Отидете към основна версия

4 847 7

Не изхвърляйте обелките на тези плодове и зеленчуци

  • обелки-
  • кора-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • полезно-
  • приложение

Полезни нови приложения за това, което мнозина изхвърлят без да подозират, че могат да използват

Снимка: Shutterstock

Плодовете и зеленчуците несъмнено са важна част от здравословната ни диета, но на малцина е известно, че корите им също са богати на фитохимикали: диетични фибри, флавоноиди, витамини и минерали. Според публикация на уебсайта Boldsky в кората на някои плодове като лимони, ябълки и манго се съдържат с около 15% повече фенолни съединения, отколкото в сърцевината им.

Въпреки това, техните кори невинаги са годни за консумация. Ето на кои плодове и зеленчуци никога не трябва да изхвърляте корите и как да ги използвате.

Портокали

Портокаловата кора е добър източник на фибри (пектин) и фенолни съединения. Тя притежава противоракови и антиатеросклеротични свойства. Може да я използвате по следните начини:

- като добавка към чая;

- изсушена и натрошена;

- като съставка в освежаваща маска за лице;

- за втриване в кожата, за да се избегнат ухапвания от комари.

Ябълки

Ябълковите кори са с високо съдържание на антиоксидантни съединения като катехин, хлорогенова киселина, процианидин, епикатехин и кверцетин. Опции за приложението им:

- приготвяне на домашен ябълков оцет;

- приготвяне на смутита, коктейли и други напитки;

- приготвяне на антибактериален освежител за въздух;

- за приготвяне на маска за лице.

Лимон

Според проучване лимоновата кора оказва положителен ефект върху здравето на затлъстелите деца и юноши и намалява риска от сърдечни заболявания и диабет в по-късните етапи от живота им. Опции за приложение:

- добавка към чая;

- средство за почистване на кожата в областта на подмишниците;

- средство за лечение на гъбични, бактериални и други инфекции на скалпа на косата.

Банан

Банановата кора е богат източник на разтворими и неразтворими фибри като пектин, целулоза, лигнин, хемицелулоза и устойчиво нишесте. Всички те оказват полезно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Полезна е за:

- отличен овлажнител за лечение на кожни състояния като екзема и псориазис;

- средство за избелване на зъби;

- средство за борба с последиците от слънчево изгаряне, ухапвания от насекоми и сърбеж.

За целта кората се втрива в кожата с вътрешната си част.

Нар

Кората от нар съдържа високи нива на антиоксиданти. Ново приложение:

- като съставка в тестото за приготвянето на хляб с високо съдържание на фибри и полифеноли;

- добавка към чая;

- масло от кора от нар;

- като лосион за лице за предотвратяване на стареенето на кожата, лечение на акне и кожни заболявания;

- лек за косопад.

Патладжан

Патладжанът е добър източник на антоцианини, за които е известно, че значително намаляват риска от метаболитен синдром. Ново приложение:

- кората от патладжан може да се изпържи с месо или да се добави към зеленчукови ястия, за да се увеличи количеството хранителни вещества в тях;

- сок от кората на патладжан;

- лек за лечение на изгаряния по лицето, причинени от излагане на слънчева светлина;

- изсушената и стрита на прах кора от патладжан се смесва с мляко и се използва за лечение на мазна кожа.

Картофи

Картофената кора съдържа мощен антиоксидант. Качествата му се дължат на наличието на две доминиращи фенолни съединения - галова и хлорогенова киселина. Области на приложение:

- за ускоряване на зарастването на рани;

- за лечение на изгаряния;

- за изсветляване на тъмни петна по кожата.

Домати

Доматената кора съдържа голямо количество каротеноиди, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. Опции за приложение:

- изсушена и стрита на прах е добро противопаразитно средство;

- за лечение на рани - нанася се директно върху кожата.

Краставица

Кората на краставицата е богата на фибри и минерали като калий, магнезий и силициев диоксид. Те са важни за поддържането на здрави мускули, кости, очи и кожа. Добавя се към сокове за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Втриването на кората в кожата на лицето ускорява възстановяването след слънчево изгаряне.

Лук

Люспите на лука са с високо съдържание на кверцетин и диетични фибри. Опции за приложението им:

- като добавка към супи и бульони;

- добавка към ориза като източник на витамини и минерали:

- съставка за приготвяне на домашен хляб:

- във вид на чай се използват като лек за болка и спазми, както и при лечение на безсъние.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Свързани новини