Отидете към основна версия

3 430 26

Експерти бият тревога: Тръмп бърза с ваксината заради Русия

  • ваксина-
  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • експерти-
  • владимир путин-
  • коронавирус

Здравни експерти в САЩ са обезпокоени, че Тръмп може да почувства необходимостта да влезе в съперничество с Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои американски експерти се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще поиска спешно одобрение на ваксина срещу COVID-19 от здравните власти във Вашингтон, преди да бъдат завършени всички предварителни процеси. Това може да се случи, след като неговият руски колега Владимир Путин обяви, че подобен препарат ще бъде на пазара в Русия до месеци, пише вестник "Ню Йорк Таймс", цитиран от агенция "Фокус".

Редица здравни експерти в САЩ са обезпокоени, че Тръмп може да почувства необходимостта да влезе в съперничество с Путин и набързо да представи собствена ваксина преди тя да премине през всички изпитания. „Сигурен съм, че това ще е друга причина той да поиска от американските изследователи и Американската агенция по храните и лекарствата да ускорят работата си“, каза бившата ръководителка на този отдел Маргарет Хамбург.

Според Моника Шоч-Спан, служител в университета "Джонс Хопкинс", Тръмп "може би желае да повтори в страната това, което той вижда като триумф за Русия". Както се посочва в материала, изследователите в САЩ изразиха безпокойство, че изпитанията на ваксините срещу коронавирус в САЩ ще бъдат прекратени предсрочно, „поради желанието на Тръмп да спечели политическа победа преди изборите на 3 ноември“. Американските служители от администрацията на Тръмп отрекоха твърденията, че президентът ще иска разработване на ваксина изборите.

По-рано американският президент няколко пъти заяви, че американската коронавирусна ваксина ще бъде готова до края на 2020 г. Той заяви, че това може да се случи и по-рано. Според университета Джонс Хопкинс в САЩ са регистрирани над 5,1 млн. случая на коронавируса, като над 164 хил. души са починали.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини