Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 10:26 2 135 4

Китайски, полукитайски и корейски автомобили се борят за титлата "Световна кола на годината"

  • coty-
  • световен автомобил на годината-
  • кола на годината

И трите автомобила са изцяло електрически

Китайски, полукитайски и корейски автомобили се борят за титлата "Световна кола на годината" - 1

Това е първият път, когато китайски автомобил достига до финала на конкурса Световна кола на годината. Победителят ще бъде обявен на 27 март на автомобилното изложение в Ню Йорк.

Китайски автомобил стигна и до финала на конкурса Световен автомобил на годината. Журито, определящо ежегодната награда Световна кола на годината (WCOTY), което избира най-добрата нова кола в света, избра трима финалисти.

Любопитното е, че всички те са електрически автомобили: това са Kia EV9, Volvo EX30 и BYD Seal - първият „китаец“ сред фаворитите на състезанието в цялата му история. Освен това и EX30 също може да се класифицира като такъв, тъй като е изграден върху SEA платформата на китайската Geely.

За място на финала се бориха и Ford Bronco, Hyundai Kona и Santa Fe, Mazda CX-90, Subaru Crosstrek, Toyota Prius и Volkswagen ID.7, но те отпаднаха от надпреварата.

Kia EV9 , Volvo EX30 и BMW i5 ще се борят за титлата електрически автомобил на годината . EX30 също се състезава в категорията най-добър градски автомобил заедно с Lexus LBX и друг модел от китайската BYD - бестселърът Dolphin.

За луксозен автомобил на годината ще се борят BMW 5-Series/i5 и един от новите продукти на Mercedes-Benz - E-Klasse и EQE SUV. А финалисти при спортните автомобили на годината са две баварски коли – BMW M2 и XM, които се състезават с наточения Hyundai Ioniq 5 N.

Най-добър външен вид, според журито, ще бъде присъден на един от трите модела - Ferrari Purosangue, Ford Bronco и Toyota Prius. Победителите във всички категории ще бъдат обявени на 27 март на автомобилното изложение в Ню Йорк. През последните две години модели на Hyundai станаха „Световен автомобил на годината“: миналата година с Ioniq 6 , предходната година с Ioniq 5.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С двигателите

    3 1 Отговор
    не им се получи, но при ел рикшите китайската доминация ще е пълна.
  • 2 Пилот на Ферари

    4 0 Отговор
    Даааа... пълно с Американски и Германски автомобили .
  • 3 хммм

    1 2 Отговор
    "Световна набутвация на годината"... Нормалните хора карат премиум коли.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    ти за нормален ли се имаш? И какво караш?