално функциониране

Доц. Мангъров пред ФАКТИ - как да излезем от ситуацията с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

В началото на борбата с коронавируса в България имаше активен дебат относно стратегията за справяне с него. Широка популярност придобиха позициите на доц. д-р Атанас Мангъров, благодарение на негови интервюта пред ФАКТИ. От мнозина доц. Мангъров се възприе като опозиционер. Стигна се дотам премиерът Бойко Борисов на един от брифингите да отправи критики на висок тон, призовавайки Мангъров да посочи 5000 души, които да умрат. Всичко това заради тезата на началника на Детската клиника в Инфекциозна болница, че коронавирусът така или иначе ще премине през 70% от населението и не бива да парализираме страната. Днес, месец след обявяване на извънредното положение, от ФАКТИ отново потърсихме глас на науката в лицето на доц. Мангъров, за да разберем неговото мнение докъде сме стигнали в справянето с проблема. Експертна позиция по казус, в който участваме всички, винаги е полезна, особено когато идва от лекар инфекционист с близо 40-годишен опит. Доц. Мангъров беше част от Медицинския експертен съвет към Министерски съвет, който сега съществува неформално.

Доц. д-р Мангъров, пътят на държавата в борбата с коронавируса вече е поет. Можем ли най-сетне да се обединим около това, че той е правилният и предвид очаквания скорошен пик хората да не бъдат раздвоявани относно стриктното спазване на мерките?
- Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства.

Ако приемем, че първият етап от стратегията на държавата условно приключва след Великден, какъв трябва да бъде вторият етап?
- Трябва по някакъв начин да излезем от това положение. Да управляваме процеса, доколкото е възможно, а не той нас. Нагнетяването на страх е абсолютно противопоказно от медицинска гледна точка. Страната трябва малко по малко да започне да се отваря. Ще става по-топло и хубаво и така или иначе ще е трудно хората да бъдат задържани вкъщи. Аз имам 4 деца, вече са големи, но да държите здрави деца в такова време вкъщи, означава да си говорите сам след няколко часа. Важно е обаче да не падне изведнъж оградата и всички като диви животни да се втурнат навън. Трябва да се направи умно. Не да се влиза в конфликт с хората, а отварянето на страната да бъде управляемо, наречете го меко кацане. Би трябвало да се започне с отварянето на спортните площадки - лекоатлетически стадиони (за спортуващи граждани, не за спортни мероприятия с публика), фитнес зали, плувни басейни, баскетболни игрища, там където ходят млади, здрави и силни мъже и жени, които и да се заразят, ще изкарат безсимптомно или по-леко вируса.

Една седмица след първата стъпка, трябва да се отворят градините и парковете за разходки, също така планините. Да излизат хората на слънце. Следващата стъпка след още седмица например е да се отворят детските градини, училищата и университетите. Всички тези неща трябва да стават стъпаловидно, не изведнъж, но не и безкрайно да се отлагат във времето. Най-накрая трябва да се възстанови нормалният производствен ритъм на страната. Всичко да се направи през седмица едно от друго, като мисля, че тази последователност е най-разумната. Ако се започне от седмицата след Великден, малко след края на извънредното положение можем да се върнем в относително нормален ритъм. Така или иначе трябва да се работи. На някои може би много им харесва да не работят или да си клопат от вкъщи на компютрите, но не всички хора работят по този начин. Докога ще издържим така? Откакто е въведено извънредното положение има над 250 000 нови безработни. Преди да влезем в тази криза нещата вървяха доста добре.

Официалната информация е, че мерките ще се отхлабят при три поредни дни с намаляващи болни.
- Ако всеки ден изследваме еднакъв брой проби това би могло да има някакво много измислено значение, но ако един ден изследваме 200, на следващия 400, а на третия 100, тези цифри няма да бъдат съпоставими изобщо.

Искате ли хората едва ли не нарочно да се заразяват с коронавирус, за да придобием стаден имунитет и ще посочите ли 5000 човека, които да умрат, както призова премиерът Борисов?
- Това не е механичен акт. Едва ли не "първите паднаха в кърви"... Това е нещо, което се случва между другото, в хода на ежедневните дейности. Ако не се случи, природата така или иначе ще го направи. Това, което казвам е самата истина, независимо дали вярвате. От 38 години съм в този бранш. Всички правила със спазване на дистанция ще останат, но малко по малко хората трябва да започнат да се връщат към нормален ритъм. Някои се обиждат от думата "стаден". Не говоря за стадо, за животни, а за епидемиологичен феномен. Няма друг начин. Още веднъж - за да се спре тази инфекция трябва 70% от хората да са прекарали заболяването. Много е важно тези 70% да са от тази страна на населението, от която са младите и силните. Ако се започне от другата страна, там където са старите и болните, както това се случи в Италия, Испания и САЩ, нещата ще бъдат много трагични. Трябва доколкото можем да контролираме процеса умно. Напред да бъдат тези, които няма да умрат, а не тези, които ще умрат. Да започнем от тази част на обществото, която може да поеме удара. Възрастните и болните да са настрана, максимално пазени, но не затваряни в мазетата. В това се състои умението да управляваш процеса. А не да казваш "кажи кой ще си отиде". Няма да посоча никого, тези неща ги сочи Господ. Не съм призовавал всички да се бутаме едва ли не кой да е по-напред. Обществените движения трябва да се регулират умно.

Ако за това заболяване имаше ваксина, също трябваше да бъдат имунизирани поне 70% от хората. В случая с коронавируса, понеже няма ваксина, самото заболяване може да бъде използвано за това, което се нарича проепидемичване на населението, предвид, че смъртността е много малък процент. Когато се изчисли смъртността от всички заболели, независимо дали са доказани или не, то тя е под 1%.

В края на седмицата предстои Великден, а липсата на крути мерки от държавата спрямо черквите е много коментирана.
- Положителното е, че църквата се опитва да запази своята нормалност. С всички условности. Нека в черквите за празника да отидат само млади и здрави хора, истински вярващи, които имат какво да намерят в храма. Старите, болни и немощни хора най-добре да си останат вкъщи. Това, което ще се случи на Великден, би трябвало да бъде първото повдигане на шлюзовете, за да може образно казано малко да се отпуши язовирът, да изтече малко вода, след това да минат няколко дни, после пак да се вдигне шлюзът и т.н.

Следите изкъсо световните практики за справяне с това непознато за всички заболяване. Какви са най-добрите примери?
- Най-интересното се случва в Сингапур. Това е страна, която по площ се равнява на София-област, в нея живеят близо 6 милиона души. Страна с диктаторски режим, отворен в икономическо отношение, но много стриктен в политическо. Бяха се затворили, изследва се голяма част от населението, всички доказани случаи ги бяха изолирали. Заболеваемостта рязко намаля, но в момента когато нещата затихнаха и в Сингапур започнаха да се връщат хора от околните страни, за да работят там, отново епидемията се възпламени. Това ще се случи и тук, ако продължаваме да стоим по този начин. Ще стоим, ще стоим, ще спаднат в три последователни дни случаите, ще се отворим и само след няколко седмици всичко може да започне отначало. Трябва да се разбира, не само да се копира. Ето, Сингапур отново е в изходна позиция.

Има ли друг вариант - да не се зарази 70% от населението, болните да бъдат държани малко на брой с настоящите мерки, постепенно да се излекуват и така да приключи всичко?
- Би било хубаво да има, само че няма. Вече споменах Сингапур. Там стана точно това, само че няколко седмици по-късно цялата история започна отначало. Колкото и да е неприятна мисълта, че може да прекараме коронавирус, това трябва да се случи. Това е пандемичен вирус, от който никой не е боледувал и съответно нямаме имунитет, така че почти всички ще го изкарат. Това е най-съществената разлика например от гриповете, близки като щам, които повечето от нас са преболедували и затова всяка година не се разболяват неограничен брой хора.

На какво разчитаме сега? Да стоим под леглото до Второ пришествие, докато този вирус не изчезне? Дай Боже да изчезне, всички го чакаме лятото да изчезне, но не се знае дали това ще се случи. Другото, което чакаме е да намерим лекарство за него, което в обозримо бъдеще надали ще намерим. Третото - чакаме да се създаде ваксина, което поне в следващите две години няма да се случи, защото както вече казах пред Вас, освен да бъде създадена, тя трябва да бъде изпитана. Не може да стоим така затворени докато ни стигнат силите и парите под дюшека. Трябва да направим най-разумното при това положение. Малко по малко да започнем да се отваряме и да влизаме в нормални релси. С настоящите случаи здравната ни система е натоварена под 1%, по отношение на хората, които имат нужда да са в болница, в реанимация. Ние разполагаме с близо 3000 респиратора и съответно толкова интензивни легла. В момента болните, които се нуждаят от интензивни грижи и реанимация са около 30. Защо даваме всяка година 5 милиарда лева за здравеопазване, щом не можем да се справим с това? Целта сега е да натискаме надолу кривата, а системата всъщност е натоварена много слабо.

3000 легла могат да бъдат заети много бързо. В страните, които подходиха лековато, се получи точно това - Русия, Великобритания, САЩ, Бразилия.
- Вижте Швеция, позатегнаха мерките, но нито са затворили ресторантите, нито са затворили парковете, децата ходят на училище. Леко ще се отклоня, но във Втората световна война Швеция е от малкото европейски страни, които не участват. Като цяло е трудно изведнъж критично болните да станат 3000.

Наскоро пред БНТ проф. Олег Хинков, бивш зам.-министър на здравеопазването, каза, че от свински грип през 2009 г. в България са починали 4000 души за един месец. Изказването му бе прието от някои едва ли не за фалшива новина.
- Такива неща са се случвали неколкократно и никога не са получавали такова медийно отразяване. Случващото се сега, го имаше през 2009 г., но тогава никой не разбра и не сложи маска. Проф. Хинков е бивш шеф на реанимацията в Александровска болница. Разковничето е, че болните умират с диагнози по здравната каса. Те не умират с диагноза грип, защото тя носи 500-600 лева, докато ако умрат с бронхопневмония или сърдечна недостатъчност, това носи много повече. Сега хората също не умират от коронавирус, а с коронавирус в повечето случаи.

В България има голям брой хронично болни. Тях жертваме ли ги?
- В момента ако сте хронично болен, ще бъде много трудно някой да Ви обърне внимание за симптомите на хроничната Ви болест. Първо трябва да е сигурно, че нямате симптоми на коронавирус и чак тогава. Личните лекари лекуват по телефона. Като не ги лекуваме тези хора, също ги жертваме. Въпросът е да се разделят двата потока.

Другият поток - младите хора, които сега работят, макар и от вкъщи, ако се разболеят рискуваме да спрат да работят и за икономиката да стане още по-трудно.
- Всяка година през зимата хиляди хора лягат болни от грип. Казвал съм вече - в 80% от случаите човек може да не усети, че изобщо прекарва коронавирус. Един малък процент хора ще имат симптоми на грипоподобно заболяване, а още по-малък процент ще имат симптоми, които да ги накарат да влязат в болница и да са в реанимация. Всеки едва ли не чака да хване коронавирус и да започва да си търси място в гробищата. Няма да умрете. Това е важно да се каже и на възрастните хора. Шансът при тях да умрат е 1/10.

Вие сблъсквали ли сте се с коронавируса?
- Лекувал съм хора с коронавирус, при това неведнъж, а много пъти. Не говоря наизуст.

Дезинформирате и демобилизирате ли обществото да спазва мерките, както каза по Ваш адрес премиерът Борисов?
- Медицината е наука. Дезинформация е да кажеш, че този вирус може да повтаря. Той не повтаря. Това е инфекциозно заболяване, няма причина с нещо да бъде по-различно. Това не е единственият коронавирус, който познаваме, има десетки други. Както по хората, така и при животните. Ако този вирус може да повтаря и не създава имунитет, тогава каква ваксина чакаме? Не обичам да късам на изпити, но...

Казвате ли на хората това, което искат да чуят?
- На хората трябва да се казва истината. Говоря това, което ще се случи. Нещата, които говоря от 2 месеца насам, се случват и това, което Ви казвам пак ще се случи, независимо дали ми се иска или не.

Бойко Борисов Ви скастри на един от брифингите. След това имахте официална среща в Министерски съвет.
- Срещата премина добре, според мен. Не съм имал лични противоречия с него. Става дума за наука. Това как тази наука да се използва практически в това, което се случва в страната.

Старая се да не повтаряме едни и същи въпроси от така или иначе свръхинформираната среда, но няколко думи за маските, които отново станаха задължителни.
- Казвал съм какво мисля за маските. Ако това ще успокои хората, които ръководят процесите, ок, ще носим маски. Аз нося маска. Това говори, че те разбират от маски, а не разбират например от тестове. За маските са много активни, докато за тестовете не толкова, за сероепидемиологичното проучване. А то е много по-съществено. Ето, бяха направени само 1000 теста на полицаите и от тях се получи информация със сериозен материал за размисъл. Много малко от тях имат антитела, а те са прослойка, която е индикатор, защото контактуват с много хора. Фактът, че нямат антитела, говори, че може би разпространението на вируса в страната е много малко. Колкото и нескопосано да беше направено тестуването.

Ситуацията с тестовете продължава да е мъглява - хем уж ги няма в световен мащаб, хем някакви поръчваме...
- На нас не ни трябват тестове, с които да изследваме цялото население, защото няма смисъл. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Ние имаме нужда да получим представа какъв е имунният статус на населението. Трябва да се направи представителна репрезентативна извадка с изследвани няколко десетки хиляди души. Тази извадка трябва да бъде рандомизирана, има си начини да се направи това. Може да се окаже, че никой не е заразен и не е бил заразен, може да се окаже, че много са заразени. При такива проучвания в някои части на света се оказва, че 30-50% от хората са били вече заразени. Какво е положението в нашата страна ние не знаем. И няма как да правим изводи и прогнози. Трябват ни както тестове за антитела, така и тестове за антигени. Двете неща са еднакво важни. От едните се получава едната част от нужната информация, от другите - другата. За да знаем какво се случва ни трябва цялата информация.

Премиерът каза, че масово изследване ще се направи след платото на епидемията. Това ли е точният момент?
- За да държиш затворена една страна, трябва да имаш представа защо го правиш и какво очакваш да се случи. Когато мине всичко това, да направиш изследването ще има значение общо взето ретроспективно, колкото ланския сняг. Може да се окаже, че в страната не се е случило нищо особено, че малка част от хората са изкарали коронавирус и имат имунитет и може да очакваме следващата вълна, както се случи в Сингапур. Но ние не знаем и трябва да го направим.

Нека да уточним категорично един важен въпрос, подлагащ на съмнение вашите призиви. Имате ли финансов интерес от правенето на бързи тестове? Ваша е фирмата "Лаборатория - Медицински решения".
- Нямам лаборатория, която е диагностична. Тази лаборатория, която имам, е развойна. Не се занимава с тестове. Занимава се с даване на акъл. Думата "лаборатория" може да се използва и в този смисъл. Създадена е през 2011 г., не по повод на коронавируса. От 4 г. насам няма дейност. Не съм вносител, не работя с тестове за коронавирус. Гарантирам, че нямам нищо общо с такива тестове.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 240 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гинеколог венерико вирусолог

    71 14 Отговор
    Първо се разболяхме у Плевен. Редно, е да ни пуснете и първи, че жените изнемогват просто..

    Коментиран от #198

  • 2 Гост

    306 19 Отговор
    Браво Мангьров.

    Коментиран от #15, #136

  • 3 карантирувал на лъжичка

    89 5 Отговор
    По мои сметки догодина Януари месец ще е пика. Чакаме десетки хиляди нови Ивановчета, Васильовчета и Йордановчета.
  • 4 I'm not a robot

    332 20 Отговор
    МАНГЪРОВ НА ТЕБ ТИ ВЯРВАМ ,НО НА ОНЕЗИ МОШЕНИЦИ НИКОГА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    92 16 Отговор
    1 "Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства" грешка, още в началото трябваше да бъдат изолирани за 5 дни всички, които се прибират отвън и тествани. След това, по време на двуседмична строга карантина, трябваше да бъдат направени рандомизирано няколко хиляди теста в кратък срок и да се изгради мрежа. Ако това беше направено, днес хората можеха да ходят да работят с маски и дезинфекция на обществените места.
  • 8 Някой си

    160 17 Отговор
    МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #91, #207

  • 9 Юсуффф

    316 14 Отговор
    Доцента защитава тезите си мотивирано и логично и обяснява разбираемо,докато онова женералче дори не смята да ни обяснява ,а само се разпорежда като Пиночет и си предава важност.

    Коментиран от #243

  • 10 Госあ

    31 125 Отговор
    2) "първо трябва да се отворят фитнес залите и след това планините" 😂 мангърка, ти шегуваш ли се? 😂

    Коментиран от #66, #210

  • 11 Някой си

    71 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко Борисов":

    Хахахахахаха!!!!!!!!!!!!
    Евала!!!!!!
    Супер коментар, чак си помислих, че самия “спасител на нацията“ го е написал :)
  • 12 Жалко,

    175 11 Отговор
    Че този човек не е на мястото на Мутафа. Но,той не е ПОСЛУШКО!

    Коментиран от #139

  • 13 така е

    226 11 Отговор
    Който каквото и да си говори,Мангъров говори истината,той и си разбира от тази област де.Останалите майтапчии...си говорят с джобовете.
    Като отворите и световните медии ще срещнете мнения на много професори в тази област да говорят точно като Мангъров или ако щете -Мангъров говори точно като тях.!
  • 14 Госあ

    11 152 Отговор
    3)"Ако всеки ден изследваме еднакъв брой проби това би могло да има някакво много измислено значение, но ако един ден изследваме 200, на следващия 400, а на третия 100, тези цифри няма да бъдат съпоставими изобщо." Видя се,че си много бос в статистиката. Дори няма да се спирам на това. И вземи научи как се смятат проценти

    Коментиран от #41, #54, #70, #215, #249

  • 15 Човек от народа

    85 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Доц. Мангъров- Президент!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Някой си

    68 8 Отговор

    До коментар #15 от "Човек от народа":

    МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Госあ

    22 104 Отговор
    4)"Ако не се случи, природата така или иначе ще го направи. Това, което казвам е самата истина, независимо дали вярвате. " мангъров, всички в Африка ли трябваше да минат еболата ? Това не е грип,а неизвестен смъртоносен вирус,който оставя трайни увреждания на белите дробове, дори на оздравелите, минали през по тежки фази. Относно, ваксината, колкото ефективни са тези за грип,толкова ще бъде и нази. Което всъщност има отношение и към изградения имунитет.

    Коментиран от #116, #118

  • 18 така е

    155 12 Отговор
    Всички специалисти по -света в областта на инфекциозните болести,говорят точно като Мангъров,но тук форумните мишлета ;)))Не,не било така,иначе било;)))
  • 19 Госあ

    16 100 Отговор
    5) "в Сингапур започнаха да се връщат хора от околните страни, за да работят там, отново епидемията се възпламени. " мангъров, виждал ли си кривата в Сингапур? А знаеш ли колко е смъртността ? А знаеш ли че там ползват всички налични препарати? Хайде провери и тогава оплаквай Сингапур, когато всички останали го хвалят.

    Коментиран от #55, #120

  • 20 Иванов

    15 176 Отговор
    Мангъров иска да ни избие и не му пука ни за народ, ни за България. Какви са мотивите му? Има си органи, които трябва да стигнат до тях...

    Коментиран от #58, #77

  • 21 Госあ

    16 114 Отговор
    6)"Като цяло е трудно изведнъж критично болните да станат 3000." Ах мангъров, ма ти следиш ли информацията? При мерките взети в целия свят, за две седмици (колкото се предполага, че стои пациент) нормално се заразяват дори повече. Мангърка, колко респиратора има всъщност?
  • 22 Българин

    130 14 Отговор
    Браво, доц. Мангъров!
    Адмирации!
  • 23 Госあ

    12 128 Отговор
    8) "Дезинформация е да кажеш, че този вирус може да повтаря. Той не повтаря." Тук трябва да ви се търси съдебна отговорност, моето момче. Да науката е точна. И точно затова трябва, точно тук да бъдеш закован като пирон.

    Коментиран от #33, #45

  • 24 така е

    112 7 Отговор
    Български лекар от Русе (Георги Тодоров) ,лекувал ебола ,твърди,че К19 не е опасна инфекция.

    Коментиран от #130

  • 25 Госあ

    14 107 Отговор
    8) "Казвал съм вече - в 80% от случаите човек може да не усети, че изобщо прекарва коронавирус" може ли да дадеш суровите данни,за да ти ги проверя ??? Така се прави в истинската наука,мангърче. Покажи от кои резултати извади това твърдение ???

    Коментиран от #176

  • 26 Госあ

    13 97 Отговор
    9) "Шансът при тях да умрат е 1/10." Мангърка, я каи са колко процента са това, пак да се посмеем 😂 Всъщност, не беше ли 1/8 в предишното интервю? Един на десет,или един от десет. Ама това са подробности

    Коментиран от #56

  • 27 Ще излезнем от ситуацията

    9 38 Отговор
    С краката напреде😂😂😂😂😂
  • 28 говедото

    168 10 Отговор
    Неблагодарно племе! Не мога да разбера, как някои от троловете тук имат срама да коментират. Кой от вас има повече опит или повече знания, кажете? Освен, че притежава блестящ интелект, не забравяйте и какво работи доц. Мангъров. Лекар, а после и началник на детско инфекциозно отделение - там където трябва да взема ежедневно решения, от които зависи живота на деца! Бързи решения, по-спешност, без кой знае какви помощни средства. Затова, освен компетентен, този човек е отговорен и решителен. Затова говори направо и при него няма място за глупости и "идими дойдеми". Нека ганьовците сред нас си помислят, каква е най-голямата отговорност, която са поемали и тогава да си позволят да коментират този човек
  • 29 говедото

    69 8 Отговор
    Неблагодарно племе! Не мога да разбера, как някои от троловете тук имат срама да коментират. Кой от вас има повече опит или повече знания, кажете? Освен, че притежава блестящ интелект, не забравяйте и какво работи доц. Мангъров. Лекар, а после и началник на детско инфекциозно отделение - там където трябва да взема ежедневно решения, от които зависи живота на деца! Бързи решения, по-спешност, без кой знае какви помощни средства. Затова, освен компетентен, този човек е отговорен и решителен. Затова говори направо и при него няма място за глупости и "идими дойдеми". Нека ганьовците сред нас си помислят, каква е най-голямата отговорност, която са поемали и тогава да си позволят да коментират този човек
  • 30 Госあ

    9 102 Отговор
    10) "Когато се изчисли смъртността от всички заболели, независимо дали са доказани или не, то тя е под 1%." При случаите с изход, смъртността е 21% Отнесено към всички заболели е 6% мангърка,земи наУчи как де смятат проценти бе 🤣
  • 31 така е

    115 3 Отговор
    Проф.Бакди-един от най-големите експерти в Германия в областта на инфекциозните болести-медик,вирусолог,микробиолог;22 години завеждащ института по вирусология и медицинска микробиология към университета в Майнц ,каза пред Шпигел ,че повторно заразяване не може да има; цитирам- "При коронавирусите е,че те могат да се отделят дълго време след като е настъпила сероконверсията ,т.е. след като човек вече си е изработил антитела и е оздравял.Ако изписан пациент е с отрицателна проба ,но след това има положителна ,това не означава,че той се е заразил пак,а просто продължава да отделя този вирус"!
  • 32 Госあ

    14 65 Отговор
    11) "Казвал съм какво мисля за маските" 😂 аха великан 😂
  • 33 прост гост

    73 8 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    ей балъче, прочети малко специализирана литература, в. Блиц не може да го ползваш като източник... аман от неуки пръчки

    Коментиран от #37, #102, #107

  • 34 ГосТ

    17 116 Отговор
    Оффф писна ми....мангърка....кой те е пуснал тебе да вземеш диплома бе моето момче? И какви изпити, като работиш в еоод? Факти,като го промотирате този,моля,дайте да му видим публикациите. Аз лично ще си направя труда да прочета приноса му във всяка една.

    Коментиран от #38, #39, #68

  • 35 Госあ

    41 10 Отговор
    абе хора, кво ми се вързвате, не виждате ли, че съм гербаво тролче, айде по весело

    Коментиран от #60, #106

  • 36 Behemoth

    74 11 Отговор
    Никакво отпускане ей....и си носете маски много е готино при 25 градуса а при 40 никой няма да умре от вирус а от топлинен удар...
  • 37 Госあ

    10 50 Отговор

    До коментар #33 от "прост гост":

    Долу момче, долу. Кучето ми със сигурност е по умно от теб!
  • 38 ххх

    52 10 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    бай Гуй, на теб нема да ти стигне карантината на тоя да му прочетеш публикацииите

    Коментиран от #43

  • 39 Госあ

    8 55 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    Ах да, дипломата му не е от Медицински университет- София (единия ми дядо имаше такава,мир на праха му), а от Пловдив 😉 Ясно

    Коментиран от #44

  • 40 Geo

    117 9 Отговор
    Просто като сравниш изказванията на щаба на бойко начело с генерал годжи и този човечец просто виждаш разлика в интелекта и не е в полза на щаба.

    Този човек има реален план за изход от кризата за разлика от годжи който само чака пика на заразата но какво ще стане след пика никой не казва. Единственото му поприще е да съобщава монотонно колко са заразените и колко умрелите и да повтаря едно и също - стойте си в къщи и носете маски - друго не знае.
  • 41 КО НЕ

    96 12 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Аве Парцалев , ти ли си най - светнатия , Мангъров е светило в БГ , нямаш си и на идея на колко хора е помогнал , които са били отписани от такива като Мутафчийски , които си карат Камарота за 100 бона и взимат по 20 000 лв заплата и викат дайте да дадем , ама не и аз .....с по20 болни на ден може би към 2022 ще излезем от карантина , да та и кретена .....
  • 42 Паисий е жив

    21 29 Отговор
    Ако младите и силните отидат на църква на Великден, няма ли да занесат вируса на болните и старите след това? Като да речем в......Италия, преди да започнат да загиват между 600 и 900 души на ден.

    Коментиран от #46, #89

  • 43 Госあ

    6 25 Отговор

    До коментар #38 от "ххх":

    Чета само такива с импакт фактор над 1. Освен т'ва, ще прочета само приноса му във всяка една.
  • 44 plovdiv

    62 10 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    И кое е ясно бе тъпак , пишеш само глупости и сам си вярваш , Пловдив МУ е класа над Софийското , а Мангъров е най - големия капацитет за твое сведение

    Коментиран от #48

  • 45 Лудия касапин

    70 4 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Добре виждаме, че разбираш доста от вируси, епидемии и т.н. Айде изкажа твоето мнение по въпроса, колко е опасен вируса, какви тестове показват вярно, достатъчни ли са тези мерки, които се взеха досега... от името на какъв доктор и каква специалност се изказват? Защото Мангъров каза, че е лекувал корона вирус и говори от гледна точка на 38 годишният си опит. Ако имате по-добри идеии в случая е редно, да запознаете обществото с тях, като професора, а не само да го нареждате, защото и аз мога, да го направя... това е най-лесното, но по никакъв начин не помага в текущата ситуация.

    Коментиран от #50, #52

  • 46 Мнгъра

    46 3 Отговор

    До коментар #42 от "Паисий е жив":

    Според теб 5 години в карантина ли да сме ....само откачалки пишат тука

    Коментиран от #51

  • 47 3278

    17 53 Отговор
    Прочетох интервюто за мнението му за Швеция но беше много кратък този път .Сега Синтапур и мерките там .Добре че няма нищо общо с щаба .Ако утре в Сингапур нещата се променят Мангъров, с коя друга държава ще сравнява .То бе Англия ,то Австрия ,Холандия и всички след проба грешка минаха на изолация .По етапното пускане не е в неговата компетенция и да замълчи защото едва ли ще ми е до разходка в парка след 2 месеца без работа. По етапно пускане на работещите и имащите работа все още.Разбирам че на децата му им се спортува разхожда в паркове и планини ама моите трябва да се хранят. А и за икономиката нали се притесняваше като предлагаше стадния имунитет. Стадния имунитет-пускаш стадото в гарата да пасе като ги подгонят вълци и чакали повалят най-бавните стари и болни прибират се млади и здрави от които има печалба.
  • 48 Госあ

    5 36 Отговор

    До коментар #44 от "plovdiv":

    Пловдив е провинция.

    Коментиран от #212

  • 49 чиче

    47 4 Отговор
    Боко Мангьров е правилният избор а не генералчето
  • 50 Госあ

    16 19 Отговор

    До коментар #45 от "Лудия касапин":

    Какво решение да ти предложа като и аз не знам. Не виждаш ли че съм платено тролче което само плюе по Мангаров защото с неговите изказвания ще обърка сметките на Бойко наш велик.

    Коментиран от #53

  • 51 3456

    49 3 Отговор

    До коментар #46 от "Мнгъра":

    Тях ако питаш, 20г. карантина с опция за 30. Прост народ, м*и*лиционерска държава!
  • 52 Госあ

    5 31 Отговор

    До коментар #45 от "Лудия касапин":

    Правил съм го. Не злоупотребявайте 😄 И,не разбирам от вируси, защото за това си има определените магистратури и специализации. Но имам базовата основа. След нея съм специализирал в друга област. Но в България се изказват "специалисти " без базова основа. Което е дразнещо.

    Коментиран от #76

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 селянин 1

    51 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ами тогава кибичи си в къщи да те не скопи К19,поне още 3-4 месеца,докато ветаро го,,отвее,,на оня муфтата му дреме..на сайдеро,за него е важно да тества богоизбранните,униформените-и некой кои е ял и пил с заразен от Е.С../василовци/що не тестват поне 1000 обикновени бг.на ден по произволен принцип..ама не им изнася.
  • 56 Kумчо Вълчо

    24 5 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    ШШШШШШШШШШШшшт много си активен , нещо май си съмнителен.
  • 57 Мисля

    68 2 Отговор
    Наш'те тикви вместо постепенно да разхлабват мерките, те постоянно ги увеличават без да има някакъв бум на заболели. Така можем да я караме до другият Велик ден! Засега заразените са около 0,01%, а къде са 70% . Аз бих повярвал на вирусолога, а не на хирургът!
  • 58 Госあ

    6 53 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    Има поне 4 точки по които може да бъде закован за разпространение на лъжлива информация !

    Коментиран от #62

  • 59 3456

    30 4 Отговор
    Мерило: "Народът ни е страаашно твърд, 6 века води бавна смърт." - Радой Ралин
  • 60 ГосТ

    22 3 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Майна,само с чака рака не става бе. Ако искате да ви изолират в чалгатаун и си свиркайте
  • 61 Госあ

    3 23 Отговор

    До коментар #54 от "ПД Габрово":

    И у габрово ли имате университет, та ги учите тия работи 😂

    Коментиран от #85

  • 62 Geo

    32 4 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    И какво предлагаш те питаха хората ама ти се правиш на ударен и единствено плюеш по доцента.

    Коментиран от #95

  • 63 Вилхем Рьонтген

    7 27 Отговор
    Абе, за сега правим каквото трябва, щаба правилно преценява. Мерките са почти изравнени с тези в белите държави. Каквото видим правилно при тях трябва да го ползваме, това е моето виждане. Но, все пак да се мисли и за икономиката, щото ще останем гладни. Така че стъпките ще се правят една по една, седмица за седмица..и през лятото със сигурност ще сме прескочили опасността.

    Коментиран от #69

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ВАТМАН

    52 5 Отговор
    Мангъров е гласът на здравия разум
  • 66 дадада

    38 4 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    човека го обясни най здравите най отпреде а в планините ходят и възрастни , така или иначе щя трябва да се изкара важно е кой първи

    Коментиран от #151

  • 67 Tozi

    12 3 Отговор
    Да бе човече много си прав има си органи но този орган от раменете нагоре е тиква.
  • 68 Гост

    21 4 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    БЕгай да "четеш" картинките на Винету....и без това от друго не отбираш, "всезнайко"...

    Коментиран от #145

  • 69 Госあ

    11 7 Отговор

    До коментар #63 от "Вилхем Рьонтген":

    Ами като цяло, стъпките си остават същите, но вече по скъпи. Изолиране на заразените и използване на предпазни средства и дезинфектанти. По скоро трябва да се постъпи като "жълтите " държави. Които апропо са доста по напред от "белите " . Това иска да прави и немският микробиолог. С 500 000 теста на седмица, милиони таблетки антивирусни препарати и маски и дезинфекция. Не,това не е стаден имунитет, както "факти" са изкривили заглавието. Това е модела от Южна Корея. И пак да попитам, колко респиратора има всъщност в България ??? А това с тези ваксини е цирк. В момента се чакат повторенията от тестовете на препаратите и да бъдат произведени достатъчно. Това което се знае е,че трябва да бъдат използвани веднага след инфекцията. Затова вървят и с тестовете. Това обаче, ще бъде скъпо, особено ако трябва да го внасяме, а не да го произвеждаме. Както и ще стане. Освен това, ако не сте разбрали се редим и на опашка за тези неща, като някои от "белите " държави се предреждат, презапасяват и крадът.

    Коментиран от #74

  • 70 1111

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ежедневно рецитираните заразени и жертви не са в проценти, а в бройки.

    Коментиран от #79

  • 71 Браво

    47 8 Отговор
    Мангъров говори смислено. Компетентен е. За мен той е човекът, на който мога да вярвам.
  • 72 Yyyyyyс

    16 6 Отговор
    Едно е да дрънкаш по ТВ друго да носиш отговорност. Радев - Борисов, Мангъров- Мутафчииски.
  • 73 Tozi

    2 1 Отговор
    Горната реплика е за бившия другар иванов
  • 74 Госあ

    5 13 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    И както каза и германския МИКРОБИОЛОГ , вече сме изпуснали японския евтин модел в началото. А това, че този говори, че мерките в началото били правилни отново показва колко е неграмотен.
  • 75 12345

    11 22 Отговор
    И тоя го хапят мухите. Ваксините ще почнат да се прилагат след кратки изпитания, ако положението стане критично. Лекарствата също. В Япония, Китай, Русия, САЩ, Германия и Австралия разработките са завършени. Има набрани и доброволци. Започват изпитания на ваксини и лекарства. За какви 2-3 г говори тоя феодален старец. В Русия един от създателите на ваксина ще бъде и доброволец за изпитване върху него.
  • 76 Гост

    23 6 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Много "разбираш" от вируси, мозък! Ставаш за заместник на гологлавия "вирусолог"! По твоята логикЪ трябва да стоим 10 г. по дупките си и ако доживеем да се надяваме да го издуха вятъра! Така ли, "капацитете"? ГОУЕм си, бате...
  • 77 Tozi

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    Да бе човече много си прав има си органи но този орган от раменете нагоре е тиква

    Коментиран от #211

  • 78 Благодаря

    37 5 Отговор
    Един свестен човек.
    За съжаление в тази държава посредствените и нагаждачите просперират.
  • 79 Госあ

    5 10 Отговор

    До коментар #70 от "1111":

    Съгласен съм. Данните на СЗО обаче са една прекрасна статистически достоверна извадка.

    Коментиран от #94

  • 80 Недев

    51 7 Отговор
    Д-р Мангъров е единствения мислещ експерт сред калабалъка от празнодумковци, които даже не могат да ти кажат как ще се излезе от бъркотията около прословутия му вирус. Па да не говорим за политическите дърдорковци, които не могат даже и да мотивират тъпотиите си, които ръсят ката ден.

    Коментиран от #84

  • 81 ххх

    43 7 Отговор
    Професионалист, но неудобен.
    Няма да го видите често по националните телевизии.
    Да е жив и здрав.
  • 82 Матей Недков

    37 6 Отговор
    Д-р Мангъров е мислещ и мотивиран експерт и възприемам казаното от него като най-убедително от всички, които ката ден ръсят само тъпотии.
  • 83 ввв

    29 2 Отговор
    СЗО е ръководена от един престъпник, Тедрос. Проверете какво е вършил в собствената си страна Етиопия, и в цяла Африка.
    Оттам си направете извод защо е сложен на поста, и чии нареждания изпълнява.
  • 84 Tozi

    10 3 Отговор

    До коментар #80 от "Недев":

    Да ти напомня ли всички исчепки или само дето в Италия правели тестове след припадъне.
  • 85 6245

    11 6 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    Здраво заработи тая вечер, специализанте! Гьобелс ряпа да яде.
  • 86 HohoBoho

    20 6 Отговор
    Докато всички не излезнем на улицата, епидемията няма да свърши.
  • 87 Жани

    4 24 Отговор
    Този е доцент по Икономика нали? От заглавието си помислих, че е медик.
  • 88 Закономернпст

    12 0 Отговор
    На управник освен да му работи устата следва да му работи и мозъка. С облръжението си напълно покрива "туй е казало стадо от вълци в овчи кожи камък основен за да положи та ум човешки навек да скове с окови тежки".
    Има и мислещи хора. Те са движещите, а не устатите!
  • 89 HohoBoho

    9 2 Отговор

    До коментар #42 от "Паисий е жив":

    Затова болните и старите трябва да се пазят ...и ние да ги пазим
    -
    Не сравнявай Италия и България - по някаква причина ние сме по-малко уязвими от вируса
  • 90 Нашето стадо

    9 2 Отговор
    си има един гост, който ми се струва много прост
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Хахаха

    6 2 Отговор
    Русия подходи лековато? Срам и позор за писача. Пълна лъжа. Не искате да говорите истина, поне уважаваъте читаещите, за да ги лъжите по такъв брутален начин.
  • 93 Хахаха

    3 3 Отговор
    О коронавирусе
    Что сделано?
    В Русия
    Оперативные
    данные
    По состоянию на 14 апреля 10:30
    > 1,4 млн
    Проведено тестов
    21 102
    Случая заболевания
    2 774
    Случая заболевания
    за последние сутки
    1 694
    Человека выздоровело
    170
    Человек умерло
  • 94 Уотсън

    15 4 Отговор

    До коментар #79 от "Госあ":

    Не си лекар, прегледах постовете ти. Стараеш се, но все пак допускаш правописни и пунктуационни грешки, основно от вида излишни запетаи за всеки случай, ( понеже се стараеш, но не си сигурен), но пък лекар никога не би написал "крадът". Интервалите ти куцат, не си свикнал да набираш текст на документи. Следователно си от типа " заядлив всезнайко", подочул това-онова. Иначе изчисляването на проценти и дроби не е статистика, а аритметика. Така че бакалските ти сметки не излизат. Статистиката е наука, с която очевидно не си се сблъсквал. Иди се профилактирай.

    Коментиран от #97, #100, #104, #110

  • 95 Госあ

    4 9 Отговор

    До коментар #62 от "Geo":

    Това, което е единственото правилно решение: Test-Trace-Treat (маските и дезинфектантите се подразбират). З стъпки към успеха. Просто,точно и ясно. И ако трябва да се подпомогне някой,това са производителите на предпазни средства, фармацията и земеделието и храните. Ама не да изсипват пари на нек'ви, които ми говорят за микромолекули (😂) и шият по 10 маски на ден (пък било и фешън) ,а на предприятия с реален производствен капацитет, които да правят поне по 10 000 маски и да произвеждат вече утвърдените препарати. Кирето е единственият, който може да се заеме с тестовете, между другото. Да му дадат и на него кинти !
  • 96 Кофти човек е тоя Мангъров Джангъров

    5 5 Отговор
    Ей! Разваля цялата завера. Дами и господа, уважаеми народни предствители, членове на моя кабинет, уважаема прокаратура, няма ли кой да му обещае 5 милиончета в розови банкноти, от ония, дето ще усвоите от бюджета и от ЕС та да си затвори устата тоз пусти Мангъров? Чак до там ли се стиснахте?
  • 97 Госあ

    7 20 Отговор

    До коментар #94 от "Уотсън":

    Не не съм лекар. Дядо ми беше. Единия. Другият инженер. Аз съм молекулярен биолог. А ти даскал ли си ? И знаеш ли колко ме интересува за запетайките ? Относно статистиката, имам публикации в 5 списания с импакт фактор над 4 със статистика. От нормална параметрична такава до самоорганизиращи се карти. Освен това, точно от тези ми коментари,драги ми смехурко,изобщо не можеш да заключиш, за чуто оттук оттам. Просто съм отбелязал елементарните грешки на въпросният господин. А ти кой Уотсън си ? Оня от шерлок предполагам 😂 щото си доста елементарен. Относно Джон Уотсън....хайде няма да пиша...да не допусна някоя пунктуационна грешка 😂
  • 98 Анонимен

    8 0 Отговор
    И като прочетеш какво ще стане? Случайно, да не си вирусолог!? Колко хора си излекувал " докторе"...?
  • 99 kyky

    28 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако този вирус може да повтаря и не създава имунитет, тогава каква ваксина чакаме? Не обичам да късам на изпити, но...
    XAXA Шамарче за Мутафа
  • 100 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #94 от "Уотсън":

    И запетаята се слага след скобите,балъче. За машинописка е груба грешка. лично не бих и обърнал внимание
  • 101 бай Шиле

    9 15 Отговор
    Моля дайте ни ПОНЕ ЕДИН ДЕН без доц.Мангъров.Зад него наднича опозицията,не е ли ясно?

    Коментиран от #105

  • 102 Много просто

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "прост гост":

    Публикувано във факти.бг: Трябва доколкото можем да контролираме процеса умно.
  • 103 3456

    10 0 Отговор
    Мерило: "Народът ни е страаашно твърд, 6 века води бавна смърт." - Радой Ралин; "Търпението е незабележима форма на гниенето" - Радой Ралин
  • 104 Госあ

    4 10 Отговор

    До коментар #94 от "Уотсън":

    О, и още нещо, къде съм написал,че процентите са статистика? Написал съм,че този трябва да се научи да смята проценти и отношения. При разтворите отношенията са ясни,но в случая могат да се разглеждат по два начина. Написал съм. Това, което съм писал за статистиката е,че данните на СЗО са отличен пример за представителна извадка.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ама ти

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "прост гост":

    не знаеш ли? Той казва, че е молекулярен биолог и бил PhD, само, че не казва къде работи...

    Коментиран от #109

  • 108 Va60

    7 0 Отговор
    В България няма как да стане Мангъров -вълкът да е сит,а агнето да е цяло.
  • 109 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #107 от "Ама ти":

    Ти си първи. Ако си на нивото ми, ще ти кажа. Между другото допреди 6 месеца станаха вече, работех в института по Applied genetics Tsukuba, Japan.
  • 110 не си Уотсън

    4 8 Отговор

    До коментар #94 от "Уотсън":

    А ти само си чудиш на кой ника да копнещ за да пишеш под още няколко. Явно толкова са ти бръкнали генерала и Бойко, че си се превърнал в шизофреник. И какво си ми защитавал Мангъра, като компетентното му мнение е много променливо.Като ти и Мангъра сте толкова наясно с короновируса и сте толкова напред пред светила в световен мащаб във микробиологията и вирусологията как никой не ви забеляза гении на науката?

    Коментиран от #111

  • 111 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #110 от "не си Уотсън":

    Този е чиновник. Както и онзи. И много бип се радвал да поговорим за статистика и някои от точките,които съм посочил. Иначе за "крадът" ,го видях като го постнах,но честно казано не ми дреме.
  • 112 СЗО

    8 13 Отговор
    Един детски лекар,специалист по чревни инфекции,се изкара най-големия корифей по корона вируса.Аман вече от него!С неговия стаден имунитет щяхме да станем,като Англия,Италия и Испания.До сега не е доказано,че оздравелите имат сигурен имунитет.Потвърди го и СЗО.
  • 113 потребител

    16 4 Отговор
    Господи,защо в България на хиляда тикви се ражда само един Мангъров а не обратното,на хиляда Мангъровци да се ражда само по една,ама само по една едничка тиква?
  • 114 О я стига глупости

    3 4 Отговор
    Айдде млъкни бе, комплексар! На луди ни направихте!
  • 115 Светльо

    9 3 Отговор
    Едно сравнение на данните за коронавирусът у нас и в съседните държави показват, че нашето положение не е така розово, както го представят Борисов и командваният от него щаб. Към днешна дата данните показват , че има два фактора които влияят много лошо върху бъдещото състояние на икономиката на страната и доходите на населението:
    1. България има най- нисък процент на регистрираните с COVID-19 на база численост на населението – 0,01,. В другите съседи % -та на регистрираните случаи е : Гърция-0,02, Сърбия- 0,05, Румъния – 0,03, Турция-0,07 и Северна Македония – 0,04. Проблемът е, че ниският процент на регистрираните случаи при нас се дължи на малкия брой извършени тестове, а не на малкия брой заразени , поради предприетите мерки за изолация . Ако не се предприемат реални действия за масово тестване на населението, това състояние категорично ще удължи времето на действие на епидемията и вероятно пикът , в най- добрият случай ще бъде Юли – Август .
    2. България има най-висок процент смъртни случаи на база брой на регистрираните с COVID-19 – 5.04. При другите съседи % -та на смъртността е : Гърция-4,62, Сърбия- 2,10, Румъния – 5,01, Турция-2,12 и Северна Македония – 4,45. Не съм специалист и не мога да посоча , дали причината е в квалификацията на медицинският персонал, подходящи медикаменти за лечение или медицинско оборудване, но ако тази тенденция се запази, при очевидното нарастване на заболелите лица, нищо добро не ни ч
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Хоху

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Любопитно ми е Вашата професия и образование какви са понеже много компетентни да ви Ко ментарите? Аз понеже съм прост даскал по рисуване и не коментирам така заядливо мисля компетентен човек в работната си област като доцента

    Коментиран от #127

  • 119 Нормален

    9 15 Отговор
    Всъщност, Мангъра взе да бие отбой малко по малко. Днес го гледах при Коритаров. Много мазало беше. Увърташе и НЕ ПОЕ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ. КАТО Е ТОЛКОВА СИГУРЕН - ЗАЩО ЛИЧНО НЕ СЕ ЗАРАЗИ?!?! И без това ще го изкара. Според нидерландски учени този вид пневмония е много различен от други вирусни пневмонии. И всичко се дължи на увеличения БРАДИКИНИН, който разширява капилярите и тяхната пропускливост , но едновременно с това той свива бронхите. ТАКА БОЛНИТЕ ВСЪЩНОСТ СЕ УДАВЯТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ СЕКРЕТИ. И МАЙ НЯКОЙ МНОГО ИСКА ДА УМРАТ ПОВЕЧКО БЪЛГАРИ, ЗА ДА ВЗЕМЕ НА ТЕХЕН ГРЪБ, ВЛАСТТА. ПРЕДСТАВЯМ СИ, АКО УМИРАТ ПОВЕЧЕ ХОРА В БГ, КАКВО ЩЕ ГО СПОЛЕТИ УПРАВЛЕНИЕТО....АЙДЕ , СЪС ЗДРАВЕ И МИСЛЕТЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ, А НЕ С ТАЗИ НА МАНГЪРА. И никой не ви пречи да се заразите и Вие. Лесно става, ако миете подовете в " Пирогов" за пет минути без маска. Успех.

    Коментиран от #245

  • 120 Хоху

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Всички хвалят Тайван като цяло но както и да е...

    Коментиран от #126

  • 121 Даааа

    5 4 Отговор
    На стаден имунитет и на ваксина може да се разчита само, ако се получава ТРАЕН имунитет. СЗО казва, че това не е сигурно.
  • 122 300

    11 6 Отговор
    Разликата в нивото на Мангъров и Мутафчийски е като между Еверест и Марианската падина...

    Коментиран от #123, #137

  • 123 Не си прав

    10 10 Отговор

    До коментар #122 от "300":

    Разликата между тия двамата е, че Мутафчийски поема отговорност пред нацията, а Мангъра само си плямпа и не поема абсолютно никаква отговорност пред когото и да било. Всеки може така.

    Коментиран от #146

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Некадърник

    5 11 Отговор
    Тоя е голям некадърник нищо не разбира обърка ми диагнозата имал съм васкулит пълни глупости прооооост проооост 🤦‍♂️
  • 126 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #120 от "Хоху":

    Така е. Това е уместен коментар. Приемам.
  • 127 Госあ

    8 11 Отговор

    До коментар #118 от "Хоху":

    Там е работата, че не е компетентен и предлага безумия,които никой нормален човек не би приел.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Грубата Реалност

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "така е":

    Не е опасна ако човек е здрав ! В България има около 2 милиона пенсионери , че и повече ! За много от тях "короната" може да се окаже последният пирон в ковчега ! Нещата са мътни !

    Коментиран от #141

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Бобо

    7 12 Отговор
    Това недоразумение що не млъкне най накрая само глупости плямпа

    Коментиран от #138

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 За НАПЛЯСКВАНЕ

    5 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Болните от медицинския персонал вече ще се изравнят с другите болни(в скоро време
    ..) . И тогава децата на Мангърчето няма да има кой да лекува. Предлагам да предадат Мангъра на тези доктори, които вечер ръкопляскат. Да го напляскат,където те решат.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Некой му плаща,може и медии

    6 4 Отговор

    До коментар #132 от "Бобо":

    А, после вие се спасявайте, които оцелеете със всичките дефекти от заболяването. Трябва задействане на Прокуратурата или преглед при Психолог и освидетелствуване за жълта книжка.
  • 139 Психолог

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жалко,":

    Издирваме го,но все ни убягва.
  • 140 Антинацист

    8 12 Отговор
    Абе мангъров,каква наука?какви изпити?Цялата информация за този вирус казва едно НЕ ЗНАЕМ,то ако беше до наука това нямаше да излезе от Китай Ти ли си по умен от китайците,италианците и т.н.Всички се учат в движение,само ти не нац.и..с.т. ска.п.ан.Стига толкова ще плащаш след време,чиновниче мръсно престани да объркваш и без това изтормозените хора,ще се справим и без теб Менгеле!

    Коментиран от #144

  • 141 Няма място за успокоение

    6 2 Отговор

    До коментар #130 от "Грубата Реалност":

    То и на децата след проболедуване няма да е без дефекти при белия дроб. А тези, които са боледували пак ако повторят,сигурно няма да потретят.
  • 142 Мангъров:

    2 1 Отговор
    Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства. Точка!

    Коментиран от #149

  • 143 Професор

    9 3 Отговор
    Няма никакви обективни данни, че има статистически значими разлики в смъртността в много европейски страни в сравнение с някои минали години, когато също е имало епидемии: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html Даже и за тези характеризирани от генерал-губернатора като "ад", няма такива данни. И на децата е известно, че ако въведеш повсеместна китайско-комунистическа карантина, извънредно положение с масови арести и глоби, може да се намали смъртността. И децата знаят, какъв ще е общественият икономически ефект от това върху една капиталистическа икономика. Въпросът ми е: ЗАЩО не въведохте СЪЩИТЕ мерки при предишните ОЧЕВИДНИ и ИЗВЕСТНИ епидемии от предходните 4.5 години, за да спасите животи на хора ТОГАВА? МОЖЕ БИ тогава още не бяхте готови да се опитате да ликвидирате капитализма и да въведете китайско-комунистическа диктатура под предлог "защита на здравето на населението"?

    Коментиран от #147

  • 144 Нео

    4 9 Отговор

    До коментар #140 от "Антинацист":

    Защо този не му се предложи да застане на ,,амбразурата". Да се самозарази! Стига ни е обеснявал,че така трябва да бъде. Но, да си остане в къщи до пълно излекуване без лекарства,както е при обикновените граждани. СТИГА МОШЕНГИИ с Народа !
  • 145 Госあ

    4 11 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    Каи нещо друго бе селски. И къде се скри оня мишок със запетайките да ми обясни за статистиката. И повярвай, въпреки че не разбирам много от вируси, щото съм ги учил много отдавна, разбирам в пъти повече от т.нар. доцент. И тук не става дума за устройството и репликацията на вирусите и генното пренареждане за изграждането на имунитет, а за откровените лъжи и глупости свързани със стратегията за овладяване на пандемията, които ръси тоя лаик. В случая Мутафчийски е много по адекватен след като тая държава няма никакви средства за нормален отговор. И съм убеден, че е много по добър професионалист от тоя бизнесмен. Абсолютно съгласен съм с неговото твърдение, че тестовете за имуноглобулини нямат абсолютно никаква медицинска стойност и се пробутват от евтини търгаши.

    Коментиран от #155

  • 146 Дано дочакам

    4 9 Отговор

    До коментар #123 от "Не си прав":

    Мангъра след пандемията ще офейка в някоя Занзибарска държава,за да не носи отговорност за вредата,която ни очаква...
  • 147 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #143 от "Професор":

    Е,при заразяване на всички 60 млн човека в Италия примерно и смъртност от вируса 6% със сигурност ще има. Това ли е идеята ?

    Коментиран от #148, #153

  • 148 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #147 от "Госあ":

    Искам да кажа, това ли е идеята на капитализма, да има статистически достоверна разлика от увеличение на смъртността над два пъти, за да се вземат мерки ? А какви точно мерки ще предложи капиталиста тогава, когато вече всички са заразени ?

    Коментиран от #150

  • 149 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #142 от "Мангъров:":

    Е точно тук можеше да се направи нещо с по малко пари. 😂 В началото. Сега нещата отиват или към продължаване на изолацията докато не получим препарати за масово приложение или към 80 000 теста седмично и милиони маски.
  • 150 Професор

    14 0 Отговор

    До коментар #148 от "Госあ":

    Ами драги, епидемии е имало и ще има. Точно в тези месеци, както виждаш, в Европа е имало увеличаване на смъртността и при предишни години. В много държави в Европа -- даже и по-голямо увеличение. В други, дето сега им викат "ад" -- сравнимо такова. Въпросът ми към теб е много прост -- защо ТОГАВА нямаше извънредни положения, нямаше параноични репортажи от болници, нямаше развълнувани репортерки по маски, генерал-губернатори в униформа да ни се явяват по телевизията да ни казват, че ще се заразим и ше умрем, и т.н. Питам те, ЗАЩО? Въпросът ми е съвсем искрен -- виж графиките.

    Коментиран от #154

  • 151 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "дадада":

    Аха, "човека" иска да каже първо да се отворят фитнес залите, за да може всички да се заразят със сигурност, щото наистина в планината при спазване на дистанция,това няма как да се случи пхахаха 🤣 Евала !!!
  • 152 HohoBoho

    6 2 Отговор
    Госあ, как мислиш? Кога ще изчезне вирусът? Колко време си решил да се криеш?

    Коментиран от #156

  • 153 Професор

    9 1 Отговор

    До коментар #147 от "Госあ":

    Човече, ВИЖ графиките преди да се изкашляш. Просто ги ВИЖ. Те ВКЛЮЧВАТ смъртността в Италия през февруари и март 2020 г. И ВЪПРЕКИ ТОВА тази смъртност НЕ Е статистически значимо по-голяма от някои предишни години. Да, има епидемия. Да, ако въведеш китайско-комунистически режим и повсеместно извънредно положение и карантина, може да намалиш смъртността. НО -- виж предишните години с пикове в смъртността ТОЧНО в този период на годината. ЗАЩО не те притеснява фактът, че хиляди човешки животи МОЖЕХА да бъдат спасени ако подобни комуно-китайски мерки не бяха въведени ТОГАВА? И, ако тези мерки са много полезни и единствено правилните днес, ЗАЩО не са били въведени ТОГАВА? Или може би човешките животи ТОГАВА, при предишните епидемии със СРАВНИМА смъртност, имаха друга, различна стойност от сегашните? И -- КОЙ ще поеме отговорност за НЕВЪВЕДЕНИТЕ мерки ТОГАВА?
  • 154 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #150 от "Професор":

    Графиките ги видях и благодарение на мерките, които се взеха заразените в Италия далеч не са 80% ,за да има статистически достоверна разлика от над два пъти в смъртността на 60 млн човека. Идеята е да се запазят огнища на заразата, които да бъдат овладяни, а не да пламне абсолютно целия ЕС хомогенно.

    Коментиран от #158

  • 155 Професор

    7 1 Отговор

    До коментар #145 от "Госあ":

    Казах ти -- ВИЖ: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html Как искаш да ти обясня по-ясно, че напълно сравними ПОДОБНИ, ако не и по-"свирепи" епидемии, довели до ръст на смъртността в много европейски страни точно през месеците чнуари-април. ЗАЩО подобни китайско-комунистически мерки НЕ БЯХА ВЗЕТИ тогава? И, кой беше ДОКТОР МЕНГЕЛЕТО, който ОСТАВИ хорицата да си умират тогава, ами не въведе извънредно положение, не ни нареди да си стоим под карантина вкъщи и не ни глобяваше по улиците, докато ХОРА СИ УМИРАХА даже в по-голяма степен от днешната коронавирус епидемия? ЩЕ ТИ ПОДСКАЖА: Менгелето-убиец ТОГАВА е днешният ХУМАНИСТ, душелюбец и китаевед.

    Коментиран от #157

  • 156 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #152 от "HohoBoho":

    Принципно, в момента мога да работя от вкъщи, защото нямам мокра работа и имам много данни. Предполагам много хора могат да го правят. Както казах, най важното е лекарите,земеделските производители и тези в хранително вкусовата промишленост, фармацията и логистиката да работят при стриктно спазване на хигиена и предпазни средства. Тези хора, сега трябва да бъдат позлатени !!! Това е дясна политика. Абе всъщност на кои им пречи толкова тая карантина??? ХАХА много добре знам. И не ми пука за тях. Изобщо. Иначе, се надявам съвсем скоро да бъдат официално пуснати препаратите,които се използват в Китай и Южна Корея. Следя нещата с Авиган и освен в Япония се правят тестове и в сащ и други страни. И между другото, японците ще ни подарят такъв препарат. Имат списък с 20 бедни страни, на които безплатно ще предоставят някакви количества.

    Коментиран от #167

  • 157 ГосТ

    1 6 Отговор

    До коментар #155 от "Професор":

    Ами виждам,че 2020 определено е започнало покачване на смъртността в някои страни подобно на 2016. Но въпросът е в глобалното разпространение и вирулентност на този вирус.

    Коментиран от #159

  • 158 Професор

    10 1 Отговор

    До коментар #154 от "Госあ":

    Това изобщо не е доказано, а и най-вероятно -- избщо не е вярно. Ще ти дам пример за България, ако искаш -- иди и си провери данните. През 2018 г. има около 3000 пациента у нас починали от пневмонии от неизвестен произход. Пикът на смъртността е именно февруари-март-април, с около 350-500 починали на месец. Пневмонията е високозаразно заболяване, надявам се това да ти е известно. Небактериалната пневмония най-вероятно е с вирусен причинител. Сега ни се казва, че ако не е имало комуно-китайски мерки, през, да речем, март 2020, щели да умрат също от вирусна пневмония, но КОВИД-19, 500 души, вместо 14-те при сегашните мерки. Приложи този модел за 2018 г., март месец. От тези 500 и нещо умрели от пневмония тогава, ако бяха приложени същите тези мерки, при същите тези модели, МЕНГЕЛЕТО е щял да спаси през 2018 г. 486 човешки живота. ПАК ТЕ ПИТАМ -- ЗАЩО не го е направил ТОГАВА?

    Коментиран от #160

  • 159 Професор

    9 3 Отговор

    До коментар #157 от "ГосТ":

    Данните показват ясно: този вирус не е статистистически много по-различен от предишните. Да, има покачване в някои страни. В други има даже намаление. През 2016 г, която цитираш, е била статистически ПОДОБНА ситуацията. И тогава не се е знаело, дали няма смъртността да тръгне нагоре. Свински грип, САРС, всичко това го имаше през годините и не се знаеше накъде ще тръгне. ПАК ТЕ ПИТАМ, моля ти се, съсредоточи се: ЗАЩО ТОГАВА не бяха предприети СЕГАШНИТЕ МЕРКИ. Моля те, СЪСРЕДОТОЧИ СЕ върху този отговор.
  • 160 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #158 от "Професор":

    Защото не е имало силно вирулентен вирус разпространен в целия свят с 6% смъртност отнесена към всички болни и 20% отнесена към тези с изход от инфекцията. Виж какво се случва в Ломбардия, където слава богу италианците локализираха епидемията, а не я пръснаха в цялата страна. Затова.

    Коментиран от #162, #163

  • 161 300

    4 0 Отговор
    Проблемът на генералите е, че са твърде малки за този вирус и твърде големи за икономиката ни.. Мястото им е в резерва!
  • 162 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Искам да кажа, показваш ми флуктуациите в смъртността при САРС и свински грип,без да са взети мерки, които корелират със сегашната ситуация при всички взети мерки. А ако не бяха взети тези мерки ?

    Коментиран от #164, #165

  • 163 Професор

    5 1 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Как да нямаше, човече??? САРС да не би да беше по-малко вирулентен? Ами Свинският грип??? Това че САРС-2 е по-вирулентен от САРС-1 е пълна псевдонаучна измишльотина. Добре, графиките не те убеждават, виждам. Разгледай тогава: https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/
  • 164 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #162 от "Госあ":

    Освен това, за онези смъртността беше по ниска. Не ми се рови. И бяха създадени/намерени препарати бързо. И сега има такива и се чудя наистина защо се мотаят толкова. Най тъпото е, че винаги могат да шикалкавят като ги прилагат на терминално болни и да кажат ,че не действат. Когато всяка страна има такива препарати и тестове, ограниченията наистина могат да бъдат свалени постепенно. И маските да бъдат задължителни. За това говорят германците, това направиха и корейците.

    Коментиран от #166

  • 165 Професор

    10 0 Отговор

    До коментар #162 от "Госあ":

    Човече, ВИЖ ПАК данните, но за ШВЕЦИЯ. Там НЕ БЯХА взети мерки, а смъртността през февруари-март СЕ Е ПОНИЖИЛА :-) Съсредоточи се малко! Това си е чиста проба ИНФОДЕМИЯ, инспирирана от китайците и от контролираната от тях СЗО, които в момента ТИ ГЛЕДАТ СЕИРА.

    Коментиран от #168

  • 166 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #164 от "Госあ":

    Вече съм сигурен, че се шегуваш. От САРС смъртността по-ниска ли беше? Ами от Ебола? Вземи се съсредоточи малко, пак ти казвам. Защо трябва да се инатиш? Аз ти обяснявам нещата най-професионално, понеже наистина ги разбирам. Разликите между поредната епидемия и тези от предишни години са ДРУГАДЕ. Тази сега е анти-капиталистическа, анти-Тръмп ИНФОДЕМИЯ, предишните си бяха най-обикновени епидемии. В Ломбардия през февруари и март 2016 г. също са умирали по 1000 души на ден от идиопатични пневмонии. Стегни се малко.
  • 167 HohoBoho

    3 0 Отговор

    До коментар #156 от "Госあ":

    След като разбрах какво мислиш за световната икономика, за близкия и далечния изток, сега може ли да отговориш на това, което те попитах:
    "Госあ, как мислиш? Кога ще изчезне вирусът? Колко време си решил да се криеш?"

    Коментиран от #170

  • 168 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #165 от "Професор":

    Да, мерси за последния линк,там наистина си заслужава КИТАЙСКАТА статия в Nature. Другите неща изобщо няма да ги гледам. Има ги на сайта на СЗО. Лягам и ще я гледам утре. Много интересно, едните обвиняват китайците, че късно били казали,а другите - защо били казали 😂 Епидемията трябва да бъде контролирана и държана в определени граници, а не да бъде пръскана навсякъде. Това е сигурно.

    Коментиран от #169

  • 169 Професор

    9 0 Отговор

    До коментар #168 от "Госあ":

    Абе питам те пак -- ЗАЩО тези ти изисквания какво трябва и какво не трябва да се прави НЕ ГИ ПРИЛОЖИ при предишните епидемии, ами си ходеше из улиците и си свиркаше с едната ръка в устата а другата я беше заврял в д-то на увилото се около тебе гадже, което не спазваше никакава социална дистанция?

    Коментиран от #171

  • 170 Професор

    6 1 Отговор

    До коментар #167 от "HohoBoho":

    Може ли аз да ти отговоря вместо него? Ето: Ще се крие до пълната победа на китайскийа глобалистичен псевдокапиталистически комунизъм. Дотогава. И, ако една пандемия не стигне, китайците ще ви направят и втори цикъл, та и трети, а и ще ви докажат, че от тоя вирус имунитет няма и ще ви повтаря докато свалите гащите и се предадете. Сега разбра ли докога?

    Коментиран от #173

  • 171 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #169 от "Професор":

    Ще прегледам китайската статия от онзи линк и ще ти отговоря утре. Сравняваш резултати от приключили епидемии с настояща такава при която са взети строги мерки в целия свят за ограничаването и. Някъде по строги,другаде по малко. А цифрите в Ню Йорк никак не са успокояващи.

    Коментиран от #172

  • 172 Професор

    9 2 Отговор

    До коментар #171 от "Госあ":

    Утре вече ще е късно -- ще съм умрял от коронавирус. Казах ти -- в Швеция няма мерки и сега и преди, пък смъртността даже е намаляла. В Ню Йорк по това време умират много хора от всякакви пневмонии и други болести. Никой не ги диференцира, защото щатът и градът се управляват от социалисти, не се правят аутопсии да се установи кой от какво е умрял, и китайският валс тържествува. Това е положението.

    Коментиран от #174

  • 173 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #170 от "Професор":

    Преди да заспя,ще ти отговоря- докато не ми предложат достъп до тестове на реални цени qPCR 'а е 40лв и докато не видя хлорохинови препарати или авиган в аптеката, за да мога да отида веднага с резултатите от теста и да си купя. Пак на реални цени. А, и докато не видя всички около мен с маски. Просто е нали. И забележи,не искам държавата да ми ги дава безплатно, а да си ги платя,но без спекулата. Държавата би трябвало да ги осигури на пенсионерите и социално слабите. А, и докато не разбера с колко точно респиратора разполагат болниците в България.

    Коментиран от #175, #204

  • 174 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #172 от "Професор":

    Всичко е наред. Там където има реален продукт, пак ще го има. Корпорациите ще устискат, и държавата трябва да се погрижи само и единствено за тях 😉 Както направиха в сащ,когато спукаха балона през 2008 ли беше.
  • 175 Професор

    11 0 Отговор

    До коментар #173 от "Госあ":

    Вих, за респираторите си прав -- редно е да знаем с колко точно разполагат, и да знаем колко точно са в употреба, за да знаем и колко ТОЧНО хора ще УМРАТ от "терапията" с тях. С цел по-точно моделиране, де. Защото засега знаем, че 95% от интубираните УМИРАТ, нали така? Но, ако не знаем колко точно са интубираните, няма да можем да моделираме колко ще умрат. А, и да не забравя -- ако не знаем с колко респиратора разполагат, няма да знаем колко МОЖЕ да бъдат ликвидирани чрез интубиране.

    Коментиран от #177

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #175 от "Професор":

    Ами да, иначе ше са 100% в терминала фаза. 5% пак е нещо.

    Коментиран от #178

  • 178 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #177 от "Госあ":

    Ами това ти казвам -- аз съм в терминална фаза, откакто ми каза, че те интересуват САМО КИТАЙСКИТЕ СТАТИИ, така че ме пиши бегал.

    Коментиран от #179

  • 179 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #178 от "Професор":

    Ами като има само такива по темата (и не само) в high impact journals....Не знам като се приберат всички обратно в Китай, американците какво ще правят. И без това и в момента са след Китай в lifesciences 😉 Лека вечер

    Коментиран от #180

  • 180 Професор

    5 3 Отговор

    До коментар #179 от "Госあ":

    Ясно, ти си китайски пропагандист, това обяснява всичко.

    Коментиран от #193

  • 181 Румпелщилцхен

    7 4 Отговор
    Друго си е когато говори умен човек.
    Писна ми да слушам блеенето на Бай Ганьо и Майтапчийски по цял ден.
  • 182 Митко Вр

    11 0 Отговор
    Не знам дали забелязахте едно малко, но съществено изречение на Мангъров: "Рaзкoвничeтo e, чe бoлнитe умирaт c диaгнoзи пo здрaвнaтa кaca. Тe нe умирaт c диaгнoзa грип, зaщoтo тя нocи 500-600 лeвa, дoкaтo aкo умрaт c брoнхoпнeвмoния или cърдeчнa нeдocтaтъчнocт, тoвa нocи мнoгo пoвeчe."
    Ето за това Щаба искат всички да са болни от Ковид–19, а не от сезонният грип!
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Нина

    1 6 Отговор
    На няколко пъти си променя позицията,което е игра със съдбата и живота на хората.
    Нямам му доверие

    Коментиран от #185

  • 185 Абсолютно

    3 8 Отговор

    До коментар #184 от "Нина":

    Първо заговори за стаден имунитет,сега,друго.
    Това не е отговорен човек.
    Едно е да се въртиш като фурнаджийска лопата,като р.радев, друго е да взимаш решения и да си отговорен пред обществото.
    За единия бяхме стадо,за другия,нямало било вирус

    Коментиран от #190

  • 186 мангалов

    4 6 Отговор
    Мангъров не е капацитет , чузя се защо изобщо го слушат.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Реалист

    7 0 Отговор
    Поздравления за Мангъров!
  • 189 Истински доктор

    5 1 Отговор
    Човек с достойнство и знания. Един от малкото който още не се е навел на бандата и главатаря.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Ядеитн

    1 1 Отговор
    Ся, не съм много на ти со матеметиката, ама 1% , както вика Мангъра, на седем милиона българе са си 70 000 умрени. Не е малко.

    Коментиран от #205

  • 192 боро

    4 0 Отговор
    Бориме се с вирус. За началник на щаба трябва да постави вирусулог - например Мангъров със съответно компетентен екип. Каквото реши щаба ( за борба с вируса ) се изпълнява от правителството без да се умува, за да не станат нещата като при водопровода Мало Бучино - Перник.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #193 от "Госあ":

    И дали смъртността ще се увеличи с 20 пъти,за да кажем ,ех тази епидемия взе много повече жертви.

    Коментиран от #195

  • 195 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #194 от "Госあ":

    Факти,е..... този път наистина.
  • 196 един от всички

    4 0 Отговор
    Доц. Мангъров,щом следва научната логика,и не се поддава на политически натиск, никога няма и да помирише държавен пост,власт и пари! Тези неща са отредени за такива като Мутафчийски (няма значение,че не разбира от епидемиология)!
  • 197 Марио

    4 1 Отговор
    Абсолютно съгласен съм с тоди човек.Всимко трябва да се отвори бързо, но поетапно.Хубаво е да се започне със спортните зали, фитнеси и басейни, защото там ходят здрави и млади хора, бъдещето на държавата ни, и дори и да се заразят(макар че това е минимален риск) ще го изкарат на крак и с усилени тренировки ще се преборят.Хората трябва да спортуват, защото движението е здраве!

    Коментиран от #203

  • 198 За бога

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гинеколог венерико вирусолог":

    Тоя да се застреля сам , скъсайте дипломата на двойкаря
  • 199 Госあ

    2 2 Отговор
    Мангъров си е прав . Стадният имунитет му е майката !!!

    Коментиран от #202

  • 200 ПРЕСА

    2 0 Отговор
    ЗА ДА ИМА РОДНО ПРОЙЗВОДСТО И ПАЗАР ЕВТИН ,ТРЯБВА ДА НЯМА ПРЕКУПВАЧИ А НАПРАВО ДЪРЖАВАТА ДА ГО КУПУВА ОТ ПРОЙЗВОДИТЕЛЯ ИНАЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ПРЕКУПВАЧИТЕ ИЗКУПУВАХА ХУБАВИЯ СМОЛЯНСКИ КАРТОФ НА 20 СТ И ГО ПРОДАВАХА НА 1.20 В ПЛОВДИВСКО ХУБАВИЯ ДОМАТ ГО ИЗКУПУВАХА НО 35 СТ И ГО ПРОДАВАХА НА 2.50 -3 ЛЕВА Е ТОВА МАХНЕТЕ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 куку

    3 0 Отговор

    До коментар #199 от "Госあ":

    Малко статистика от Швейцария за починалите около 1000 човека:
    20-30год- 1 човек
    30-40год-4
    40-50год-1
    50-60год-20
    60-70год-63
    70-80год-213
    над80год-663
    Според данните поне младите с тежки предождащи заболявания
  • 203 Вили

    0 1 Отговор

    До коментар #197 от "Марио":

    Не сте чували сигурно ,че и много млади хора са интубирани и много са умрели?Естествено са много по-малък %,но риск съществува и за вас!Има в Англия ,Франция,Китай,Италия.-на 12,16 ,31/българина в Англия/,лекари също...

    Коментиран от #206

  • 204 Куку

    4 1 Отговор

    До коментар #173 от "Госあ":

    Тоз пък тъпанар- хлорохин иска в джоба. А една от първите млади жертви в Пирогов на 40год, дето уж умря от Белодробна емболия- май си почина човечеца от страничните действия на Хлорохина.
  • 205 Явер

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "Ядеитн":

    В сравнително малки затворени общности с голямо заразяване. От кораба “Diamond Princess” с висока средна възраст на пътниците- смъртността е 1.6% -12 починали от 712 заразени. При налични 3600 пасажери и екипаж смъртността става 0.34%. Подобни са изчисленията и за Хайнсберг/ огнището в Германия- смъртност 0.37%
  • 206 Марио

    2 0 Отговор

    До коментар #203 от "Вили":

    Абе къде са интубирани и умрели бе.Заради такива баламурници като теб хората са в такова положение.Да има и млади, но те са или с хронични заболявания или с наднормено тегло, чийто живот минава в ядене на боклуци и пиене на алкохол, а не в спорт!!!Погледни колко хора са затълъстели, това е по-врезно от вируса.
  • 207 бай Пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Мутафчийски го отвява по рейтинг
  • 208 еркеч

    3 1 Отговор
    Мангъров е абсолютно прав с тези мерки и с тези действия на бат, бойко пика ще е лятото.В България всичко е наопаки става дума за вирус а бат,бойко се допитва до хирург,а неглижира Мангъров и други специалисти по темата.Разбрахме гласи мутафчийски за президент.

    Коментиран от #219

  • 209 МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ

    1 1 Отговор
    ВЕЧЕ И ДЕТЕ ЗНАЕ ЧЕ САМО ,,PSR,,ТЕСТ ПО МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НЕДОСТИГА НА ТЕСТОВЕ ОТ ТАМ Е ПРОБЛЕМА ,БАН ИМА НАПРЕДЪК С БЪРЗ ТЕСТ И ТОВА ДА СЕ ПРОУЧИ
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Budinov

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Пловдив е град за който можете кестените само да мечтаете че е безплатно.Пловдив е история,култура,цивилизация,дух.Ето това вие от голямото село никога няма да го имате и този комплекс ще ви преследва цял живот.Комплекс донесен от селата и с който трябва да живеете цял живот,няма избиване до гроб.Така че мълчи и слушай. PC Не съм от Пловдив между другото,но не съм и селянин от София

    Коментиран от #213

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Православен

    1 0 Отговор
    Малко статистика за ПТП та от 2010 до 2020 има близо по 3500 катастрофи със средно 600 загинали на година Короната пасти да яде
  • 215 Лукул

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Брей,ама ти си готов за профер бе....Аман от разбирачи-ама мсирките като теб са най опасни...
  • 216 Georgi

    1 2 Отговор
    Според мен този Доц. Мангъров трябва да бъде съден за опит за тероризъм срещу държавата. Този човек има идеите на масов убиец. Той е един популист, който иска да допада на масите и дори не се замисля какви последствия може да имат действията, които той предлага.
  • 217 Антинацист

    1 2 Отговор
    Докато Господ и Професора си чатят нещата се промениха....И в Швеция си е..м...а и в БГ започваме да трупаме стадния имунитет.Най напред в ромските гета...скоро и на други места...Спрете се.Всеки ден мерките спасяват животи,колкото и да не ви дреме за другите.Всичко по различно е неонацизъм-тези са да мрат,тези са да живеят.

    Коментиран от #218

  • 218 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #217 от "Антинацист":

    Драги, тук няма място за идеологии. Има науки вирусология, имунология и епидемиология. Съгласен ли си? Ако не си съгласен, няма какво да говорим. Но, да речем че си съгласен. В такъв случай, ще ти кажа, че тези мерки и особено тяхната идеология ПРОТИВОРЕЧАТ на всяка една от тия три науки, а и на трите взети заедно. Ще ти припомня КАК се третираха епидемии едно време, когато светът не се движеше от новата неомарксистка идеология, която го движи в момента -- карантинираха се БОЛНИТЕ и ЗАРАЗНИТЕ, а за останалите ЖИВОТЪТ СИ ПРОДЪЛЖАВАШЕ НОРМАЛНО. Имало е епидемии, имало е даже епидемии по време на войни, даже и в България. Царица Елеонора даже умира от такава, грижейки се за болни български войници на фронта като медицинска сестра. Да си чул ДА КАРАНТИНИРАТ цялата българска армия заради това? За Швеция -- ами публикувах графиките на смъртността, вземи ги разгледай за някои предишни години и сега. И тебе те питам, как щеше да се чувстваш ако запотени репортерки по маски ти обясняваха ВСЕКИ БОЖИ ДЕН през март 2018 година как само в София умрираха 427 души от идиопатична заразна бронхопневмония? Представи си сегашната ситуация, транспонирана ТОГАВА. Всеки ден, смърт след смърт. А правителството -- нехае: не въвежда извънредно положение, няма социално дистанциране, няма карантина на цялото население по панелките, а антинацистите се занимаваха с екологични протести в защита на онеправданите калинки застрашени от премачкване по строящата се автомагистрала Струма. Та

    Коментиран от #220, #223

  • 219 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #208 от "еркеч":

    По този въпрос мога да перифразирам Чърчил -- България избираше между псевдонаучни китайски комунистически репресии, представени като единствено спасителни в очакване на някакво чудо, и вероятна повишена смъртност в резултат на вирус. Тя избра псевдонаучните китайски репресии, ще получи висока смъртност.

    Коментиран от #221

  • 220 Професоре

    1 0 Отговор

    До коментар #218 от "Професор":

    САРС: 8439 случая, 812 починали ; МЕРС: 2519 случая, 866 починали; КОВИД: 2 075 528 случая, 134 286 починали до днес.

    Коментиран от #222

  • 221 Професоре

    1 0 Отговор

    До коментар #219 от "Професор":

    Смъртни случаи: сащ - 28 433 ; Китай - 3342.

    Коментиран от #224

  • 222 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #220 от "Професоре":

    Първо, ти ми сметни кой от тези вируси има по-висока смъртност. Второ, ти ми кажи защо се стигна до там ТОЗИ именно вирус да се разпространи така по цял свят, докато другите, дето ги цитираш, бяха задушени в зародиш и не преминаха в пандемии? Трето, и последно, кажи ми колко са починалите от заразни заболявания по света за миналата година? Подсказка: има го на Worldometer и се мери в МИЛИОНИ.
  • 223 Професоре

    3 1 Отговор

    До коментар #218 от "Професор":

    Я кажете как ще карантинирате болните и кой метод за установяване на вируса е най подходящ и защо ? Колко метода за генетична детекция има и какви са техните принципи и колко метода за имунологична ?

    Коментиран от #225

  • 224 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #221 от "Професоре":

    Ами така е, като китайците ти го пускат и ти казват, или въвеждаш китайски комунизъм в името на здравето на народа, или избираш капитализма и умираш. И, естествено, ни дават себе си за пример. Има такива като теб, дето ще изберат китайския комунизъм, няма спор. Но, има и други, които ти казват -- спокойно, имало е и други епидемии по света и сме оцеляли, ще оцелеем и сега, ще защитим нашия начин на живот И НЯМА ДА ЖИВЕЕМ В КИТАЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГНЕТ.
  • 225 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #223 от "Професоре":

    Запознат съм с новите американски масови тестове на Аббот, бяха демонстрирани преди два дена. Правят се за 15 минути. Току що Президент Тръмп декларира, че до дни ще имат милиони от тях и че ще ги споделят с приятели и съюзници. Гледах му днешната пресконференция директно. Тези тестове ни трябват, а не китайските идиотщини дето имат точност от 10%. Ако карантината ни трябваше за да изчакаме получаването на ТЕЗИ масови тестове -- напълно бих я разбрал. НО -- тя бе въведена БЕЗ никакъв план, така, по комунистическо-китайски маниер, просто понеже КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ така правели...

    Коментиран от #226

  • 226 Професоре

    1 1 Отговор

    До коментар #225 от "Професор":

    Най бързият тест е генетичен и е базиран на примково медиирана изотермична амплификация. С този метод и съответния детектор със 100% специфичност и над 95% чувствителност могат да се детектират вирусни РНКи за 10 минути. Метода може да бъде мултиплексен или сингъл. Не е американски. С имунологична детекция биха могли да се направят над 10 000 проби за 24ч от друга страна. Метода не е мултиплексен,но е високо продуктивен,като би могло да се очаква позитивна грешка ,което не е проблем с последващо валидиране. Апарата не е американски. Тоест,нямаме нужда от абсолютно нищо американско

    Коментиран от #227, #228

  • 227 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #226 от "Професоре":

    Браво, ти си гениален! Произвеждай тия тестове заедно с китайците и заливайте булгаристанския пазар. От тъпите американци не вземайте нищо. Поддържайте комунистическите мерки, и да живее генерал Му Таф Чин Скин.

    Коментиран от #229

  • 228 Най малкото

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "Професоре":

    пък от тяхната идеология,кино и кухня.😉 може би дънките им стават.
  • 229 Професоре

    2 0 Отговор

    До коментар #227 от "Професор":

    Ако тези неща не се произвеждат в Китай,пък било и под чужд патент,къде ?

    Коментиран от #230

  • 230 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #229 от "Професоре":

    Абе нали ти дадох карт бланш -- ти и без това се възхищаваш на китайците, купувай ги от там и се кланяй на генерал Му Таф Чин Скин, какво ме занимаваш повече?
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Професоре

    3 0 Отговор

    До коментар #231 от "Професор":

    А кои разрушиха капиталистическата икономика 2008г ? Капитализма се базира на лъжа. С умъртвяването на много хора, които имат по слаб имунитет няма да бъде постигната никаква еволюция. Защото еволюцията е неутрална (генетичен дрейф), а не почива на никакви вътревидови и междувидови борби. Това е грешно и трябва да бъде забравено веднъж завинаги. Напротив, видовете се запазват и еволюират като социални общества, а човек се отличава от животните най вече заради състраданието и алтруизма си. Както е казал френският философ Мишел дьо Монтен, разликата между човек и човек много често е по голяма от тази между човек и животно.

    Коментиран от #233

  • 233 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #232 от "Професоре":

    Виж сега, вече стана ясно, че ти и приятелчетата ти дето адвокатстват в полза на псевдонаучните терористични "мерки" взаимствани от китайските комунисти, сте долнопробни антикапиталистически неомарксисти, имащи за цел ликвидирането на нашата западна християнска капиталистическа цивилизация. Няма смисъл да се спори с вас и да се дискутира с вас каквото и да било. Вие сте на бака на китайските комунисти, и трябва всичките репресивни мерки на нашата държава да се стоварят именно върху вас, понеже нарушавате Конституцията на страната и правата на българските граждани. НО -- както винаги, България е страната на абсурдите -- ВМЕСТО да ви заключват ВАС, заключват целия български народ.

    Коментиран от #234

  • 234 Неоламаркист

    3 1 Отговор

    До коментар #233 от "Професор":

    Капитализма е базиран първо на плагиатство и след това на измама. И няма нищо общо с каквито и да било ценности, особено пък с християнските. Християнството е социална комуна. А вие трябва да сте изключително благодарни на комунистите, защото света щеше да бъде Империя. Всъщност ще се окаже, че това е най добрата форма на управление и предполага най голяма свобода

    Коментиран от #235, #236

  • 235 Професоре

    3 0 Отговор

    До коментар #234 от "Неоламаркист":

    Сега разбирам, мъдрите слова на другаря Живков, че социализма е едно недоносче. Всъщност, социалдемокрацията е невъзможна. Или ако трябва да перифразирам Ницше, социалдемокрацията умря заедно Русо ! Един император и корпоративна йерархия

    Коментиран от #237

  • 236 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #234 от "Неоламаркист":

    Моля те, пиши още за комунизма, ако може и за китайския комунизъм -- имаш дар слово, кажи ни колко са хубави, свържи ги със сегашните "мерки" и "извънредното положение" и ни ужеждавай как ще ни спасят. Моля ти се. Талантлив си, пиши!

    Коментиран от #238

  • 237 Професор

    1 2 Отговор

    До коментар #235 от "Професоре":

    Ами ето, прекрасно -- установихме, че си антикапиталистически маоистки агитатор. Пиши за Ухан, как китайците са се справили с вируса като едни герои, та и ние да се повъзхищаваме на китайския комунизъм и да се понаучим да свикваме с "мерките" му :-)
  • 238 Професоре

    4 1 Отговор

    До коментар #236 от "Професор":

    Китайският комунизъм няма нищо общо с марксизма, а по скоро с империализма и конфуцианството. Общото е,че конфуцианството предполага ликвидиране на всички останали учения,както империализма на всички останали династии или графства. Това предполага най голямата свобода, която може да получи човек. Да служи на императора и по този начин на народа. Китай правят точно това, от едната страна на императора е армията, от другата учените. Инженерите и лекарите са под тях и всички останали са простолюдие. Това е единствената възможна йерархия. Строго определена като електронните преходи в съответните орбитали. Не можеш да имаш повече,отколкото ти позволява орбиталата. Свободна воля не съществува. Това е най голямата измама и загуба на времето на хората. Когато императора е един единствен, без други династии или графства, той може да взема спокойно решенията предложени от учените (единствените възможни) и да ги защитава с армията. Строгата йерархия, предполага и планова икономика, което е единствената възможност за планетата и благоденствието на хората. Общо взето, това е китайският комунизъм. Еволюирал от в най дълголетната нация на планетата

    Коментиран от #241

  • 239 Професоре

    2 4 Отговор
    Самата мисъл,че като лекар,можеш да имаш повече от друг лекар те води към измама. Както въпросното типче, работи за интересите на дребните търгаши (които са по низша прослойка и от земеделците и въглищарите) и по този начин е готов да жертва толкова много хора. Няма как да имаш и атоджаул повече от това,което ти позволява орбиталата.

    Коментиран от #240

  • 240 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #239 от "Професоре":

    На такъв човек, дори сепуко не можеш да го накараш да си направи....

    Коментиран от #242

  • 241 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #238 от "Професоре":

    Възхитен съм, пиши още за особеностите на маоизма, плановата икономика, империалистическия комунизъм и комунистическия империализъм! Но, не забравяй и да повтаряш, че подкрепяш репресивните и антиконституционни мерки на властта в България както правиш досега. Просто, нека да продължи да ти се лее мисълта :-) Възхитен съм, честно ти казвам!
  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Към #9

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Юсуффф":

    "не смята да ни обяснява", *защото не може*!
    (тъпотията много трудно се обяснява)
  • 244 Адмирации

    3 1 Отговор
    Перфектен професионалист, благодарение на знания и логическа мисъл, като резултат от висок интелект!

    Недостижим пример за нашите политици!
  • 245 Stoyan Penev

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "Нормален":

    Не гледам редовно ТВ Европа, но във връзка с Вашия коментар изслушах разговора на Георги Коритаров с доц. Мангъров.

    Определено мога да кажа, че позицията на доц. Мангъров остава непроменена, не е започнал "да бие отбой" нито да "увърта".
    Причина за създаденото у Вас погрешно впечатление е неговата логоневроза, ставаща на моменти по-силно изразена, което е нормално по време на дебат или когато човек попадне в ситуация да изложи и защити тезата си.

    Бъдете здрав и спокойни Великденски празници!

    Поздрави,
    Стоян Пенев

    E-mail: [email protected]
  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 анонимен

    0 1 Отговор
    Доц.Мангъров е ВЕЛИК!!!БЪЛГАРИН!!!
  • 248 Лекар

    0 1 Отговор
    Поздравявам доц. д-р Мангъров за изключителния професионализъм и гражданска доблест. Напълно споделям и подкрепям неговата позиция.
    Поздравления!
    Доц.д-р Кр.Чудомирова, лекар, дерматолог и микробиолог, ръководител на клиника в Германия, бивша състудентка на доц. Мангъров
  • 249 Аутлайър

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Прочети книги за статистика. Мангъров говори за валидност на статистическо проучване и представителност на извадка. Ти ако знаеш как се смята вероятност и други такива нямаше да говориш за проценти. Разбира се че Мангъров е прав. Не може да правиш заключения като не започваш със едни и същи изходни условия.