Отидете към основна версия

6 942 24

В Гърция ограничителни мерки ще има до юли

  • гърция-
  • почивка-
  • ваканция-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • юли-
  • лято-
  • лятна почивка

Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след средата на юни

Снимка: Shutterstock

Планът на гръцкото правителство за връщане към нормалността ще бъде приложен постепенно и поетапно, при условие, че кривата на коронавируса продължава да се изравнява. Премахването на мерките може дори да приключи още през юли, ако нещата вървят по план и няма възобновяване на вируса, пише вестник Kathimerini.

Индикации за пътя, който предстои, даде правителственият съветник по въпросите на пандемията, експертът по инфекциозни болести Димитрис Циодрас, който миналата седмица оприличи отмяната на мерките с път, пълен със завои, на който понякога водачът трябва да поставя крака си на газта, а в други случаи да настъпи спирачките. Всъщност моделът, разработен от правителството в сътрудничество с експерти, не само предвижда, че съществуващите ограничения няма да бъдат прекратени едновременно, но и че премахването им няма да бъде „хоризонтално“. По-скоро връщането към нормалното състояние ще бъде постепенно въз основа на критерии като възраст или дейност, предаде агенция "Фокус".

По-специално премахването на ограниченията за движение, което се очаква да бъде отправна точка, няма да засегне всички в началната фаза. Например, има предложение за изключване на членовете на уязвими групи, включително възрастни хора от тази начална фаза и ограничаване на контакта им с членове на активното население като техните деца и внуци. Освен това забраната за големи социални събития, включително възобновяване на работата на барове и кафенета, ще остане в сила и в ранната фаза. Също така премахването на ограниченията за движение първоначално ще засяга градските центрове.

Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след средата на юни или началото на юли, така че ще има постепенно връщане към нормалното и на туристическия фронт. Същата философия ще се прилага за отварянето на търговските обекти, ресторантите, баровете и другите бизнеси , тъй като ще има времева рамка за премахване на ограниченията. Отварянето на молове, кафенета, ресторанти и нощни клубове например няма да се случи в началната фаза. Що се касае до магазините, за тях ще продължат да са в сила ограниченията за влизане на определен брой хора едновременно, както е и сега.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини