Отидете към основна версия

2 158 4

Конте: Италия може да облекчи някои коронавирусни мерки до края на април

  • италия-
  • конте-
  • коронавирус-
  • мерки

До края на април Италия може да започне постепенно да премахва някои ограничения, въведени с цел овладяване на коронавируса, при условие че разпространението на болестта продължава да се забавя, заяви премиерът на страната Джузепе Конте в интервю пред BBC в четвъртък. Това предаде Reuters.

„Трябва да изберем сектори, които могат да рестартират дейността си. Ако учените и медиците потвърдят, може да започнем да облекчаваме някои от мерките до края на този месец “, каза Конте.

Той предупреди обаче, че Италия не може да свали гарда и ограниченията ще бъдат премахвани постепенно.

В сряда страната е регистрирала 542 смъртни случая от COVID-19, в сравнение с 604 от предишния ден. Общият брой на починалите от коронавируса в Италия вече е 17 669. В интензивно лечение пък има 3 693 души, което представлява спад, в сравнение с 3 792 във вторник. Това е пети пореден ден на по-малък брой пациенти с интензивна грижа.

Спадът вдигна надеждата, че вирусът вече започва да изчезва благодарение на общодържавната карантина. Въпреки това, в сряда новите случаи на заразата бяха 3 836, в сравнение с 3 039 във вторник. Общият брой на потвърдените случаи достигна 139 422, което прави Италия третата най-засегната държава в световен мащаб след САЩ и Испания.

Блокадата на страната бе въведена на 9 март. Две седмици по-късно Конте обяви, че неключовите сектори, включително производството на автомобили, облекла и мебели, ще трябва да затворят.

Бизнесът в индустриалната северна част на Италия призовава правителството да им позволи да отворят отново фабриките си, за да предотвратят икономическа катастрофа, въпреки че този регион е най-силно засегнат от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини