Отидете към основна версия

2 396 23

Песков: Русия е категорично против политизирането на ситуацията с COVID ваксините

  • русия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • спутник v-
  • дмитрий песков

През февруари престижното научно списание „Лансет“ публикува информацията, че ефективността на „Спутник V“ е близо 92%

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е категорично против политизирането на ситуацията с ваксините срещу коронавируса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като Вашингтон обяви, че ще се опита да убеди Бразилия да се откаже от закупуването на първата руска ваксина „Спутник V“.

Дмитрий Песков определи като егоистичен и безперспективен опита някои държави да бъдат принудени да се откажат от която и да било ваксина. „Смятаме, че трябва да има колкото се може повече ваксини, за да могат всички страни, включително бедните, да имунизират населението си. Това е единственият начин да се спре пандемията“, посочи Песков.

Той каза още, че Русия е предоставила всички документи, необходими за регистрацията на „Спутник V“ на територията на Европейския съюз и добави, че се работи по въпроса.

Ваксината на Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ получи регистрация в Русия през август миналата година по ускорена процедура, което предизвика скептични реакции сред експертната общност в страната и чужбина.

През февруари престижното научно списание „Лансет“ публикува информацията, че ефективността на „Спутник V“ е близо 92%.

До момента ваксината е регистрирана в около 50 държави по света. На територията на Европейския съюз препаратът ще се произвежда в Италия, Германия, Франция и Испания, съобщиха от Руския фонд за преки инвестиции.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.

Свързани новини