Last news in Fakti

8 Декември, 2014 16:50 2 023 0

Нина Дюлгерова: Играе се енергиен покер между Русия и Европа

  • нина дюлгерова-
  • играе-
  • енергиен покер-
  • русия-
  • европа
Нина Дюлгерова: Играе се енергиен покер между Русия и Европа - 1
Снимка: БТА

България все още не е изгубила шансовете си да бъде част от енергийния проект "Южен поток", смята проф. Нина Дюлгерова, съобщи Дарик радио.

По време на пресконференция, тя посочи, че в момента се играе енергиен покер между Русия, Европа и други заинтересовани страни, които не желаят да се увеличават на територията на Европейския съюз възможностите за диверсификация на доставките с руско участие.

„Единна консолидирана позиция на държавите, свързани със строителството на „Южен поток", ориентирана към адекватно и прагматично решение на този енергиен проект. Утре на срещата в Брюксел диалогът, а не конфронтацията, да е водещ. Политическата воля е единственото, което може да реши осъществяването на този проект с българско участие и последното - България, както и Европа се нуждаят от този проект. Отсъствието на диалог между ЕС и Русия, както и войнствената, но безрезултатна риторика са с негативни последствия за тях. В момента говорим за един голям геополитически сблъсък, или геоенергиен, защото в момента играта е на всяка цена да се запази украинската транзитна система. В момента сме в поредния етап на т.нар. „енергиен покер", където играта играят Русия и ЕС. Но има и други заинтересовани държави, които категорично не желаят на територията на ЕС да се увеличава възможността за диверсификация с руско участие. Напротив, има достатъчно доказателства и аргументи, които са свързани с факта изместване на Русия от енергийния европейски пазар с едно много солидно присъствие на американски корпорации", каза още Дюлгерова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА