Отидете към основна версия

6 711 22

Най-здравословната риба се оказа и най-достъпната

  • риба-
  • полезно-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • скумрия-
  • омега-3-
  • нискокалорична

Експерти сочат, че скумрията е нискокалорична и много полезна риба

Снимка: Shutterstock

Много хора, които не обичат рибата, не съзнават колко е полезна тя за здравето.

В химичния състав на една определена риба има много протеини и мазнини, а ако тя е уловена през зимата в по-северните райони, има повече от тях. Обичайното количество мазнина е 13 грама, което е достатъчно, за да определим въпросната рибата като тлъста.

Белтъчините са средно 18 грама и се усвояват три пъти по-бързо от телешкия протеин, информира zdrave.to.

Става дума за скумрията. Нутриционистите я смятат за нискокалорична риба. За да получим дневния прием на калории, трябва да изядем около 700 грама риба, но не трябва да забравяме и мазнините в нея.

В скумрията има големи количества ненаситени мастни киселини. Те са ценен продукт и антиоксидант. Те помагат за укрепване на клетъчните мембрани на тялото чрез неутрализиране на свободните електрони.

Това са радикали, които могат да проникнат през клетъчните стени и да нарушат тяхната дейност. Това води до появата на редица заболявания, включително онкология. За да избегнете това, е важно да ядете правилните продукти. Неслучайно на децата се дава рибено масло – то е пълно с ненаситени мастни киселини.

Химическият състав на скумрията има благоприятен ефект върху хармоничния растеж и развитие на децата, а също така е много полезна за бременни и кърмещи жени.

За да се избегне дисбаланс между растежа и развитието на вътрешните органи при подрастващите, скумрията трябва да присъства в диетата им.

Ценни съставки на скумрията са и минералите. Тя съдържа калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий. Това са микроелементи с огромна полза. Целият спектър от витамини от група В се съдържа в тази риба. Има висока концентрация на витамин В12 и витамин РР.

Витамин B помага за синтеза на ДНК и участва в метаболизма на мазнините. Честата консумация на скумрия регулира кръвната захар, подпомага храносмилателната система и укрепва нервната система. Помага за образуването на хемоглобин и насищането с кислород.

Благодарение на мазнините и ненаситените мастни киселини, тя е много полезна за мозъка, кожата и косата. Високата концентрация на фосфор спомага за изграждането на много ензими, които са инициатори на химичните реакции в клетките.

Фосфорните киселини в скумрията са тъканта на човешкия скелет, поради което е много полезна за деца, но и за възрастни, тъй като с годините развиват проблеми с опорно-двигателния апарат.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.

Свързани новини