Last news in Fakti

16 Юни, 2023 16:32 5 936 22

Най-здравословната риба се оказа и най-достъпната

  • риба-
  • полезно-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • скумрия-
  • омега-3-
  • нискокалорична

Експерти сочат, че скумрията е нискокалорична и много полезна риба

Най-здравословната риба се оказа и най-достъпната - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора, които не обичат рибата, не съзнават колко е полезна тя за здравето.

В химичния състав на една определена риба има много протеини и мазнини, а ако тя е уловена през зимата в по-северните райони, има повече от тях. Обичайното количество мазнина е 13 грама, което е достатъчно, за да определим въпросната рибата като тлъста.

Белтъчините са средно 18 грама и се усвояват три пъти по-бързо от телешкия протеин, информира zdrave.to.

Става дума за скумрията. Нутриционистите я смятат за нискокалорична риба. За да получим дневния прием на калории, трябва да изядем около 700 грама риба, но не трябва да забравяме и мазнините в нея.

В скумрията има големи количества ненаситени мастни киселини. Те са ценен продукт и антиоксидант. Те помагат за укрепване на клетъчните мембрани на тялото чрез неутрализиране на свободните електрони.

Това са радикали, които могат да проникнат през клетъчните стени и да нарушат тяхната дейност. Това води до появата на редица заболявания, включително онкология. За да избегнете това, е важно да ядете правилните продукти. Неслучайно на децата се дава рибено масло – то е пълно с ненаситени мастни киселини.

Химическият състав на скумрията има благоприятен ефект върху хармоничния растеж и развитие на децата, а също така е много полезна за бременни и кърмещи жени.

За да се избегне дисбаланс между растежа и развитието на вътрешните органи при подрастващите, скумрията трябва да присъства в диетата им.

Ценни съставки на скумрията са и минералите. Тя съдържа калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий. Това са микроелементи с огромна полза. Целият спектър от витамини от група В се съдържа в тази риба. Има висока концентрация на витамин В12 и витамин РР.

Витамин B помага за синтеза на ДНК и участва в метаболизма на мазнините. Честата консумация на скумрия регулира кръвната захар, подпомага храносмилателната система и укрепва нервната система. Помага за образуването на хемоглобин и насищането с кислород.

Благодарение на мазнините и ненаситените мастни киселини, тя е много полезна за мозъка, кожата и косата. Високата концентрация на фосфор спомага за изграждането на много ензими, които са инициатори на химичните реакции в клетките.

Фосфорните киселини в скумрията са тъканта на човешкия скелет, поради което е много полезна за деца, но и за възрастни, тъй като с годините развиват проблеми с опорно-двигателния апарат.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо

    11 8 Отговор
    За количеството пурини в нея. Щото май никак не са малко. А, това е ужас за болните от подагра както и предразположените.

    Коментиран от #14

  • 2 варненски пенсионер

    26 0 Отговор
    всяка седмица рибата присъства на трапезата ми. за съжаление цената ѝ догонва цената на вратните пържоли......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 23 Отговор
    А,паламуд????Да не кажете ,че сега го няма в бг-акватория.сега не ,но Есента миналата ,цървуланковци бе пълно.и днес ще хапна паламуд на смокинови листа.за гарнитура пюре в сос от пресни манатарки и пачи крак задушени със сметана в гърне.Имам и бяло ,но имам отворено червено и ще го полея с червено.рускосифилистици вие по цял ден ли висите и чакате копейки.

    Коментиран от #6, #15, #18, #22

  • 5 Факт

    10 8 Отговор
    Скумрията е на челните места по съдържание на живак,който за съжаление не се изхвърля от организма.Не се препоръчва по-често от веднъж месечно за консумация
  • 6 Така така

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не всичко е пари приятелю. Само грантаджиите чакат центове ние сме за идеята пари не щем. Ние изградихме България след втората световна за мерси, а вие продадохте нашият труд за центове за един долар, колко сте жалки

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Благодаря
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 8 Отговор
    Цъ.......,това не е С пари.Гъбите си ги береш сам,а рибата е 4лв парчето.Толкова бе паламуда есента на 2022г.А яденето си го приготвяш в къщи бе мързеливецо.С куц крак сега във вторник 13ти ходих на витоша и смъкнах гъби не много ,защото годината се бави.Продал си се ти !Какъв твой труд съм продал???Ако не те мързеше това,което съм описал можеше да си го приготвиш и сам и щеше да дадеш пари за ЕЛ.енергия ,за сметана, и вино!Другото е от Великия Творец-ПРиродата ганчооовца.

    Коментиран от #12

  • 12 Така така

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз за готварските ти способности и талант не споря. Напротив оценявам го. Дали съм мързелив или не могат да кажат, хората , които ме познават лично Виж за нарицателното копейкаджии няма да се разбереме. Тук всеки , който св опитва да се бори за независима България и против господарите ни от фащ е определян като копейкаджия. Това не е така. Няма лошо да си сътрудничим и помагаме и с Русия но Бг интереса на първо място И със сащ може нещо да се прави в икономически план но само при изгода за България, а не както сме сега една безгласна територия изцяло подчинена на краварите. Бъди здрав!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В скумрията

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо":

    Пурините не са много. Сардините са с най-много. Отделно от това, ако не смучеш ракия, няма да имаш проблеми. Бяло вино в умерени количества, заедно с рибката.
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Стига лъга бе лалугер

    Коментиран от #16

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нали видя какво го...но си!Ако не са ти го казали,един гросмайстор ти го каза!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Калпазанин

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти трябва да си от организаторите на София прайд, или от триполовите

    Коментиран от #19

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Калпазанин":

    Ти трябва да си пишешто го..но!Гросмайстор ти го казва!
  • 20 пенционер

    4 1 Отговор
    скумрията мирише и бабата не ме целува, ще премина на пушено филе сьомга
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шеф

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Риба с гъби????Повръщаш ли после?