Отидете към основна версия

6 229 15

Козметици алармират за опасността, която крият предпазните маски

  • предпазна маска-
  • хирургическа маска-
  • опасно-
  • опасност за живота-
  • козметика-
  • кожа-
  • грижа

По думите на специалистите, най-потърпевши са хората с чувствителна кожа

Снимка: shutterstock

Използването на предпазна или медицинска маска вече се превърна в част от ежедневието ни. Лекари обаче предупреждават, че тя може да навреди сериозно на кожата на лицето ни.

По думите на специалистите, използването на предпазни маски може да доведе до куп дерматологични проблеми – почервеняване, алергични обриви, възпаления и отоци по лицето.

Според данните на дерматолози от Университета Хъдърсфийлд във Великобритания, кожата на лицето под маската се поти, което засилва триенето на кожата в материята, от която е изработено изделието. А това е най-честата причина за раздразнения и увреждания. Лекарите подчертават, че най-потърпевши са хората с чувствителна кожа.

„В състава на маските понякога влизат полипропиленови влакна, които могат да изострят кожните реакции.

Имайки предвид, че по лицето под маската могат да се натрупат замърсяващи частици и пот, рискът от възпаление, зачервяване, акне и развитие на алергичен контактен дерматит се увеличава значително“, посочват експертите.

За да минимизирате триенето и уврежданията, предизвикани от носенето на маски, трябва непрекъснато да овлажнявате кожата си. Експертите съветват половин час преди слагането на маската, да нанесете върху лицето си защитен слой крем.

Добре е да слагате маската си само на чиста кожа. Мийте добре лицето си с топла вода, а след това нанесете някакво хидратиращо средство.

При поява на раздразнение, най-добре спрете да използвате декоративна козметика. Ограничете употребата на хипоалергени и овлажняващи кремове за чувствителна кожа.

Важно е също так да сменяте маската на всеки 2 часа. Ако обаче тя стане влажна, трябва да се смени незабавно.

Докато носите маски, най-добре се откажете от сериозните процедури и почистващи продукти. Ако е възможно, не използвайте сапун, скраб и пилинг. Въздействието върху кожата трябва да е възможно най-деликатно. Най-важното за кожата в този момент е да бъде добре овлажнена.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини