Отидете към основна версия

2 415 12

Израел разхлабва третата карантина, въпреки многото нови случаи

  • израел-
  • карантина-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Над 5000 израелци са починали досега от усложнения, свързани с COVID-19

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел разхлаби днес третата си карантина, въпреки големия брой новорегистрирани случаи на зараза от коронавирус, предаде ДПА.

Разпореждане, което забраняваше на хората да се придвижват само в радиус от 1 километър от дома си, с което израелците не се съобразяваха много, беше отменено. На бизнесите беше позволено да отворят отново, но клиентите все така не могат да влизат в търговските обекти. Забраната за домашни посещения на хора извън тесния семеен кръг също беше отменена, предаде БТА.

Отворени бяха природните резервати, извънградските вили също може да се посещават, но без да се канят гости. Единственото международно летище на Израел обаче остава до голяма степен затворено. Не е ясно кога и къде ще отворят отново училища и детски градини.

Това става в условията на разногласия в коалицията на премиера Бенямин Нетаняху между неговата дясна партия Ликуд и центристката формация "Синьо и бяло" на министъра на отбраната Бени Ганц. Атмосферата на правителственото заседание миналата седмица беше изострена. Тогава Нетаняху обвини Ганц, че застрашава живота на хората като настоява за преждевременно разхлабване на ограниченията.

Бившият началник щаб на израелската армия реагира гневно и каза, че цял живот е защитавал живота на израелците. Той заяви, че израелското общество е уморено, а бизнесът рухва заради ограниченията, които са били в сила твърде дълго.

Според изследователския сайт "Нашият свят във факти", Израел има най-висок брой новозаразени от всяка друга държава. Ефектът от ваксинирането се нуждае от повече време, за да се прояви, вероятно заради агресивния британски щам на COVID-19.

Над 5000 израелци са починали досега от усложнения, свързани с COVID-19.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини