22 Май, 2015 11:13 17 094 14

Италианско чудовище с осемцилиндров двигател

  • zagato-
  • дизайн-
  • автомобили
По време на конкурса за дизайн Concorso d'Eleganza Villa d'Este, който отвори врати днес 22 май, каросерийното ателие Zagato извади уникален спорткар, носещ името Mostro. Автомобилът е построен в чест на 100-годишния юбилей на марката Maserati, а вдъхновението на дизайнерите идва от един ретро шедьовър.
Става дума за Maserati 450 S, произведен през далечната 1957 година и заради мощността си получил прозвището il Mostro, което в превод от италиански означава чудовище. Иновацията от Zagato разполага с изцяло карбонови монокок и каросерия. Двигателят е осемцилиндров Maserati, с работен обем 4.2 литра и сух картер.
Дизайнерският автомобил на Zagato впечатлява и с още няколко интересни технически особености. Наличен е заден диференциал с повишено триене, а въртящият момент достига до него през шестстепенна секвенциална скоростна кутия. Трансмисията е куплирана в блок със задния мост по схемата transaxle.
Масата на спорткара е 1000 килограма, летите джанти са 19-цолови и са "обути" с гуми с ширина 255 и 295 мм, съответно отпред и отзад. По думи на конструкторите, тази кола е предназначена основно за състезателни писти, но е напълно готов за сертифициране за движение по стандартната пътна мрежа.
От Zagato ще направят само пет такива автомобила, които ще бъдат купени от феновете на дизайнерското ателие. Цената не се посочва, но интересът към новото италианско чудовище с осемцилиндров двигател е голям. И петте екземпляра ще са готови до края на тази година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    3 0 Отговор
    Дизайнът на Загато просто си личи от далеч
  • 2 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Страхотна машина. И повече бройки да направят ще имат пазар предимно сред колекционери.

    Коментиран от #3

  • 3 555

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    Българските чалгаджии милионерчета също ще си купят, а това е богохулство
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    mostro monocock :)
  • 5 Емил

    0 1 Отговор
    Модернизирали са Jaguar E-type
  • 6 Кофти

    0 1 Отговор
    Като го видях на снимката отпред и адски много ми хареса. До там, където свършват вратите е супер, обаче задницата е ужасна. Форма на яйце с много гадно антикрило, което е твърде отсечено и прекалено много контрастира на самата задница + някакви странни задни светлини, чзети сякаш от мазда... Жалко...
  • 7 Крис

    0 0 Отговор
    Уникален, но наистина леко наподобява E-type, а в задницата има и леки черти на Porsche 928, но си остава изключително екстравагантен автомобил.

    Коментиран от #8

  • 8 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крис":

    Това е стилът на Загато. Ако разгледаш колите им ще разбереш
  • 9 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Влизаш със скок излизаш с пълзене. Безспорно много секси кола
  • 10 четящия

    0 0 Отговор
    "Zagato" си го пише на задния номер!

    Коментиран от #11

  • 11 До овчарските геги по-долу

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "четящия":

    Бе, в интерес на истината, няма как на български да е "Загато", защото единичното " Z" от италиански на български звучи "ДЗ", т.е. " ДЗАГАТО". Двойното "z" е в "пица", където би било и на български " ЦАГАТО". Ако студиото бе от Латинския свят, но не Бразилия и Португалия, то марката щеше да е "САГАТО".

    Искам само да вметна, нали, " Загато"е единствено и само произношението на английски.

    Колата е фантастична, с готини врати, дизайн и оформление, съответно струва и немалко пари, но не се съмнявам, че има хора, които ще могат да си позволят подобен лукс с едно махване с ръка.

    Я, споменете някоя реплика на Мазерати от гаражен майстор. Има ли узаконяване подобен автомобил някъде?
  • 12 Дошо

    0 1 Отговор
    БМВ Z4 е в пъти по добро

    Коментиран от #13

  • 13 сгдфдфгдф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дошо":

    хаха, 1957-ма година какво Z4 е имало?
  • 14 cecko

    0 0 Отговор
    Модернизирали са Ягуар Е тип,дрънци.Тук е нов Мазерати 450 С,който е произведен преди Е-тип-а, бая преди да е имало идея за него.