Отидете към основна версия

4 304 20

Коронавирусът е преминал пика си в 20 европейски страни

  • ес-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Политиките за социално дистанциране изглежда успешно намаляват предаването

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата вълна на предаване на коронавируса „е преминала пика си“ в 20 страни от Европейския съюз и Европейския икономически съюз (ЕС/ЕИС), съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, като в същото време предупреди да не се премахват ограниченията твърде бързо, пише европейската редакция на Politico.

„Прекалено бързото премахване на мерките, без подходящ мониторинг и развиване на капацитет на здравните системи може да доведе до внезапно възобновяване на устойчивото предаване в общността“, предупреди директорът на ECDC Андреа Амон в изявление, придружаващо новата оценка на риска. Тя одобри пътната карта на Комисията за излизане от ограничителните мерки.

Политиките за социално дистанциране изглежда успешно намаляват предаването. В ЕС / ЕИС и Великобритания заболеваемостта от 14 дни намалява с 18 процента от 8 април, според агенцията, базирана в Стокхолм.

Рискът от възобновяване, ако тези политики постепенно бъдат премахнати, е „умерен“, посочва службата и „много висок“, ако те са премахнати без съответните предпазни мерки и готовността на здравната система.

Рискът от тежко заболяване за хората в ЕС / ЕИП е „нисък“ в райони с мерки за социално дистанциране (но „умерен“ за хора с рискови фактори като възраст или предишно медицинско състояние). На места, които нямат такива политики или където разпространението на общността е високо, рискът от тежки заболявания е „умерен“ за общото население и „много висок“ за хората с рискови фактори.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини