Отидете към основна версия

7 028 131

Гломб: Няма грип в България, но COVID-19 сее смърт

  • коронавирус-
  • covid-19

Българският модел за справяне с коронавируса е висока заболеваемост, която ще води и до висок летален край

Ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб заяви, че българският модел за справяне с коронавируса е висока заболеваемост, която ще води и до висок летален край. В Европа тестването е в ход, учениците над 12-годишна възраст са ваксинирани, тествани са два пъти седмично, така че независимо от ваксинираните, германските власти например си ги тестват, уточни тя пред БНТ.

По думите ѝ, тестването на учениците и имунизирането са противопожарни мерки. Доц. Гломб все още няма информация коя фирма е спечелила доставката на щадящите тестове, но е убедена, че ако всичко това се спазва, би могло да свърши работа. Няма абсолютно нищо вредно в щадящите тестове за децата, като специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести предлагат да се включат на доброволни начала и да помагат на учителите за тестовете, каза ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

"За момента няма тест, който да каже дали антителата са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, е в много малък риск да предаде инфекцията. Нито една държава не е възприела теста за антитела като меродавен", подчерта тя.

Тя обясни, че зеленият сертификат възстановяване нормалното пътуване и придвижване навсякъде из света. Доц. Гломб не може да разбере защо хората се притесняват, при положение, че има много ваксини, наблюдават се резултатите от ваксините, описват се нежеланите реакции, ъпдейтва се и това, което се вижда, че нежеланите реакции от ваксините са малко.

Доц. Любомира Николаева-Гломб изтъкна, че ваксинираният човек може да се зарази, но неговата заразност е в пъти по-малка от тази на другите, които не са ваксинирани. Ваксинирането спасява обществото като цяло да продължи работата и да продължат учениците да ходят на училище, каза Любомира Николаева.

Доц. Гломб не вижда защо толкова много хората се притесняват от ваксинацията. Всяка ваксина иска няколко дози, срещу коронавируса има нетраен имунитет, посочи тя, добавяйки, че когато е нетраен имунитетът трябва да се подклажда и да бъде държан буден - чрез реваксинация.

"Сега вирусът танцува сред нас, защото среща податливи хора срещу него", каза доц. Гломб, която е убедена, че когато има повече неваксинирани, отколкото ваксинирани, на вируса ще му е далеч по-трудно. Най-разпространеният вариант на коронавируса в България е Делта вариантът. Не бива да се притесняваме от това, а че имаме много голям брой новозаразени, което означава, че вирусът се чувства добре сред нас, предупреди специалистът.

Тя посочи, че Делта вариантът показва, че бързо се разпространява, опасен е и е доста по-заразен. Доц. Гломб увери, че все още няма грип в страната ни, като тя се надява да няма грипна вълна.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 69 гласа.

Свързани новини