Отидете към основна версия

6 440 78

Наказание от Брюксел! Унгария няма да получи 6,3 млрд. евро грантове от еврофонд за възстановяване от COVID кризата

  • унгария-
  • коронавирус-
  • виктор орбан-
  • ес

В документа на ЕК се посочва, че в страната няма реална конкуренция между кандидатстващите за обществени поръчки, липсва прозрачност и отчетност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария няма да получи полагащите ѝ се 6 милиарда и 300 милиона евро грантове от европейския фонд за възстановяване на икономиките от COVID кризата, ако не промени законовата си уредба за обществените поръчки.

Това се казва във вътрешен документ на Еврокомисията от 26 януари, цитиран днес от агенция Ройтерс.

Комисията е натоварена да одобри плановете на страните членки за харчене на спасителните средства на обща стойност 750 милиарда евро и да посочва къде са необходими реформи за ефективното им усвояване.

В документа се посочва, че в Унгария няма реална конкуренция между кандидатстващите за обществени поръчки, липсва прозрачност и отчетност. Еврокомисията отбелязва, че това са причините за "системни нередности", които през 2019 година са довели до най-големите финансови корекции в историята на структурните еврофондове.

В Унгария тази седмица се очаква да започне имунизиране на населението с руската ваксина "Спутник V". Тя получи вчера одобрението на местния регулатор. Страната разполага към момента с 40 000 дози, като има договор за 2 милиона.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.

Свързани новини