Отидете към основна версия

1 716 11

Хърватският премиер: Искаме ваксината Спутник V, след като Европейската агенция по лекарствата я одобри

  • хърватия-
  • ваксина-
  • спутник v-
  • коронавирус

Загреб сега е в положение не по своя вина да достига по-бавно до ваксини на равнище ЕС и правителството иска да види какви други възможности има за евентуална доставка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватският премиер Андрей Пленкович потвърди, че правителството е водило първоначални разговори с руската страна за доставка на ваксината против коронавирус Спутник V, но уточни, че това ще стане след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината, предаде агенция Хина.

Премиерът направи оценката, че в медиите има много "какафония" във връзка с руската ваксина и подчерта, че през последните месеци хърватското правителство е работило за това да осигури достатъчни количества за цялото население, което е и негова отговорност, предава БТА.

"Хърватия е член на ЕС, процедурата за защита на здравето на нашите граждани е засилена допълнително с това, че всички лекарства и ваксини, които идват на нашия пазар, преминават през филтрите и контрола на Европейската агенция по лекарствата, а в този процес участва и хърватската Агенция за лекарства и медицински продукти", каза премиерът.

Хърватия сега е в положение не по своя вина да достига по-бавно до ваксини на равнище ЕС и правителството иска да види какви други възможности има за евентуална доставка на ваксина, която, като Спутник V, може да бъде достъпна, добави той.

Правителството желае да бъде отговорно за всички аспекти, особено когато става въпрос за здравето и сигурността на гражданите, заяви Пленкович.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини