Отидете към основна версия

32 632 28

Това лечебно растение го има във всяка българска градина

  • чесън-
  • растение-
  • лечебни свойства-
  • лекува-
  • здраве

Понижава артериалното налягане и намалява нивото на холестерола в кръвта

Снимка: shutterstock

Чесънът е истинска суперхрана - намалява кръвното, холестерола, дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно.

Чесънът (Алиум сативум) е растение с много доказани лечебни свойства, с право наричано „суперхрана“. Може да се консумира суров пресен или стар, на прах, под формата на екстракт или масло. Най-често се ползва главата на чесъна, която се състои от 4-20 скилиди.

Основните му ползи за здравето са свързани със сърдечносъдовата система, както и противоинфекциозни.

Ползите от чесъна се дължат на сяросъдържащи вещества, които се отделят при смачкването на скилидката – алицин и производните му.

При смачкването се отделя водороден сулфид (H2S), на който се дължи характерния „чеснов мирис“ и впоследствие неприятен дъх.

За да получите всички максимални полза от чесъна, скилидките трябва да се смачкат (режат, дъвчат) преди готвене или директна консумация. При този контакт с въздуха, от алиина се образува алицин. Алицинът сам или чрез производните си молекули действа защитно в тялото.

Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.

В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.

Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.

Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.

Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.

Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравяния.

Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.

Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 101 гласа.

Свързани новини