Отидете към основна версия

6 867 31

Как е действал Китай?

  • китай-
  • правителство-
  • действа

Как китайското правителство е действало по време на пандемията

Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството в Китай е прикривало разпространението от коронавирус в продължение на шест дни. Това твърди АП, позовавайки се на сведения от документи.

Това е станало през януари. Китайски експерти тайно са установили разпространението на вируса.

На шестия ден е било организирано голямо празненство, на което присъстват голям брой хора. По същото време в страната има и големи пътувания.

На седмия ден президента Си Дзинпин предупреди за разпространението на вируса. Посочва се, че това не е първо подобно забавяне, като в много европейски страни е имало дори по-голямо.

Оказва се, че почти две седмици националния Център за контрол не е подавал сигнали за нови случаи. По това време голям брой пациенти са търсели помощ от лекари.

Това може да е факт, заради контрола над достъпа до информация и нежелание за предаване на лоши новини към управляващите. Говорител на китайското външно министерство заяви, че обвиненията за липса на прозрачност са безпочвени.

Националната здравна комисия обяви, че новините за вируса са били публикувани по честен и прозрачен начин. Диалог е осъществен с международните групи.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.

Свързани новини