Отидете към основна версия

3 732 11

Пик на новозаразените с коронавирус в Полша за ден

  • полша-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • щам

От петък в Полша са отворени хотелите, кината и театрите за посетители до половината от капацитета

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша съобщи днес за 8700 нови случая на коронавирус - най-големият дневен ръст на заразените от един месец, предаде ДПА, като се позова на полската агенция ПАП.

На 14 януари в страната бяха регистрирани повече от 9400 новозаразени. Понастоящем в Полша има над 200 хиляди активни случая на коронавирус, а починалите с диагноза COVID-19 от началото на епидемията в страната са 41 300, предава БТА.

"За съжаление виждаме потвърждение за засилващата се тенденция на ръст на инфекциите, съпроводена от бавно намаляване на заетите болнични легла", каза за ПАП говорителят на полското министерство на здравеопазването Войчех Андрушевич. Той подчерта, че броят на новите случаи през следващите дни ще зависи до голяма степен от отговорното поведение на гражданите.

От петък в Полша са отворени хотелите, кината и театрите за посетители до половината от капацитета. Заработиха и спортните обекти на открито, включително ски пистите и плувните басейни.

Разхлабването на мерките насърчи голям брой туристи да се съберат в ски курортите. През уикенда в центъра за зимни спортове Закопане стотици хора без маска на лицето пееха и танцуваха по главната търговска улица. Това накара здравния министър Адам Неджелски да предупреди, че ограниченията може да бъдат върнати, ако това безотговорно поведение продължи.

Над 1,5 милиона души са получили първа доза ваксина срещу COVID-19 в Полша. На близо 700 хиляди от тях е била поставена и необходимата за имунитет втора доза.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини