Отидете към основна версия

2 807 73

Митрополит Антоний: Църквата не е злодей, а съществена част от обществото

  • бпц-
  • великден-
  • цветница-
  • митрополит антоний

''Ходенето на църква не е излет, а насъщна потребност за тялото и за душата на човек'', заяви владиката

Снимка: БГНЕС

''Българската православна църква споделя отговорността на българската държава и подкрепя всички действия на правителството и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Църквата прави всичко възможно храмовете да бъдат отворени на големите християнски празници - Цветница и Великден'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ митрополит Антоний.

''Свещенослужителите имат контрол върху своето паство и няма как да се очаква безконтролно струпване в църквите. Ще има специален ред, по който ще се влиза в храмовете, а извън храмовете отговорността ще бъде споделена с Общинска полиция и със служителите на реда'', поясни митрополитът.

''Призовахме гражданите да носят маски, самите служители да носят предпазни средства, да се дезинфектира храмът, да се премахнат килимите и чергите, които може да са носители на зараза. Българската православна църква е свършила това, което се изисква от нея и се готви за празниците'', заяви още той.

''Българската православна църква призовава българските граждани да спазват всички указания на Националния оперативен щаб и ги призовава да стоят в своите домове. Оттук нататък не можем да върнем никой. Има много отчаяни хора в момента, а църквата е място, където се дава надежда и упование. Хората имат нужда от църквата'', каза още владиката.

Църквата не е някакъв маргинализиран злодей, който може да бъде премахнат току-така, а е много съществена част от нашето общество'', категоричен бе митрополит Антоний.

''Когато Бог заповядал на Ной да направи Новия ковчег, му заповядал да вземе тези хора, които са верни на Бога и животните. Все едно сега да оставим тези хора да погинат'' даде пример Божият служител.

''Ходенето на църква не е излет, а насъщна потребност за тялото и за душата на човек. В момента Българската православна църква е трън в очите на хората, че едва ли не ще е проводник на зараза. Важното е да сме единни и да бъдем по-снизходителни, защото целият свят е изправен пред тази пандемия. Нека да се уповаваме и да се молим на Бог, и да вярваме. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-добри'', заяви в заключение представителят на БПЦ.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини