Консумацията на червено месо повишава риска от деменция

22 Януари, 2025 13:58 524 7

  • червено месо-
  • преработено месо-
  • преработена храна-
  • деменция-
  • мозъчен упадък

Червеното месо може да ускори и когнитивното стареене

Консумацията на червено месо повишава риска от деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Червеното месо отдавна е свързвано с повишен риск от рак и с негативното му влияние върху околната среда заради методите на производство. Сега, ново дългосрочно изследване добавя още една причина за притеснение – повишеният риск от деменция.

Изследването е ръководено от учени от Харвардското училище по обществено здраве „Т.Х. Чан“ в Бостън и се основава на анализ на здравните досиета на 133 771 души от две мащабни здравни бази данни в САЩ. Участниците са наблюдавани в продължение на период до 43 години, като хранителните им навици са съпоставени с вероятността от развитие на деменция.

От 11 173 души, които са развили деменция по време на проучването, се установява, че консумацията на средно една четвърт от порцията преработено червено месо дневно – еквивалентно на половин резен бекон – увеличава риска от заболяването с 13% в сравнение с тези, които са консумирали малки количества червено месо.

Освен това, данните показват, че всяка допълнителна порция преработено червено месо дневно – например един хотдог – ускорява когнитивното стареене с около 1,6 години.

„По-високата консумация на червено месо, особено на преработено месо, е свързана с по-висок риск от деменция и влошаване на когнитивните функции,“ се посочва в научния доклад, публикуван в списание Neurology.

Учените предлагат намаляването на консумацията на червено месо да бъде включено в диетичните препоръки за поддържане на здравето на мозъка.

Важно е да се отбележи, че подобен тип изследвания не доказват пряка причинно-следствена връзка. Рискът от деменция се влияе от множество фактори – като качество на съня, прием на алкохол и генетични предразположения – и това проучване не обхваща всички възможни аспекти.

Въпреки това, мащабният характер на изследването предоставя солидни доказателства за наличието на връзка между консумацията на преработено червено месо и когнитивния спад.

Интересното е, че непреработеното червено месо – като говеждо, агнешко или свинско месо, което не е преминало през допълнителна обработка – не е било свързано с повишен риск от деменция. Въпреки това, изследователите установяват връзка между консумацията на месо и субективния когнитивен спад, съобщен от участниците в проучването.

Екипът зад изследването не спира дотук. Следващата стъпка е задълбочен анализ на причините, поради които червеното месо може да води до деменция, включително проучване на въздействието му върху чревния микробиом. Учените също така планират разширяване на изследването върху по-разнообразна група от хора.

„Диетичните насоки обикновено се фокусират върху намаляването на риска от хронични заболявания като сърдечносъдови болести и диабет, докато здравето на мозъка се обсъжда по-рядко, въпреки тясната връзка с тези заболявания,“ казва епидемиологът Даниел Уанг от Харвардското училище по обществено здраве.

„Надяваме се, че резултатите от нашето проучване ще насърчат по-голямо внимание върху връзката между храненето и мозъчната функция.“

Проучването поставя още един акцент върху необходимостта от балансирана диета, съобразена не само със здравето на сърцето и теглото, но и с когнитивното здраве. Намаляването на консумацията на преработено червено месо може да бъде важна стъпка към поддържането на добра мозъчна функция и предотвратяване на невродегенеративни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 0 Отговор
    Дайте статистика за някои, които цял живот не са яли червено месо да видим до колко години средно са доживели - 100, 200... Предимно на треви и ядки! И сигурно направо са се "възнесли", без да умират от болести в мъки! Пълни глупости - няма нищо по-полезно през зимата от червено месо, туршия и сланина - безценни източници на протеини, енергия, мазнини и витамини предпазващи от болести през студените месеци!
  • 2 Еко талибан

    11 0 Отговор
    Затуй яжте насекоми. хи хи хи
  • 3 тц тц

    8 1 Отговор
    хахаха да бее, а какво да ядем скакалци както искаше Гейтс ли?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тихомир

    4 0 Отговор
    Поздрави от канада, тук възрасното поколение предимно са израснали на телешко месо,поради липса на друга храна заради климата, по улиците масово се разхождат 80+ годишни хора с нормално телесложение. Когато се прибираме в българия децата постоянно ме питат защо мъжете са като бременни.
  • 7 Механик

    2 0 Отговор
    А как стои въпроса с консумирането на "протеин от ларви на насекоми", какъвто вече няколко години се добавя задължително в хранта ни (по европейска директива)?