Last news in Fakti

30 Април, 2021 13:00 11 406 16

Ето кои са цветовете на колите които губят най-малко стойност

  • коли-
  • продажба-
  • цветове

Проучване показа каква е зависимостта между цената и боята на автомобила

Ето кои са цветовете на колите които губят най-малко стойност - 1
Снимка: Shutterstock

Дори за някои хора да не е най-важен, то цветът играе голяма роля при избор на нова кола. В автомобилната индустрия има цели отдели, които изследват как различни цветове на дизайна на автомобила се отразяват на обезценяването и не случайно повечето нови модели пристигат с така наречения “Launch colour” или определен цвят който подхожда най-много на модела и е показван на различни снимки, официални представяния и рекламни кампании.

Въпреки, че както споменахме цвета не е най-важното в една кола, то се оказва, че той има значение и за обезценяването на автомобила. Американците от iSeeCars са направили проучване на пазара в последните четири години, като представят кои са цветовете на колите които губят най-малко стойност през това време.

В тригодишното проучване на първо място е жълтият цвят, който е изгубил едва 20.4%, следван от бежовото с 22.8% и оранжевото с 27.1%. Извън челната тройка остават зеленото с 31.3%, сиво с 36.4% и червено с 36.9%. Класацията е допълнена още от синьо с 37%, сребристо с 37.6%, бяло с 38% и черно с 38.4%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    19 33 Отговор
    Преди падането на стената червени на цвят Мерцедес, БМВ и Опел се брояха на пръстите на едната ръка на руски стругар-алкохилик‼

    Коментиран от #4

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    34 5 Отговор
    Интересно е класацията отчита ли продажбата на служебни автомобили и таксита ‼ / за една бабичка дето с нейната ходила само петък на пазара питам/
  • 3 Гражданин

    10 15 Отговор
    За вас не знам, но аз не продавам. Нисан 2,2 dci. сребрист металик без забележки. 17 годишна госпожица. В силата си.

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    😀😀😀 по минусите мога да отчета броя на тийнейджърите и далтонистите 😀😀😀 САМО ФЕРАРИ правеха масово червени автомобили! При тях другите разцветки бяха рядкост‼

    Коментиран от #14

  • 5 веселяк

    20 3 Отговор
    Моята е небесно кафяв металик с дървесно син отенък!
  • 6 Гост

    39 1 Отговор
    “Научни” изследвания които гледат само една характеристика (екстериорен цвят) без да отчитат други релации около нея. Много по-вероятно е жълтата кола да е Ламборгини, а сивата да е Хюндай и следователно заключенията за обезценка по цвят са пълно тъпоумие.
  • 7 Червени

    2 5 Отговор
    Мустанг и Понтиак.....(не са металик).А съпругата червен металик Мерцедес.

    Коментиран от #9

  • 8 антрашпиц

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гражданин":

    Че аз съм в същото положение : Рено Сценик 1.9 дци,2000 година модел.Страшна коруба,ама върви и почти не се чупи,върши работа ,перфектната ткзс кола.Безотказна...не се продава..
  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Червени":

    Вие три олдтаймери ли карате ?
  • 10 Щирлиц

    2 0 Отговор
    Синя лимузина
    с две липи отпред.

    Е,липите са на 50метра,ама приказка да става.
  • 11 Баце

    15 0 Отговор
    Прибира се мъж в къщи и тържествено обявява: - Жена, купих кола! - а тя от кухнята сухо пита : - Какъв цвят е?
  • 12 ха сега де

    16 0 Отговор
    По глуповата класация май-май - няма ! Цветът е важен ,ама бежавите коли са немски таксита а жълтите са такситата в половината свят. Що става дума за червено и оранжево - ми досега не съм виждал ярко червена S класа ,нито оранжева такава - тия в Мерцедес ,що спят ?! Що не си посигуряват остатъчната стойност на колите ?! ПП. Същото важи и за BMW ,AUDI ,JAGUAR ,LEXUS ,BENTLY ,ROLLS ROYS и пр. (колко му е да ги "пръснат" оранжевки).
  • 13 qwerty

    4 0 Отговор
    На моята цвета се води vanilla white и като паркирам до разни горнооряховски печи си личи от километри. :) Весели празници
  • 14 Алфа Ромео

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Едно Ферари и една Алфа Ромео трябва да се червени, иначе губят част от харизмата си.
  • 15 цвят

    1 0 Отговор
    винено напръскано с кюфтета
  • 16 ИМарков

    5 0 Отговор
    "Цвят кола не кара, дъжд кола не мий и срам .............,е!