Last news in Fakti

31 Май, 2021 14:27 4 432 7

Първият българин участвал в рали "Дакар" и мнението му за офроуда у нас и по света

  • тодор христов-
  • офроуд

Тодор Христов е един от доайените в офроуд спорта в България, който говори пред наш екип, както за спорта, така и за ситуацията в страната ни

Първият българин участвал в рали "Дакар" и мнението му за офроуда у нас и по света - 1

Тодор Христов е един от доайените в офроуд спорта в България и първи шампион на страната по офроуд. Той е и участник в рали "Дакар", както и в едни от най-престижните европейски офроуд състезания. Организатор е на надпревари в България и региона.

Вие сте и първия българин участвал в рали "Дакар", а впоследствие и тийм мениджър заедно с Орлин Алексиев, След дългата пауза от последното Ви участие, какви са плановете Ви за Саудитска Арабия, където се премести надпреварата от две години ?

Бяхме планирали участие за изданието през 2020 година, намерихме отбор, машина и започнахме организация и подготовка за участваме в клас на UTV/SSV машините, повече познати в България като бъгита. След като плъзна пандемията всички планове се провалиха поради различни карантини, забрани и невъзможност за пътуване и тестове. Отказахме се, но не и завинаги. След като се нормализират нещата, имаме нови идеи за рали Дакар

Един от доайените в офроуд спортовете сте, Европейски шампион с Николай Гочев и вече 20 години сте основните организатори в Офроуд Шампионатите, какви събития Ви предстоят за тази година?

Въпреки пандемията през 2020 година успяхме с много трудности да проведем шампионата с четири проведени състезания, като за тази година са 5 в календара. Голяма подкрепа получаваме от Автомобилната Федерация на България и Общините във Варна, Кърджали и Самоков. Предстои „Балканска Офроуд Купа“ във Варна от 4 до 6 юни, но там помагам само логистично и в рекламата, защото ще участвам и ще се състезавам. Успешно премина първия кръг във Велинград с отлична организация, като предстоят състезания в Самоков, Русе и маратонско състезание Русе-Варна.

Първият българин участвал в рали "Дакар" и мнението му за офроуда у нас и по света

Освен със спорт вие се занимават с управлението на хотел, бизнесът ви е в един от най-засегнатите сектори не само тук, но и в световен мащаб, как се справихте в тази криза?

Изключително трудно, както целия бранш – загубихме много квалифицирани служители, които се преориентираха в други бизнеси, претърпяхме загуби от поддръжка на базата, липсата на туристи и клиенти и най-вече от неадекватните и най-вече закъснели мерки на правителството. Много колеги по медиите вече го коментираха и не искам да се повтарям, но всички страдахме от странните решения, които уж бяха в подкрепа на бранша.

Мярката 60/40 смятате ли, че беше достатъчно ефективна за подпомагане на бизнеса?

Мярката беше насочена да запазим работните места и конкретно към служителите. Но…след като не работим в по-голямата част от времето, след като имахме ограничения до кога да работим, да сервираме по стаите и ред други недомислици, от къде трябваше да вземем 40 % ?

Успоредно с това вървяха безумни и безкрайни проверки, на Нова Година на 31 декември в 17:00 часа имахме данъчна проверка, при положение, че трябваше да работим до 22 часа и в 18 трябваше да изкарваме вечерята. Тази мярка не покрива разходите за издръжката на предприятието на работодателя, не покрива амортизацията и ред други разходи, без които не можем и после няма къде да работи „спасения“ служител, ако ние не ги заплащаме. Отделен въпрос е, че средствата идваха със закъснение от два месеца, като преди това работодателя е длъжен да плати всичко, за да ги получи - странни схеми за спрян бизнес.

Първият българин участвал в рали "Дакар" и мнението му за офроуда у нас и по света

В условията на служебен кабинет, кои са най-спешните мерки, които трябва да се приемат за подпомагане на бизнеса по специално на туристическия бранш?

Важно за нас е да се махнат ограниченията за туристите влизащи в България и най-вече да се стимулира вътрешния туризъм, Първата крачка вече е направена с поемането на разходите на 30 000 ученици, очаквам подобни мерки с ваучери за работещите на първа линия във връзка с пандемията и такива подобни варианти.

Интервюто взе: Сребрина Гаджева

Първият българин участвал в рали "Дакар" и мнението му за офроуда у нас и по света


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Санкция

    6 3 Отговор
    А, Орлин Алексиев? Или забравихте, че и той е участвал?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост ...

    9 0 Отговор
    Много нагласено и политически изкривено интервю ... Тъкмо се зарадвах нещо за четене мотор-спорт ... То пак политика ...

    Коментиран от #5

  • 5 Джугана

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост ...":

    И тоз направил хотел и реве, а мнението му за офроуда, нещо като пролог към бизнеса му с туристите. Заглавието отново за шарани...

    Коментиран от #7

  • 6 Преди много

    6 0 Отговор
    години банката му взе хотела. А и бай Тодор е най големият измамник в тези среди. Всеки докоснал се до него се опари. Излъга най близките си приятели. Сега се е зайграл с мошениците от новата измислена федерация. Много са лакоми за пари и само съсипаха този спорт. Повечето участници ги бойкотират и не ходят на организираните от него прояви.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.