Last news in Fakti

4 Януари, 2015 16:36 4 222 11

Меркел: Гърция може и да излезе от еврозоната

  • еврозона-
  • гърция-
  • германия

Германия е съгласна Гърция да излезе от еврозоната, пише германското издание Spiegel, цитирайки правителствени източници. Канцлерът Ангела Меркел е готова да остави южната ни съседка да напусне зоната в случай, че радикалната партия „Сириза” спечели предсрочните парламентарни избори, а шансовете за това са доста големи, прогнозират анализатори. Спечелването на изборите от „Сириза” може да осуети бюджетните икономии и да бъде спрямо изплащането на дълговете на страната.

Дали Гърция ще продължи реформите или избирателите толкова са се уморили от промени и мерки за икономии, че ще се „отърват” и от едните и от другите, пита в свои материал британското издание Financial Times като припомня, че на гърците им е доста тежко – безработицата расте, пенсиите намаляват. Алексис Ципрас от „Сириза” оповести програмата си, в която определено не се набляга на икономии. Ципрас обаче едва ли ще обяви дефолт – Гърция няма откъде да вземе пари, с изключение на заем от Европейската Централна банка. При тези факти най-вероятният сценарии е компромисът, при което следващото гръцко правителство ще реализира необходимите реформи в замяна на намаляване на дълга.

Такава е и оценката на германския Frankfurter Allgemeine Zeitung. Авторите на материал по темата припомнят, че неотдавна шотландските радикали също са говорили за отделяне от Обединеното Кралство, но всичко е останало само на думи. Гърците могат и да решат нещата да останат по старо му и Ципрас да не застане начело на страната. Дори и левите да дойдат на власт, те могат да започнат преговори с европейските донори. Ако се стигне до напускане на еврозоната, това би било катастрофа за южната ни съседка. Хиперинфлацията от замяната на еврото с друга валута може да продължи няколко години, което ще накара гражданите да почувстват спад в доходите. Дори разплащателната единица да се промени, гърците ще трябва да връщат дълга си в евро, припомнят анализатори. В общи линии германските икономисти преценяват, че шансовете Гърция да напусне еврозоната са едва 15%, останалите 85% се разпределят между това гърците да не изберат Ципрас, а ако го направят, той да се откаже от радикалните си искания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    НИКОГА!
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Хангела Мъркъл ... КАТЦЛЕР ли си що си остани си сама!!!Куцай си с патеричките и забрави за СС...ЩАЗИ...ГЕСТАПО...забрави за всичко и си се целувай с БОБО-Мафията като ти е кеф....това ще ти остане
  • 3 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    разбирасе че ще напуснат Еврозоната... това е единственото спасение за тяхната икономика ... оставяш Еврото... печаташ Драхми отново... девалвираш Драхмата ... банките фалират .. 2 години страдания ... после икономически бум 7%, 10%, докато Европа е в депресия или в най добрия случай рецесия ... което ще се случи с Европа ако Меркел не позволи на Драги да печата и раздава Евра с вагони за да се пребори с дефлацията

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    0 0 Отговор
    О ДАЙ БОЖЕ И БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТИЯ МОШЕННИЦИ ЕС!

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Много болно мозъци коментират без да са наясно. Как ще печаташ пари без покритие? Все едно да плащаш с тоалетна хартия,я малко по-сериозно.То ако за 2-5 години се излизаше от криза ,ние да сме цъфнали и вързали до сега.Гърците са като нас,не им ли сложиш вилата на врата ,не работят.Как тогава да имат икономика,само със сиртаки и узо не става.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Valentin Waltschew":

    ако беше толкова лесно ,ние сега щеше да сме в е.ати цъфтежа :)!след като мине на драхми ,ще се срине стандарта им яко,понеже няма да има реално рефинансиране в икономиката и години наред ще има отрицателни инвестиции в гърция.особено силен ще бъде удара за средната им класа ,която практически ще изчезне .гърците са големи хитреци и никога няма да си го причинят това,но ще блъфират до последно.само че немците това не ги интерасува и като основен гарант за стабилността на европеиските финанси им казват на византииците, че с блъфове няма да стане работата ,а ще трябва да се продължи с икономиите ,които вече дават реални резултати .
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Явно не энаеш че 70% от иэноса ни е эа ЕС.А иэлеэем ли -няма иэнос,эащото веднъж ще има иэносно мито на бълг. граница и втори път-вносно-мнооога по-сериоэно на тяхната граница.Което эначи с две думи,че стоките ни стават непродаваеми.Къде ще иэнасяме бе бай Х..?В Съюэа эа инфлационни рубли ли ?А энаеш ли каква беэработица ще настъпи?А энаеш ли че беэ виэа няма да помиришат Европа българите да ходят да бачкат?А представяш ли си колко месеца ще просъществува иэобщо България беэ Еврофондове?!Аре няма те обиждам-тя природата те е "обидила" предостатъчно.
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    До коментар 7 . Абе знаяч от такива като теб Цигани им добре в България да вземате помощи и крадете по европата ! от както България е в ЕС нищо хубаво не видяла ясно ли ти е!

    Коментиран от #10

  • 9 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    НОМЕРА ОТ СТРАНА НА МЕРКЕЛ
    ПАК ПАРИЦИ ЩЕ ИМ ОТПУСНЕ КАК ГЪРЦИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРО ЗОНАТА
    ТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    човека ти обяснява ,кви са алтернативите без ес ,ти го плашиш с цигани.да не би преди да влезем в ес да сме нямали цигани?от както влезохме в ес се случиха и се случват много хубави работи,като това че всеки на който му се бачка и няма възможност да го стори тук може да го направи в европа легално и да печели от труда си.от 4 ри години се субсидира сериозно селското ни стопанство и инфраструктурата ,което има вече и реални резултати.що се отнася и до циганите една част от тях също заминаха ако не ни бяха приели в ес щеше да са си тук .и последно.няма страна на балканите да не иска да бъде в ес.що ли сърби,босняци,албанци,турци се натискат да влизат в гадния ес,а?явно ти си по-умен от тези 100 млн.граждани на съседните ни страни ,които не виждат великата истина ,която ти владееш!
  • 11 Киро

    0 0 Отговор
    Деси, не се форсирай, това са няколко едни и същи московски трола, които тровят форумите със зазубрени фразички и слабоумни изказвания, на които само някой пенсионер - атакаджия ще се върже!