Отидете към основна версия

1 225 29

Д-р Аспарух Илиев: В момента това, което може да се предоговори за COVID-ваксините, са цени, частично, и количества

  • аспарух илиев-
  • ваксини-
  • предоговаряне-
  • цени-
  • количества

"Намеренията на министър Меджидиев са едно, а реалността какво ще се случи, зависи от юридическия формат на договорите", обясни експертът по безопасност на ваксините  

Снимка: БГНЕС

Възможностите за предоговаряне на този етап на договорите за COVID-ваксините не са големи, изказа мнение пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, експерт по безопасност на ваксините.

"В момента това, което може да се предоговори, са цени, частично, и количества. България може да се споразумее за това какви количества не би искала повече да ползва или какви количества иска да ползва. Всичко зависи от намеренията на останалите държави. Трябва да имаме предвид, че в крайна сметка става дума за някакви договори, които имат обвързващ характер. Това са неща, които не могат да бъдат променени от днес за утре. Всичко зависи от юридическите рамки на тези договорки. Възможно е всички европейски държави да са на мнение, че договорите вече не са изгодни, но тези договори имат юридически път, по който да бъдат променени или прекратени. Намеренията на министър Меджидиев са едно, а реалността какво ще се случи, зависи от юридическия формат на договорите", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Д-р Илиев коментира намерението на здравния министър д-р Асен Меджидиев, който утре на заседание на Европейската комисия по здравеопазване в Брюксел ще застъпи отново тезата, че България иска договорът за доставка на Covid-ваксините с "Пфайзер/Бионтех" да бъде прекратен. Другият вариант, по думите на министъра, е да се спазват желанията на държавите-членки за необходими количества ваксини. Според Меджидиев повече ваксини не са ни нужни.

Ако аргументът беше, че имаме голямо количество ваксини, които не използваме и затова искаме да предоговорим количества - това би било разумен аргумент, смята експертът и добави: "Той обаче спомена като аргумент, че ваксините не са ефективни спрямо новите варианти - това не беше необходим аргумент, абсолютно ненужна реплика, която в основата си е невярна".

Според него съпоставянето на парите за ваксините с тези за детска болница е популистко. Струва ми се, че много внимателно министър Меджидиев трябва да формулира исканията и аргументите си, подчерта д-р Илиев.

По думите му има възможност да се предвиди какви количества ни трябват на този етап. Проблемът е, че много хора остават с впечатление, че изобщо няма да се внасят ваксини, каза той.

Според него съвсем неясно е какво става с останалите договори. Д-р Илиев отбеляза, че над 30% от българите са ваксинирани, а може и много други хора да решат да се ваксинират. Не трябва да се говори на ангро, категоричен е той:

"Това е много голям проблем на всичките ни управленци в последните 20-25 години, че се говори винаги с едни високопарни фрази, за да се демонстрира голям ентусиазъм и активност, а в същото време зад тях се крият кухи намерения".

Трябва да се научим да водим кампания и да убедим хората да се ваксинират при едно такова заболяване, смята д-р Аспарух Илиев.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 33 гласа.

Свързани новини