Last news in Fakti

1 Август, 2022 08:33 3 913 5

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба

  • стърлинг мос-
  • mercedes-benz-
  • w113-
  • pagoda

Автомобилът се отличава с нестандартен двигател и специален твърд покрив

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба - 1

Легендарният британски пилот сър Стърлинг Мос, известен като най-великият пилот, който никога не е печелил Световния шампионат на Формула 1, се свързва с марката Mercedes-Benz със своите състезателни успехи и не на последно място със спечелването на състезанието Mille Miglia през 1955 г. с роудстър Mercedes-Benz 300 SLR. А най-любимият автомобил на известния спортист е Mercedes-Benz SL (W113) - класически роудстър с прякор "Pagoda". Именно това возило се продава на търг.

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба

През пролетта на 1966 г., когато Стърлинг Мос решава да купи Mercedes-Benz 230 SL (W113), той иска да види под капака на своя роудстър не редови 2.3-литров шестцилиндров двигател, а по-голям 2.5- литров агрегат от седаните и купетата версия 250 SE.

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба

С еднаква мощност от 184 конски сили, по-големият шестак разполага 216 Нм въртящ момент срещу 197 Нм, което го прави значително по-чувствителен при натискане на педала за газта. За пилота това е важно, а от компанията, специално за Мос не само инсталират нестандартния двигател, но избират такъв, който показва най-добрите показатели на динотест.

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба

В допълнение към двигателя, "Pagoda" на сър Стърлинг получава и необичаен твърд покрив. Въпреки факта, че тази опция е достъпна за всички купувачи на роудстъри, за Мос е монтиран малък отварящ се вентилационен отвор в твърдия покрив - тази функция е само на автомобила на състезателя и на никой друг Mercedes-Benz SL (W113).

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба

Сега колата, която е собственост на Стърлинг Мос в продължение на около две години, се появи на търг в Силвърстоун. Продавачът очаква да спечели около 150 хиляди долара за колата, която е с пробег от 128 хиляди километра. Вярно е, че купувачът ще трябва да инвестира в реставрацията доста голяма сума пари, тъй като роудстърът изисква сериозен ремонт.

Уникалният Mercedes "Pagoda" на Стърлинг Мос е обявена за продажба


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    12 3 Отговор
    на времето Мерцедес правеха Мерцедеси! Вечни. Не като сега самоходни телевизори...... за еднократна употреба, и през ден сервиз и ръжда на втората година......
  • 2 Име

    4 17 Отговор
    В 21 ВЕК ДА КАРАШ ТАЯ КАРУЦА ТРЯБВА ДА СИ БАЯ СЛАБОУМЕН ПРИ УДАР си чао освен че ще се троши през 20метра
  • 3 Реалист

    0 15 Отговор
    Кинефф:)
  • 4 ОБЕКТИВНИЯ

    10 1 Отговор
    БИЖУ!
    Явно в България има много РАЗБИРАЧИ и ПОЗНАВАЧИ!
    Никой нормален човек няма да кара това БИЖУ всеки ден! Тя е за ЦЕНИТЕЛИ!
  • 5 Японеца

    0 5 Отговор
    Грозна,надценена класика!