Last news in Fakti

15 Февруари, 2003 20:13 1 871 1

Мимолетна легенда

  • alfa romeo-
  • duetto-
  • alfa romeo giulia spider

Всеобщото мнение за италианските автомобили е всичко друго, но не и ласкаво. Въпреки че голяма част от собствениците на четириколесни, произведени на Апенинския п-ов са доволни от своите возила, твърденията, че са изключително крехки не могат да се опровергаят лесно. Всъщност тези доводи за италианските автомобили са се наложили в началото на 80-те години и от тогава упорито се затвърждават от тамошните производители. Дори многото екстри, впечатляващият дизайн и отличните скоростни и динамични характеристики не са в състояние да опровергаят критиците.

Истина е обаче, че преди три, четири десетилетия италианските автомобили са били сред най-добрите в съответните класове. През 60-те Италия е била меката на автомобилостроенето и то не само на спортни, но и на обикновени возила. Това са силните години на FIAT, предвоенния гигант Alfa Romeo, Lancia и т.н. През този период на италианска земя се раждат и много легендарни автомобили, както по спортните трасета, така и по градските улици. Легендата, на която ще се спрем днес в рубриката мания е нещо като комбинация между двете. Колата е Alfa Romeo, моделът - Duetto. Това е типичен спортен кабриолет с дълга история и много традиции.

Автомобилът, който е предмет на тази статия носи много имена, но зад тях се крие една и съща концепция. На Женевското автомобилно изложение през 1966 г. е представен Alfa Romeo Giulia Spider. Този модел на Alfa се превръща в легендата на италианските автомобили от този клас. Производството му про­дъл­жава до 1993 г. За тези 27 години на производство кабриолетът почти не се променя. Безсмъртието на дизайна и излъчването се дължат в най-голяма степен на корифеите от Pininfarina, които са разработили екстериора на симпатичното кабрио.

Историята на този хитов модел започва през 1962 година. Тогава се появява наследникът на не по-малко емблематичната Giulietta, който е наречен Giulia. Удължената база на Giulia се използва за създаването на Giulia Sprint GT, автомобил който е създаден от друга култова студиа Bertone. Тази модификация се произвежда до 1966 година. След този период с Alfa-та се заемат от Pininfarina, които доста позаоблят силуета на автомобила. Колата е наречена Duetto но съществуването є е съвсем кратко (1966-1971). След това на смяна идва нов агрегат, който е с работен обем 1 700 см3. Новото возило е наречено Spider Veloce. 1970 година екстериора е променен и така се появяват Sprint GT и GTV. Следващата промяна е през 1983 година- монтират се нови широки брони. Чак през 1990 година формата отново започва силно да напомня тази на легендата Duetto.

1.6-литровият двигател на Duetto не е особено интересен и не предлага раволюционни решения. Агрегатът е редови, 4-цилиндров. Разпределителните валове са два, колкото са и карбураторите. Те са Weber и са двукамерни. Максималната мощност на култовото кабрио е 109 к.с. Тя се достига при 6000 об./мин. и, въпреки че не звучи особено впечатляващо мощността никак не е малка с оглед на работния обем на двигателя и годината на проектиране на автомобила.
За предаването на мощността към колелата се грижи петстепенна мехенична скоростна кутия. Максималната скорост, която може да се достигне от Duetto е 185 км/ч.

Въпреки че изглежда доста компактен двуместният кабриолет се отличава с прилични външни габарити. Дължината е 4303 мм, ширината 1628 мм, а височината под 1300 мм. Шасито и каросерията са стоманени от типа монокок.
Alfa Romeo Duetto се произвежда в продължение на пет години в завода в Торино, а заедно с многобройните є наследници, произведениете автомобили възлизат на 120 хил.

Светослав НАУМОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 166/33 boxer-Х.М.

    6 0 Отговор
    Марка с история и за ценители-Алфа се взима с сърце!Спортно сърце-един девиз,който говори красноречиво...