Отидете към основна версия

2 106 42

Заразата се разраства! Близо 106 млн. заразени с COVID-19 в глобален мащаб

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Редица страни въвеждат нови мерки за ограничаване на пандемията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 106 милиона са заразените с коронавирус по света. Почти 78 милиона души са оздравели, а 2 милиона и 309 хиляди са починалите. Данните се базират на предоставяната информация от здравните и статистическите власти в различните държави.

Най-засегнатата страна остават Съединените щати, следвани от Бразилия, Мексико и Великобритания. Редица страни въвеждат нови мерки за ограничаване на заразата. Продължава и ваксинацията на населението.

Великобритания обяви, че ще тества два пъти за COVID-19 всички пътници, пристигащи на нейна територия от чужбина. Британското правителство потвърди, че от 15 февруари влиза в сила задължителното карантиниране по хотели на пристигащи от над 30 държави за тяхна сметка. Пътниците трябва да се самоизолират за 10 денонощия.

В Швеция от днес е в сила изискване за отрицателен тест при влизане в страната. Признават се резултати от три вида теста - PCR, бързи антигенни тестове, както и LAMP тестове. Новите правила ще се прилагат за всички чужди граждани на възраст над 18 години и ще важат до 31 март.

Чехия също затяга мерките - пристигащите от държави с висок риск за пренасяне на заразата ще трябва да представят отрицателен Пи Си Ар тест и да останат в петдневна самоизолация, след което да си направят втори Пи Си Ар тест.

В Унгария през следващата седмица може да започне имунизация с руската ваксина „Спутник V“, обяви премиерът Виктор Орбан. Страната ще получи два милиона дози в следващите три месеца. Унгария първа в Европейския съюз одобри освен руската и китайска ваксина.

Италия очаква седем милиона италианци да бъдат ваксинирани до края на март с препарати на „АстраЗенека“, „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“.

Украйна, която засега не е получила нито една доза ваксина срещу коронавируса, съобщи, че има потвърждение за доставката на 12 милиона дози от „АстраЗенека“ и „Новавакс“. Първите доставки се очакват още този месец.

Темповете на разпространението на коронавируса в света намаляват, заяви Мария ван Керхов, експерт в Световната здравна организация. По думите ѝ това се дължи на мерките и на първо място на ваксинирането.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини