Отидете към основна версия

3 962 30

COVID-19 е бил открит в кръвни проби в Италия през 2019 г.

  • произход-
  • коронавирус-
  • кръвни проби-
  • отпадъчни води

Множество проучвания установяват, че вирусът е съществувал на други места преди Китай за първи път да съобщи за него

Снимка: Shutterstock

Резултатите от скорошно изследване показват, че COVID-19 вероятно се е разпространил в Италия в края на 2019 г., седмици преди официалното му идентифициране в Китай, което повдига още въпроси относно произхода му, пише радио „Китай“.

От началото на пандемията учени от цял свят разследват SARS-CoV-2, причинителя на заразата. Чрез изследване на минали случаи, кръвни проби и дори отпадъчните води множество проучвания установяват, че вирусът е съществувал на други места преди Китай за първи път да съобщи за него. Например Националният онкологичен институт в Милано е тествал 959 кръвни проби от онкоболни от различни места на страната, събрани в периода септември 2019 г. – март 2020 г. 111 от тях са били положителни за новия коронавирус, а при 23 е имало антитела. Центърът за контрол и превенция на заболяванията към Американския червен кръст е открил антитела в 39 проби, събрани от жителите на Калифорния, Орегон и Вашингтон между 13 и 16 декември 2019 г. и в 67 от Масачузетс, Уисконсин, Мичиган, Айова, Кънектикът и Род Айлънд в периода 30 декември 2019 г. – 17 януари 2020 г.

„Тези примери са от скорошни проучвания на учени от целия свят, които показват, че Ухан вероятно не е мястото, където първо се е появил SARS-CoV-2“, каза миналия месец ръководителят от китайска страна на съвместната експертна група на СЗО Лян Уанниен.

От 14 януари до 10 февруари общо 34 експерта от СЗО и Китай заедно извършиха 28-дневно проучване в гр. Ухан. Те заключиха, че теорията за „изтичане на вируса от лаборатория“ е „изключително малко вероятна“ и препоръчаха да се извършат по-нататъшни изследвания на по-ранните случаи в световен мащаб.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини