Last news in Fakti

19 Август, 2023 12:30 3 321 7

Ето го първото електрическо Lamborghini

  • lamborghini-
  • електромобил-
  • lanzador-
  • revuelto

Lanzador EV пристига с 1341 конски сили

Ето го първото електрическо Lamborghini - 1

Lamborghini също яхна вълната по електрификация и макар това да не е любимата тема на феновете, компанията представи първия си електромобил. Новият Lanzador EV за момента е представен в концептуален вариант, който трябва да бъде последван от серийна версия през 2028 година. Моделът, който наподобява кръстоска между Revuelto и Urus ще се предлага единствено като електромобил.

Италианската компания не разкрива много конкретни данни за електрическото задвижване, което се крие под панелите, но за сега знаем, че Lanzador ще разполага с два електромотора, които ще осигурят задвижване на четирите колела. Захранването на тези двигатели ще се осъществява от неуточнена "високоефективна батерия, която също така осигурява дълъг пробег", но отново подробностите са оскъдни. Lamborghini обаче ще се похвали с една важна цифра: Lanzador ще разполага с 1 мегават мощност, което означава четирицифрено число на мощността, което при концепта е точно 1341 конски сили.

Характерната за Lamborghini концепция за интериора е видима и тук, където водачът и пътникът отпред седят зад Y-образно арматурно табло, разделено от плаваща централна конзола. Дисплей пред водача и друг дисплей от страната на пътника изпълняват функциите на инфотеймънт система, докато централен екран липсва. Вместо това върху конзолата са разположени множество бутони и превключватели, някои от които управляват екраните, а други - автомобила. И както при всички съвременни Lamborghini, бутонът за стартиране се намира под вратичка, а друг превключвател управлява избора за „предавки“.

Според Lamborghini в салона са използвани много екологични материали. Например тапицерията от вълна Merino идва от австралийски овце, които всяка година отглеждат ново руно, което прави материала възобновяем.Вълнената тапицерия на арматурното табло, панелите на вратите и седалките е съшита с конци, изработени от рециклиран найлон, а пяната на седалките е изработена от рециклирана пластмаса и е 3D-принтирана, за да се намалят отпадъците.

Всяко Lamborghini ще бъде електрифицирано по един или друг начин до края на 2024 г., а Lanzador ще се появи през 2028 г. като четвърти модел в гамата на автомобилния производител и първият му електрически автомобил. Серийният Lanzador ще бъде сглобяван близо до централата на компанията в Сант'Агата Болонезе, а автомобилният производител планира да наеме допълнителни служители, които да подпомогнат разработването и производството на електромобила.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    12 9 Отговор
    Никой не би си лучил електрическо лямборгини феррари и тн.Там само звука на двигателя да изфорсираш всички да обърнат очи към тебе а в колата някоя мадама модел до теб и да ти завидят.Това е целта на тия коли кой ще купи безшумен шмиргел.

    Коментиран от #2

  • 2 ХЕХЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Закъсня, ламби, закъсня

  • 3 Но ти

    1 3 Отговор
    ужасно закъсня..

  • 4 Живанши

    2 5 Отговор
    Грозно. Много грозно.
  • 5 Байчо

    2 0 Отговор
    По добре късно отколкото никога . Но има и една друга поговорка - до 2028г , я камилата я камилата..
    На не се знае знае ли се. Засега са само някакви картинки
  • 6 Тцтцтц

    4 0 Отговор
    Абе Факти, излагате се, бива ли толкова време да няма някоя статия за някоя забравена Лада, Москвич, Запорожец, Вартбург в някой обор?
  • 7 Знайко

    0 0 Отговор
    На мен ми харесва. Вътрешността също наподобява самолет, така че остава само да и се сложат крила:) Това че е висока я прави подходяща и за по-разбити пътища, така че по този начин разширяват потенциалните пазари.