Отидете към основна версия

9 825 39

Всички банки прогнозират поскъпване на имотите

  • австралия-
  • жилища-
  • цени

Средните цени на жилищата в Австралия надвишават 9 пъти средния доход

Снимка: Shutterstock

ANZ се присъединява към банките от „голямата четворка“ на Австралия в прогнозата си, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат. През юли друга голяма банка – NAB, предположи, че ръстът в сектора ще е 18.5% за 2021 г. и 3.6% през следващата. Данните са за столицата. В същото време Westpac очаква поскъпване от 18% през текущата година и 5% през 2022-ра.

Основната причина за подобна тенденция е, че хората се адаптират към текущите условия, а чуждестранните инвеститори са все по-малко на австралийския имотен пазар. Продавачите са все по-уверени в себе си спрямо началото на пандемията, а купувачите все по-често ползват онлайн платформи. Съчетанието на малкия брой оферти с нарастване на възможността да се води бизнес по традиционния начин (бел. ред. периодът преди пандемията), независимо от въведените ограничения, способства за по-нататъшния ръст на цените.

„Банката актуализира своите прогнози, отчитайки запазването на динамиката, която по-рано прогнозирахме, към момента за текущата година. Дори в Сидни, който вече трети месец се намира в режим на изолация, цените продължават да растат и могат да достигнат увеличение от 20% през идните 2 години“, коментира старшият икономист на ANZ Филисити Емът. „Когато наблюдавате някои водещи показатели, процентите при аукционите, съотношението брой продажби/оферти, вие отчитате, че пазарът е все още много напрегнат и на фона на тези доста сериозни ограничения, предизвикани от пандемията с коронавируса, не се наблюдава значителен спад в търсенето“, допълва тя.

В началото на юли данните на компанията CoreLogic показаха, че средната цена на квадратен метър жилищна площ е растяла с 1000 USD на ден, което е помогнало на редица богати инвеститори, вложили средствата си в недвижими имоти да отчетат печалба до 6 млн. USD на къщи купени и продадени в рамките на една година.

В своя анализ ANZ отбелязва, че в Сидни – най-скъпата столица, средната цена на жилищата към днешна дата надвишава 9 пъти средния доход, като достъпността се влошава във всички региони на Австралия.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Новата Силициева долина (ВИДЕО)

    Новата Силициева долина ще се намира в австралийския град Спрингфилд на около 25 км от Брисбън. Градът е основан едва преди 30 години, но компанията Ѕ ...
    27.05.2021
    2 507
    1
  • Пазар демонстрира признаци на възстановяване

    За пръв път от шест месеца насам цените на жилищата в Австралия отчетоха ръст през октомври. Пазарът вече излиза от кризата, предизвикана от коронавир ...
    03.11.2020
    3 428
    7
  • Продават странна къща (ВИДЕО)

    Къщата, състояща се от 11 сфери, е разположена в близост до Бризбейн. Визията е дело на австралийския архитект Греъм Бърчейл, за когото тя е била дипл ...
    21.10.2020
    4 599
    6