Отидете към основна версия

12 761 81

Швеция оставя възрастните хора да умрат

  • швеция-
  • мофрин-
  • пациенти-
  • възрастни-
  • старчески домове-
  • морфин-
  • пандемия

На възрастните пациенти дават морфин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Старческите домове в Швеция предлагат морфин на възрастни пациенти с COVID-19, вместо да ги приемат в болници и да ги поставят на механична вентилация. Това каза служител от такъв дом, като отбелязва, че подобно лечение води до болезнена смърт, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на "Дейли Сабах".

Латифа Льофвенберг, която работи в един от многобройните старчески домове в страната, каза пред Би Би Си, че възрастните пациенти в старчески дом в района на Йевлебори, страдащи от COVID-19, са оставени да умират в агония, тъй като не са им предоставени апарати за изкуствено дишане. Льофвенберг подчерта, че пациенти в напреднала възраст с коронавирус трябва да бъдат приемани в болници, за да се избегне това.

Вместо реанимационни мероприятия на възрастни пациенти се дава морфин, който затруднява допълнително дишането, добави тя. Преди това Андерс Тегнел, главният държавен епидемиолог на Швеция, призна, че страната се е провалила в защитата на възрастните си хора, свързвайки високата си смъртност с големия брой жертви в старчески домове. Той също така каза, че те не биха могли да предвидят толкова бързо разпространение на COVID-19 в старческите домове.

Шведският премиер Стефан Льофвен също каза през първите дни от коронавирусната епидемия: „Ще имаме значително повече смъртни случаи. Ще броим мъртвите в хиляди." В сравнение с останалата част от Скандинавия, Швеция има относително висока честота на инфекция и смъртност. До събота сутринта са регистрирани повече от 22 000 инфекции и повече от 2650 смъртни случая от COVID-19. Съседна Финландия е потвърдила над 5000 инфекции и 220 смъртни случая.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.

Свързани новини