Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 11:39 3 189 11

Знаете ли кои са най-бързите електрически коли за 2022 година?

  • електромобили-
  • скорост-
  • ускорение-
  • класация
Знаете ли кои са най-бързите електрически коли за 2022 година? - 1

Компанията Tridens technology от Словения посочи стоте най-бързи електрически коли за 2022 година. Първото място в тази любопитна класация е за японската спортна кола Aspark Owl, която се произвежда в ограничен тираж от компанията Aspark. На този електромобил са му нужни само 1.69 секунди, за да ускори от място до 96,56 км/ч (60 мили/ч).

Aspark Owl успява да постигне такива показатели благодарение на аеродинамично тяло с нисък център на тежеста и мощен силов тракт. В японски спортен автомобил той се състои от два електрически мотора, които генерират 2 012 к.с. и 2000 Нм въртящ момент.

Максималната скорост достига 400 км/ч. Интериорът на Aspark Owl се състои от луксозни кожени седалки и високотехнологични инструменти със сензорен екран и усъвършенствани системи за подпомагане на водача.

Знаете ли кои са най-бързите електрически коли за 2022 година?

Още три електромобила - Pininfarina Battista (1.79 сек.), Lucid Air Sapphire (1.89 сек.) и Rimac Nevera (1.85 сек) езпълняват упражнеието за ускорение от място до 96.56 км/ч за по-малко от две секунди.

Като цяло общо само 16 от 100-те автомобила в технологичния рейтинг на Tridens могат да се похвалят с ускорение до 100 км/ч за по-малко от три секунди. Интересното е, че сред тези 16 модела има четири електромобила Tesla, четири Lucid и три Porsche-та (три версии на Taycan).

Най-бързата Tesla е Model S Plaid, която прави гоеописаното упражнеие за 1.99 секунди. Най-бързият електрически автомобил на Lucid Motors е Lucid Air Sapphire. Той ускорява от 0 до 96.56 км/ч за 1.89 секунди.

Заслужава да се спомене и хърватската компания Rimac. Електрическият спортен автомобил Nevera, разработен от хърватите, е най-бързият сериен електрически автомобил в света. Максималната му скорост е 412 км/ч. Време за ускорение от 0 до 96.56 км/ч - 1.85 секунди.

Знаете ли кои са най-бързите електрически коли за 2022 година?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    6 9 Отговор
    Ясно се вижда че при електричките и хибридите немците ги няма никакви.Затова драпат за запазване на дизела който ясно с отделяне на фпч че няма бъдеще.
  • 2 ППП

    13 2 Отговор
    Аз виждам 3 Поршета, мислех, че са немски, но може да съм в грешка

    Коментиран от #3

  • 3 Смех 😆🤡🤣

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "ППП":

    И на кое място са бе гейнии

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Извинявай

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Смех 😆🤡🤣":

    Не знаех, че само първото място гледаш. По тая логикя Възраждане не ги бива в кипо, щото никога няма да са първи.

    Коментиран от #5

  • 5 До долния

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Извинявай":

    Какво първо място те са извън десетката доколкото виждам по величината ускорение
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Какъв е процентът на клиентите закупили си автомобил през изминалата година САМО ЗАЩОТО ВДИГА от 0 до 100 за под 3 секунди ❓❗❓❗❓❗
    /за един тесльофен питам /
  • 7 Извинявай

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Смех 😆🤡🤣":

    смешко, имаш ли 15???
  • 8 Свети Марко Тотев

    0 0 Отговор
    Защо ние в Правец не произвеждаме такива електромобили?
  • 9 сиско

    0 0 Отговор
    Те всички са бързи. само че имат ограничител максимална скорост!
    Е примерно имах BMW i3 от 0 до 150 ги прави за някви секунди, набира яко и после не може :) ако се махне ограничителя може и 300 да вдигне никой нема представа или поне аз не знам да има някой който да го прави или да го е правил

    Коментиран от #11

  • 10 Нарухито

    1 0 Отговор
    В реалния свят никоя не може да направи ускорение под 2 секунди - елементарна физика, както се доказа при тестовете на Tesla S Plaid...
  • 11 Нарухито

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "сиско":

    Никой не споменава това за електромобилите, Тесла Model S Plaid има максимална скорост от 282км/ч. при мощност от над 1000к.с.