Отидете към основна версия

9 425 91

Вирусът може да е пуснат в лаборатория, смята американското разузнаване

  • сащ-
  • коронавирус-
  • китай-
  • лаборатория-
  • разузнаване-
  • служби-
  • теория-
  • конспирация

Към момента няма доказателства за тази теория

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американското разузнаване и службата за национална сигурност обявиха, че САЩ разглеждат възможността новият коронавирус да е създаден в китайска лаборатория, предаде Си Ен Ен.

Според източници на агенцията от разузнавателните служби във Вашингтон проучват възможността коронавирусът да е създаден изкуствено в китайска лаборатория. Рано е обаче да се правят заключения. Тази теория противоречи на схващането, че вирусът е естествен, по всяка вероятност тръгнал от животински пазар в Китай.

Теорията за изкуствения произход на коронавируса е една от многобройните, които се проучват от американските служби. Те се опитват да проследят произхода на COVID-19. Болестта се превърна в пандемия и уби близо 135 хиляди души в световен мащаб до този момент. Съединените американски щати са страната с най-много заразени и жертви. В САЩ има над 644 000 случая на коронавирус, а жертвите са над 28 хиляди.

Съединените щати не вярват, че вирусът е свързан с проучвания върху биологично оръжие. Разузнавателните служби проучват и редица други теории, както се прави при инциденти с подобен мащабен характер. Една от версиите, които разглеждат американските служби, е вирусът да е създаден в лаборатория в Ухан, откъдето тръгна пандемията.

Тази теория е подкрепяна от много привърженици на президента Тръмп, както и някои конгресмени-републиканци. По този начин те искат да отклонят вниманието от Тръмп и критиките към него, че се е провалил във възпирането на вируса. Според теорията вирусът е тестван в изкуствени условия, но случайно се е стигнало до заразяване на населението. Тя все още не е доказана. Някои американски разузнавачи смятат, че е възможно действителната причина никога да не стане известна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.

Свързани новини