Отидете към основна версия

3 009 33

Русия: Ваксините ни са ефективни и срещу новите варианти на коронавируса

  • русия-
  • спутник v-
  • ваксина-
  • коронавирус

От Роспотребнадзор съобщиха, че досега са изследвали 8159 теста за варианти на коронавируса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските ваксини срещу COVID-19 доказаха ефективността си срещу новите варианти на коронавируса при тестове, съобщи Ройтерс, като цитира учен от Роспотребнадзор.

Миналия месец президентът Владимир Путин нареди да се установи ефикасността на трите ваксини, произведени и регистрирани в Русия, срещу новите варианти на коронавируса, разпространяващи се по света. Той даде срок до 15 март, предаде БТА.

Регулаторният орган Роспотребнадзор съобщи по-рано във вторник, че е идентифицирал първите два случая в Русия на южноафриканския вариант.

"Тестовете вече са направени в Русия и можем да кажем уверено, че ваксините "Спутник V" и "ЕпиВакКорона" действат и срещу новите варианти", каза пред държавната тв Александър Горелов, зам.-ръководител по изследванията в Института по епидемиология на Роспотребнадзор. Той не съобщи подробности за изследванията, при които ваксините са тествани за ефикасност срещу щамове, първо открити в чужбина.

Учените, извършващи изследванията по нареждане на Путин, съобщиха на 27 февруари, че резултатите показват силен отговор на новите мутации на вируса при доброволци, реваксинирани със "Спутник V".

Миналата седмица по повод изследванията здравният министър Михаил Мурашко каза, че "Спутник V" е доказала ефективността си срещу британския вариант на новия коронавирус. Нивата на неутрализиращите антитела срещу този вариант не са се различавали особено от броя антитела срещу оригиналния щам на новия коронавирус, каза той.

От Роспотребнадзор съобщиха, че досега са изследвали 8159 теста за варианти на коронавируса. Събирали се и се изследвали проби от широк кръг хора, включително от такива, които наскоро са се завърнали от чужбина или за които се смята, че може да са се заразили повторно с вируса.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.

Свързани новини