Last news in Fakti

30 Август, 2021 14:37 9 807 39

Всички банки прогнозират поскъпване на имотите

  • австралия-
  • жилища-
  • цени

Средните цени на жилищата в Австралия надвишават 9 пъти средния доход

Всички банки прогнозират поскъпване на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

ANZ се присъединява към банките от „голямата четворка“ на Австралия в прогнозата си, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат. През юли друга голяма банка – NAB, предположи, че ръстът в сектора ще е 18.5% за 2021 г. и 3.6% през следващата. Данните са за столицата. В същото време Westpac очаква поскъпване от 18% през текущата година и 5% през 2022-ра.

Основната причина за подобна тенденция е, че хората се адаптират към текущите условия, а чуждестранните инвеститори са все по-малко на австралийския имотен пазар. Продавачите са все по-уверени в себе си спрямо началото на пандемията, а купувачите все по-често ползват онлайн платформи. Съчетанието на малкия брой оферти с нарастване на възможността да се води бизнес по традиционния начин (бел. ред. периодът преди пандемията), независимо от въведените ограничения, способства за по-нататъшния ръст на цените.

„Банката актуализира своите прогнози, отчитайки запазването на динамиката, която по-рано прогнозирахме, към момента за текущата година. Дори в Сидни, който вече трети месец се намира в режим на изолация, цените продължават да растат и могат да достигнат увеличение от 20% през идните 2 години“, коментира старшият икономист на ANZ Филисити Емът. „Когато наблюдавате някои водещи показатели, процентите при аукционите, съотношението брой продажби/оферти, вие отчитате, че пазарът е все още много напрегнат и на фона на тези доста сериозни ограничения, предизвикани от пандемията с коронавируса, не се наблюдава значителен спад в търсенето“, допълва тя.

В началото на юли данните на компанията CoreLogic показаха, че средната цена на квадратен метър жилищна площ е растяла с 1000 USD на ден, което е помогнало на редица богати инвеститори, вложили средствата си в недвижими имоти да отчетат печалба до 6 млн. USD на къщи купени и продадени в рамките на една година.

В своя анализ ANZ отбелязва, че в Сидни – най-скъпата столица, средната цена на жилищата към днешна дата надвишава 9 пъти средния доход, като достъпността се влошава във всички региони на Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 6 Отговор
    Народите усещат, как хартийките им се изплъзват от ръцете, губещи всякаква стойност. Не че покупката на зилище е разумен ход, след като се въведе категоризация за вирусна защита има голяма възможност жилището ви да попадне в графа високорискови и да бъде съборено, като онова във Флорида.
  • 2 А парите ще ни су увеличът ли?

    6 5 Отговор
    Отнова Черния Бик , изненада Бялата крава ! Ръгай Бойко , тоз народ е горд че може да търпи като Вол !
  • 3 Те и сега се продават , ама

    14 3 Отговор
    Не се КУПУВАТ ! Тъй че нещата стават една Работа - не ти е Работа !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жан Клод ( с двата ножа)

    12 1 Отговор
    А всички банки в България, те как мислят, кво ми дреме за жилищата У европата.
  • 6 YAMAHA

    16 0 Отговор
    И Сидни не е столица,авторе

    Коментиран от #7

  • 7 Кака Бера със чумбера

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "YAMAHA":

    Е столица , ако се нелъжа ?
  • 8 А Ню Йор е столица на .. забайх.

    4 0 Отговор
    На Маркета.
  • 9 Постъпило е ПРЕДЛОЖЕНИЕ !

    3 2 Отговор
    Чушкопека да замени Герба на Националният Триколор ! Чешкопека е сърцето , душата и надеждата за Оцеляването на ЧОВЕКА ! Без ГЕРБ - МОЖЕ ! Но без ЧУШКОПЕК - НЕЧОЖЕ !

    Коментиран от #20, #38

  • 10 1234

    1 1 Отговор
    Оха , имам панелка за продаване
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    10 0 Отговор
    Канбера е столицата на Австралия, не Синди. Кой неграмотник пише вашите статии
  • 13 Мен

    14 2 Отговор
    Ми то точно това е балона 9 пъти по високи цени от средната заплата, но те се чувствали уверени като вземат кредита. А и двуцифрен ръст в проценти на година е балон по учебник
  • 14 Банката

    12 0 Отговор
    Ела рибее
  • 15 Запад , Бели хора, Иницатива,Просперитет

    5 0 Отговор
    Как пък - НЕ ! За да прикрием Срама от БЕДНОСТТА по Челото, тихомълком дърпаме Обратно От ГРАДА към СЕЛОТО ! ОПИТА си е опит и то голям от Пашата Осман та до Абдул Азис - пет века е това , немойш го скри ей така. Ако Ердо тръгне днеска към Силистра и Русчук , дъл шъ има зъл , наш Юнак препрян или ще черпим аскера със студен Айрян ? Ти ко ш кайш ? Българи юнаци с рунтави потури, царвули и калпаци - днес сме голи , боси , гладни и без войска ! И никой не го е еня за държавната съдба ! Защо ? Защото от 30-сет години държавата е частна ! А народа е Артък !

    Коментиран от #23

  • 16 Избори ?

    2 0 Отговор
    Как се избира КОГА нямаш ИЗБОР ? ! Нас Криминал- Капитализма и неговата Системата ни Убива ! А ние гласеваме ВСЕ за нея ! Серсемили сме или Будали ! Тъпунгери или хоба без Глави ? СИСТЕМАТА от Частна трябва да стане ДЪРЖАВНА иначе отзад не само ще Боли , но и ще Кърви !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Тошо раздаваше апартаменти

    1 0 Отговор
    А - Те го бутнаха на " Доживотна " присъда !
  • 19 Българин звучи Гордо ?

    2 2 Отговор
    Или Жалко , Отвратително , Срамно и ПОЗОРНО !
  • 20 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Постъпило е ПРЕДЛОЖЕНИЕ !":

    То без ГЕРБ може, ама ще видиш и другия как ще ни го сложи.зСега ,още не се знае ,ама както са се засилили да оправят социалната система и държавните структури ,както енергийните дружества си изпълниха и мисията за вдигане на тока при това временно правителство , ,,ще видите какви данъци ще ни спретнат ,то едното повлича след себе си всичко.Но девизът ни продължава да бъде не върви народе възродени ,а СПИ НАРОДЕ ИЗРОДЕНИ.
  • 21 Пъта ни на ЗАПАД винаги ни е късал

    2 0 Отговор
    Главите през КРЪСТА ! Национални КАТАСТРОФИ !
  • 22 Щом спи народа !

    5 2 Отговор
    Ръгай чушки в Боба ! Няма да го жалиш ! Вдига цените и данъците ! Вкарвай боклуците от Италия ! Изнасяй Златото за Канадия ! Три мандата с Тъпана а днес сменихме го със Гайдата от 7/8ми. Всичко в държавата е кирпичбетон и Та. Sha. Къ !
  • 23 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Запад , Бели хора, Иницатива,Просперитет":

    Хората дръпнаха към ,чужбина и то 2милиона и половина .Пък за държавна система и социализъм не ми говори ,той социализмът в държавната сфера си стои.Развитият социализъм научи хората да ходят по държавните предприятия и да не си дават зор ,да се приберат вечер в това недоразумение наречено апартамент,като бройлери в клетка ,и да викат и утре е ден и това утре и утре стана 200год.назад от нормалните хора..Проблемът беше ,че някои от по заможните ДРУГАРИ УНИЩОЖИХА ИЛИ ИЗКУПИХА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НАПРАВЕНОТО ГОТОВО..Ако мислим за себе си егоистично да изкараме добре на държавното живота си ние и още 1 поколение става ,но ако искаме ,едно 2,поколения да духаме супата и евентуално да дръпнем поне като Румъния ,няма друг път .Както знаем бяхме 16република на СССР..Няма как да си бил най отдалечен от капитализма ,и сега най да не ни боли,,и едно ,две поколение да не плати ,лошото е ,че в държавния сектор са намерени наши ,ваши от дядо до внуче и скоро това няма да се промени .Същото е в енергетиката ,естествено там където са мангизите и където е държавната хранилка .Ей затова стандарта е нисък и сме далече от истинският капитализъм наречен с културното име ,.ДЕМОКРАЦИЯ.

    Коментиран от #24

  • 24 Гошо - момче лошо !

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гошо":

    Ти гледаш ама невиждаш ! Слушаш ама - нечуваш. Ти не само петела нечуваш ами и Неделната камбана ! Не рош СТРОЯ ! Лоши сме ние които го извръщаваме ! Какъвто и строй да ни предложат ние : " Па че Крадем !" и " Сам да съм у Трамваю , па че се рушкам !" Това сме си ние ! Повредата е в Нашият Телевизор ! Ще се подчиним ли на Законите за Обществен ред и живот или - " Кой си ти , че ще ми даваш Тон в живота , ве ?". В Обществото се допуска само ония , който се подчиняна на Обществения ред, порядки , регулации и живот. В противен случай - БАРДАК . А и никой днес и от " низините " и от " Висините " нежадува за РЕД, ДИСЦИПЛИНА и Обществена законова система. Няма проявен интерес и търсене към такава СИСТЕМА на ОТГОВОРНОСТТА ! Аз бих приел всякаква ДИКТАТУРА - Защото там има ИЗБОР " или" - " или" и за двете съответната цена ! ТАЛИБАН днес за кражба, насилие и наркотит - НА МЯСТО ! И във Филипините е тъй при Дутерте ! И има РЕД ! А у нас системата Бонанза !

    Коментиран от #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Балгарина иска само Юстен и Гега !

    3 0 Отговор
    И на полето ! Оставиш ли го на свобода , ядове ще береш ! От прост народ хаир - да копа само на байр.
  • 27 Ръгай Бойко !

    0 1 Отговор
    Непрощавай ! Те са щастливи че държат !
  • 28 И Исус да Слезе долу у нас

    1 1 Отговор
    И нему кусури ще намерят, ще го охулят, ще го оплюят и отново ще го Разпънат ! На българин угодия НЯМА ! ГОСПОДИ в Българията хора със души НЯМА !
  • 29 Аз ще приветствам Ердоган

    0 2 Отговор
    Съ локум, небет шикер и айрян ! Само ред в този вилает да тури !
  • 30 Нужни са у нас ШАМАРИ - ЗДРАВИ !

    0 0 Отговор
    Но кой може да ни ги достави ! Ставане и лягане по команда а Движение с разрешение и " Пад Строй !" . Хептен се разкапа тоз Бу/ лгаристан , ве ! Нужен е човек ама и със здрава ръка ! Анадък ! Учете турски, купувайте килимчета и снабдете си овреме Коран , че току виж станали са кът и да не викате А ман , За ман !
  • 31 Е какавани ? Още ли твърдите , че

    0 0 Отговор
    Българин звучи ГОРДО ? На какво отгоре ? Дай аргумент един поне достоен , та да захванем мохабет !
  • 32 Българи - Зас/анци !

    1 0 Отговор
    Зас/аха държаватаси сами !
  • 33 А имахме ! ИМАХМЕ Държава и то каква !

    2 0 Отговор
    Двадесет и шеста в Света ! Имахме мъже с чипик , за когото пеешесе " Велик е нашият войник" ! И всичко наше той освободи - и Западни Украйнини и Македонски низини , Беломорски брегови та чак до Одрин, Люлебургас и Чаталджа ! Да ! ВЕЛИК е нашият ВОЙНИК но имаше Водач , Идея и народ като Един ! А днес , отнеха ни отново всиките земи ! И гащите ни са на Букаи !
  • 34 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гошо - момче лошо !":

    Да ,съгласен съм на 100% с вас ,добавил съм и по горе отговор на коментар ,като съм цитирал вие знаете кой ....,,а какво е казал НЕ НАРОД А МЪРША ,,отправени към господина който много ни хвали ,ама дайте откровено да си сложим ръка на сърцето и да си признаем лошите черти .много ,много лоши ,няма да ги споменавам ,ние си ги знаем .Не знам ,може да е хвалба ,единичен изолиран случай или лъжа ,работих известно време към Сименс с германци .Няма да забравя какво е забелязал един от тях ми каза.,,ЗАЩО ТАКА ПРИ НАС НЯКОЙ ,КАТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С РАБОТАТА СИ В ДАДЕН МОМЕНТ КОЛЕГИТЕ МУ ОБИКНОВЕНО МУ ПОМАГАТ ,А ПРИ ВАС ЧЕСТО СЪМ ВИЖДАЛ ,В ТАКЪВ СЛУЧАЙ НЯКОЙ НЕ САМО ,ЧЕ МУ СЕ ПРИСМИВА ,АМИ ОТИВА И ГО КЛЕПА НА НАЧАЛНИКА ,ЗА ДА СЕ НАТЕГНЕ. т.е.малко ни куца колективната игра ,както в парламента така и във футбола и т.н.Ама като цяло сме лошо племе .И Радой Ралин ,знаете какво е казал.
  • 35 Русенец

    0 0 Отговор
    Не прогнозират, а планират. Научете я тази терминология, най-сетне!
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Обичам Юначни българи !":

    Потомъка на аскера се е юрнал за социални помощи в Германия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Постъпило е ПРЕДЛОЖЕНИЕ !":

    Я напиши нещо за анадолската инженерна гордост - е6рика.
  • 39 Миме

    0 1 Отговор
    Бойко знаеше още миналата година че ще има инфлация и затова вдигна на своите гласоподаватели заплатите с 30%, което най вероятно ще е реалната инфлация ... 30%