Отидете към основна версия

8 247 45

Огромен провал! Антивирусно лекарство се срина още на първите тестове

  • лекарство-
  • ваксина-
  • ковид-19

Клинични изпитания на Remdesivir са показали, че лекарството на Gilead Sciences не води до подобряване на състоянието на заразени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Потенциално антивирусно лекарство за лечение на коронавирус се провали при първите клинични тестове, разочаровайки както учени, така и инвеститорите, които възлагахa големи надежди на Remdesivir на базираната в Калифорния компания Gilead Sciences, съобщи в четвъртък късно вечерта "Файненшъл таймс", цитирайки чернови на документи, публикувани погрешно от Световната здравна организация (СЗО).

Китайските клинични изпитания на Remdesivir са показали, че антивирусното лекарство на Gilead Sciences не води до подобряване на състоянието на заразени с Covid-19 пациенти и не намалява присъствието на патогена в кръвоносната система. Изследвани са били 237 пациенти, като на 158 от тях е било давано лекарството, сравнявайки ги с развитието на болестта при останалите 79 пациента.

Лекарството също така показало и значителни странични ефекти при някои от тях, поради което при 18 пациентите е било отменено лечението с това лекарство.

СЗО заяви, че проектодокументът, който е в процес на партньорска проверка, е бил по-рано публикуван погрешно. "В отговор на СЗО да поиска информацията и проучванията да бъдат споделени по-рано, авторите са предоставили чернова на СЗО и по невнимание тя е публикувана на уебсайта на здравната организация, след което е била свалена веднага щом грешката е била забелязана", се каза в съобщението на СЗО, цитирано от "Файненшъл таймс".

От компанията Gilead Sciences предупредиха, че самата публикация включва "неподходящи характеристики на проучването".

"Важното е да се посочи, че тъй като това проучване беше прекратено рано поради ниско записване, то беше недостатъчно за да даде статистически значими заключения“, се казва в съобщението на базираната в Калифорния компания.

"С оглед на това, резултатите от проучването са неубедителни, въпреки че тенденциите в данните предполагат потенциална полза от Remdesivir, особено сред пациенти, лекувани в началото на заболяването".

Търговията с акции на Gilead бе спряна за кратко на борсата Nasdaq в четвъртък вечерта, след като акциите паднаха рязко при новините за резултатите от проучването и завършиха търговията със спад от над 4% до $77,78. Акцията Gilead нараснаха през миналата седмица почти до $84 на фона на надеждите, свързани с лекарството Remdesivir, което доведе до скок на пазарната капитализация на компанията до близо 100 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини