Отидете към основна версия

25 Март, 2020 08:20, обновена 25 Март, 2020 08:20 27 052 178

Нови случаи на коронавирус в Пловдив

  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски

220 са заразените в България

Снимка: БГНЕС

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в Пловдив. Те са мъж на 35 години и жена на 60 години.
Това съобщи на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че 220 са заразените в България.

Новите двама заразени от Пловдив не са контактни лица на други заболели, уточни той. Двамата са настанени в Инфекциозната клиника в града.

По думите му са необходими две отрицателни проби в рамките на 24 часа, за да се вземе решение, че болен от коронавирус е излекуван. Има един пациент с една отрицателна проба, очаква се днес да излезе втората. Изчистването на вируса не се изчерпва с излекуваните на симптомите, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

Мутафчийски заяви, че всички 380 болници са изразили каква е готовността им да поемат и лекуват пациенти с COVID-19. Всички лечебни заведения ще докладват това на здравния министър - какви отделения имат, колко броя легла ще разполагат за лекуване на такива случаи.

За по-малко от ден случаите са в световен мащаб са се увеличили със 100 000, което е доста тревожна тенденция. За Европа и Италия вече доближава Китай. Испания са 42 000, Германия -32 000, САЩ – 54 000, Франция – 22 000, каза още ген. Мутафчийски.

„Има две тревожни новини, освен нарастването с повече от 100 000 за последното денонощие, излязоха първите изследвания след освобождаването на круизния кораб – 17 след освобождаването му на борда се намира още коронавирус. Т.е. показва удивителна устойчивост вирусът, което предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Винаги сме казвали - освен дезинфекция на ръцете, дистанция, другата част е дезинфекция на повърхностите“, посочи още той.

И открои по-големите дарители – с 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, в Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе – с респиратори, с тестове, за ВМА автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с китове. Мобилни респиратори в Ловеч – 3 бр., апарати за механична вентилация във Видин, във Враца. Продължава тази тенденция за все повече дарители, която показва мобилизацията на цялото общество, допълни ген. Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.

Свързани новини